Helstekt kylling i form lager seg nesten sjøl, og denne oppskriften gjør den garantert saftig! Vi guider deg steg for steg til perfekt helstekt kylling.

Slik får du skikkelig saftig helstekt kylling!

Det er ikke småtterier matblogger Nussara lover oss: Ikke bare blir den helstekte kyllingen perfekt, den lager seg nesten sjøl også.

– Ved å helsteke kyllingen med min metode, blir kyllingkjøttet både vanvittig saftig og smakfullt, lover Nussara Guldberg.

👇 Og ja, Nussara skal vise deg hvordan du gjør det steg for steg, litt lenger ned i saken. 👇

I tillegg til at du får en veldig bra middag, er helstekt kylling dessuten en enkel og stressfri måte å lage mat på, forteller matbloggeren.

– Det er mye enklere enn mange er klar over. Selve forberedelsene tar kanskje 20 minutter, så gjør ovnen resten av jobben. Og mens kyllingen steker, kan du gjøre akkurat hva du vil, frister Nussara.

🍲 DILLA PÅ GRYTER?: Slik lager du Norges mest populære gryterett

SLIK LYKKES DU STEG FOR STEG

Mange vegrer seg for å lage helstekt kylling av frykt for å ende opp med knusktørt kjøtt eller, enda verre, rå uspiselig kylling.

Men følger du Nussaras steg for steg-oppskrift vil dette gå som fot i hose – vi lover!

🐔 Oppskrift på helstekt kylling i form 🐔

DU TRENGER: 

Gir 4-6 porsjoner. 

2,3 kg hel kylling 
0,5 dl olivenolje 
1 dl kyllingkraft 
1 sitron
4-5 fedd hvitløk
50 g smør, små terninger
5 dl fløte
150 g sopp, kuttet
2 gulrøtter, staver
1/2 purre, strimlet
10-15 småpoteter 
Smak til med salt og pepper 

KRYDDERMIKS:
1 ts røkt paprika
1 ts ​hvitløkpulver
1 ts oregano
1 ts timian

Steg 1: Forberedelser

Forvarm ovnen til 175 grader, tørk av kyllingen med kjøkkenpapir, legg den i en form eller gryte og bland sammen kryddermiksen.

Steg 2: Smør inn kyllingen

Smør kyllingen godt inn med olje eller smør over hele skinnet.

Du kan også smøre under skinnet – her kan du gjerne og putte det du har tilgjengelig av friske urter som basilikum, timian eller rosmarin.

Steg 3: Gni inn krydder

Strø kryddermiksen over hele kyllingen og maser det godt inn i skinnet.

Steg 4: Fyll buken

Stuffing bidrar også til å unngå at kyllingen blir tørr. Noen hvitløkfedd og en sitron duger. Del sitronen i to, og prikk den med tuppen av en skarp kniv eller en gaffel, slik at sitronsaften damper ​inne i buken ​og bidrar til å gjøre kyllingen ekstra saftig og smakfull under steking.

Her kan du også bruke klementiner eller appelsinbåter.

Steg 5: Knyt sammen lårene

Knyt sammen lårene med hyssing slik at sitron og hvitløk holdes inne i buken. Dette vil i tillegg bidra til at kyllingen blir jevnt stekt.​

Steg 6: Dampstek

Legg kyllingen ei gryte. Tilsett kyllingkraft, og gjerne også litt hvitvin. Dekk med lokk slik at kyllingen både dampes og stekes på en gang. Dampen er med på å bidra til at kyllingen ikke blir tørr.

Sett gryta i ovnen i 45 minutter i første omgang.

Steg 7: Tilsett grønnsaker, smør og fløte og stek ferdig

Etter første runde med steking på 45 minutter, legg smørterninger, purre, gulrøtter, småpoteter og sopp rundt kyllingen, og tilsett til slutt fløten. Stek videre med lokk på i 45 minutter til. 

Steg 8: La kyllingen hvile


Skru av ovnen, ta ut gryta og la kyllingen hvile med lokket av i 15 til 45 minutter. Hviletiden er essensiell for at ikke all kjøttsaften – og saftigheten – skal sive ut når du deler den opp.

Steg 9: Server

Sett gryta på bordet og la familien eller gjestene rose deg for en fantastisk middag!

LES OGSÅ: Med denne kyllinggratengen får du mer tid 

DEN ER FERDIG NÅR... 

Steketiden på Nussaras oppskrift avhenger av flere faktorer, som størrelsen på fuglen og hvor jevn temperatur det er i ovnen din. Om du vil være helt sikker på at kyllingen blir perfekt stekt, er den beste metoden å bruke et steketermometer.

– Kjernetemperaturen bør være 68-70​ grader på den tykkeste delen av kyllinglåret når du tar den ut av ovnen. Temperaturen vil nemlig fortsette å stige en stund etter at den er tatt ut av ovnen, tipser Nussara.

Har du ikke steketermometer, kan du sjekke at kraften som siver ut av kyllingen er klar og at kjøttet er helt hvitt, tipser kyllingeksperten.

🍜 LITT MER UTÅLMODIG?: Slik lager du kyllingsuppe i ekspressfart!

RESTER ETTER HELSTEKT KYLLING? NEPPE ...

Men skulle det likevel bli noe til overs, er det masse godt du kan bruke restene til!

– Kjøttet smaker nydelig som topping til supper, tacofyll, sandwicher, i salater, fajitas, wok, pasta og mye mer, tipser Nussara, som driver matbloggen Just Another Food Story

ALLE FOTO: NUSSARA GULDBERG