Poteter kan brukes til alt – og tilberedes på utallige måter! Slik lykkes du med kokte poteter, stekte poteter eller ovnsbakte poteter.

Slik får du perfekte poteter (enten de er kokte, stekte eller ovnsbakte)

Det fins mye fancy og godt tilbehør til middagsmaten. Men nailer du kokte, stekte eller ovnsbakte poteter, har du alltid en sikker vinner!

For noen tiår siden var Norge et skikkelig «pottittland», og med det mener vi at poteter var fast gjest på middagsbordet. På 70-tallet spiste vi for eksempel ca. 80 kg poteter hver i året!

 Nå har ris og pasta overtatt mye av rollen poteten har hatt, og i 2009 var vi nede i 25 kg i året i snitt. Men heldigvis er poteten fortsatt populær, og godt er det. Spiser du poteter får du nemlig i deg både jern, kostfiber og vitamin C.

Poteten kan brukes til alt

Ja, det er jo det man sier! Når vi snakker om et allsidig menneske, sammenligner vi jo vedkommende med poteten – som kan brukes til alt. 

Det kommer av at poteten har en nøytral smak som gjør at den passer til det meste, enten du bruker den som tilbehør eller som en ingrediens. 

Men poteten er ikke så god å spise rå, det må nok koking, steking, damping eller baking til. Her er tre grunnleggende måter å tilberede potetene på:

LES OGSÅ: Så enkelt er det å lage fløtegratinerte poteter

1. Kokte poteter


KLASSIKEREN: Kokte poteter er jo ikke noe hokus pokus å få til, men det gjelder å ikke koke dem for lenge eller for kort. FOTO: Nussara Guldberg

DU TRENGER: (til 5-6 personer):
1 kg poteter
2 ts bordsalt
Finhakket fersk persille eller gressløk til pynt

Tips: Velg kokefaste potetsorter, som for eksempel Amandine, Asterix eller Beate. 

SLIK GJØR DU: 

1. Vask og skrell potetene og legg dem i en stor kjele. Del gjerne store poteter i to dersom de er store. Du kan selvsagt koke poteter med skallet på, da bevarer du vitaminene bedre. Kokte poteter er lett å skrelle, og er skallet tynt, er det bare å spise det. 

2. Hell på kaldt vann til det dekker potetene, ha i salt og kok potetene under lokk. Vannet trenger ikke å fosskoke, og skru ned varmen etter oppkok.

3. Poteter kommer alle slags størrelser, dermed varierer selvsagt koketiden også. Sett tiden i første omgang på 20 minutter for middels store poteter, og sjekk om potetene er møre. Det gjør du ved å stikke en tynn pinne eller gaffel i poteten. Når du kjenner lite motstand, er de ferdige. Store poteter kan du dele i to, det beste er om potetene har omtrent lik størrelse.

4. Sil av vannet og la potetene dampe av uten lokk. Server med et dryss finhakket persille eller gressløk.

TIPS: Den aller beste potetsalaten til grillmat

2. Stekte poteter


TYNT OG SPRØTT: Jo tynnere potetskivene er, jo mer knasende og sprø blir de ... FOTO: Nussara Guldberg

DU TRENGER (til 5-6 personer):
1 kg poteter
2 ss smør
2 ss olje
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts finhakket rosmarin eller timian

SLIK GJØR DU: 

1. Vask og evt. skrell potetene og skjær dem tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, om du har.

2. Legg potetskivene på en tallerken dekket med et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir, slik at mest mulig væske absorberes før steking.

3. Stek potetskivene med smør og olje i ei panne på over middels varme til de er møre og gylne på overflaten, ca. 2-3 minutter på hver side. Dersom potetene skjæres i tykkere skiver, kan de steke lenger. Legg potetene på en tallerken med kjøkkenpapir for å renne av seg olje.

4. Server med ferske finhakkede urter, salt og nykvernet sort pepper.

LES OGSÅ: Slik unngår du mandelpotetkrise

3. BAKTE POTETER


URTEDRYSS: Dryss over litt urter rett etter stekingen, slik at urtene ikke blir brent i ovnen. FOTO: Nussara Guldberg

DU TRENGER (til 5-6 personer): 
14-16
småpoteter (bruke gjerne litt melne potetsorter som Kerrs Pink eller Pimpernell)
2 ss olje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts  finhakket rosmarin eller timian

SLIK GJØR DU

1. Forvarm ovnen til 190 ˚C. 

2. Vask potetene og tørk dem lett med en rent kjøkkenhånkle eller kjøkkenpapir. Legg dem i en ildfast form og prikk dem lett med gaffel, slik at de ikke blir vasne under steking i ovnen.

3. Dryss olje, salt og pepper over, og stek i ovnen i ca. 20-30 minutter, eller til de er møre. Rett etter steking drysser du finhakkede urter over.