Grillsjefens ABC: Slik lager du den ultimate cheeseburgeren

Grillsjefen viser deg alt du trenger å vite for å grille perfekte cheeseburgere i sommer.

Grillsjefen Petter Gullikstad kan nesten ikke forestille seg noe bedre enn å sette tennene i en perfekt grillet cheeseburger.

– Den første biten er alltid en eksplosjon av smaker og saftighet. Rett og slett himmelsk, gliser han.

Her forteller han alt du må vite for å naile den ultimate cheeseburgeren.

Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra lære deg den viktigste basiskunnskapen du trenger for å bli en bedre griller.

LES OGSÅ: Slik får du saftige og sprø grillpølser

SLIK LAGER DU BURGERNE

Det første du må ta stilling til er om du vil forme burgeren din selv eller kjøpe en ferdiglaget.

– Ja, i dag er det faktisk mulig å kjøpe fantastiske ferdigburgere, så det er mulig å gjøre det så enkelt, men det blir best om du former burgeren selv, sier Petter.

Du kan bruke kjøttdeig, så lenge den har høy fettprosent, men Grillsjefen er ikke i tvil om at det blir aller best om du kverner kjøttet selv.

 

– Jeg foretrekker en kombinasjon av storfebryst og høyrygg. Det vil gi burgeren både god smak og føre til et mest mulig saftig resultat.

LES OGSÅ: Du trenger ikke majones eller rømme i potetsalaten

FORMING AV BURGERNE

Enten du bruker ferdigkjøpt kjøttdeig eller kverner selv, så trenger du kun å smake til burgeren med salt og pepper – that’s it! Grillsjefen liker nemlig heller å bruke tilbehøret til å tilføre spennende smaker på.

Når du skal forme burgerne er det først og fremst lurt å ha litt vann på hendene slik at deigen ikke klistrer seg fast.

– For øvrig er det viktig at du ikke knar deigen for lenge, ellers ender du fort opp med en seig deig, som vil gi kompakte burgere, advarer Grillsjefen.

SLIK GRILLER DU BURGERNE

Selve grillingen foregår over direkte varme.

Salt helst burgeren litt ekstra idet du legger den på grillen. Om den er cirka to centimeter tykk kan du la den ligge i omkring 4-5 minutter på den ene siden. Snu deretter burgeren og la den ligge et par minutter på den andre siden før du legger på godt med ost. La den til slutt grille i cirka 2-3 minutter for medium stekt burger. 

Merk! Å servere burgerne rå eller medium stekt, bør du imidlertid kun gjøre dersom du kverner kjøttet selv. Ved bruk av ferdig kjøttdeig bør du ifølge Mattilsynet alltid gjennomsteke burgeren.  

– Det eneste du må passe på er at du unngår å vende på den i tide og utide, for ellers får du ikke en god grillet stekeskorpe. Så snu kun én gang og stol på grillen din, tipser Grillsjefen.

Lurer du på hva direkte varme er? Grillsjefen deg alt du trenger å vite

HUSK GODT BRØD 

Grillsjefen synes det er viktig med godt hamburgerbrød. Han griller selvfølgelig også det, både for bedre smak og for å beholde mest mulig tyggemotstand i brødet etter montering.

Ost er naturligvis også viktig på en cheeseburger. Her kan du finne på mye. Selv sverger Grillsjefen til en blanding av cheddar- og blåmuggost.

Utover det synes Grillsjefen cheeseburgeren blir best med crispy salat, hjemmelaget dressing, tomat og syltet rød løk.

REKKEFØLGEN ER VIKTIG 

Det går an å montere burgeren på mange måter, men vær bevisst på at det har en del å si hvilken rekkefølge tilbehøret danderes.

Grillsjefen monterer alltid burgeren i denne rekkefølgen: Brød, salat, dressing, cheeseburger, tomat, syltet rødløk, brød.

– Denne monteringen gjør nemlig at salaten kan opptre som et beskyttende skjold for dressingen og burgersaftene, slik at brødet ikke blir soggy, forklarer Petter.

LES OGSÅ: Dette er forskjellen på marinade og rub

Grillsjefens cheeseburger

DETTE TRENGER DU (4 personer): 

Til burgerne: 

400 gram kjøttdeig (helst kvernet selv av storfebryst og høyrygg) 
Salt
Nykvernet pepper
Litt kaldt vann for å forme burgeren
Gode burgerbrød
Crispy salat
Burgerdressing (oppskrift under)
Cheddarost
Blåmuggost
Tomat
Syltet rødløk

Til dressingen: 

1 dl Rømme 
1 dl Majones 
1 ss Sylteagurk, finhakket 
2 ss Ketchup 
1 ss Sennep 
0.5 ts caynnepepper 
0.5 ts hvitløkspulver 
smak til med salt og nykvernet pepper

DETTE GJØR DU: 

1. Ha kjøttdeig, salt, pepper og vann i en bolle og kna deigen sammen. Ikke kna for lenge, deigen skal ikke bli seig. Ha litt vann på hendene og form deigen til runde baller, og press de på en fjøl. Ha på litt salt når du legger burgeren på grillen. 

2. Hvis du har kvernet kjøttet selv: Grill burgeren, 2 cm tykk på direktevarme, la den ligge i ca 4 – 5 minutter før du snur den. Snu burgerne og stek videre på den andre siden, etter 2 minutter, legg på godt med cheddar og blåmuggost, la den grille i ca 2 – 3 minutter til. Da er burgerne medium stekt. Hvis du bruker ferdig kjøttdeig, griller du burgeren på begge sider til den er gjennomstekt.  

3. Gjør klar tilbehøret: Vask salat, kutt tomat, syltet rødløk i en bolle. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Grill hamburgerbrødene.  

4. Sett den sammen, grillet hamburgerbrød, crispy salat, god dressing, burger, tomat og syltet rødløk.

LES OGSÅ: Du trenger ikke folie eller olje når du griller fisk