Å koke kraft på rekeskall er enkelt (det lager seg jo selv), og du får et fantastisk utgangspunkt for å lage supper, sauser, gryter eller skalldyrrisotto.

Slik koker du kraft på rekeskall

Går rekeskallet rett i søpla? Da går du glipp av noe godt! Kok kraft på rekeskallet, så kan du lage de herligste supper og sauser senere.

Akkurat rekeskall er vi nøye med å få ut av huset så snart det siste rekesmørbrødet er fortært. Den som har glemt å tømme søpla etter rekeaften, vet hva vi snakker om... 

Frys gjerne ned rekeskallene

I stedet for å hive rekeskallet i søpla, kan du heller legge det i fryseren. Å koke kraft på rekeskallet gir deg nemlig et fantastisk utgangspunkt for å lage supper, sauser, gryter – eller hva med skalldyrrisotto?

Du kan selvsagt koke kraften med én gang mens rekeskallene er ferske. Skal du gjøre det dagen etter holder det å legge skallene i kjøleskapet, ellers bør du fryse dem ned til du skal bruke dem. Du kan gjerne samle opp rekeskall i fryseren til du har nok til å koke kraft på.

TIPS! Prøv rekecocktail i ny utgave 🦐🍸

Selv om reker er typisk sommermat, er det faktisk i den kalde årstiden rekene er på sitt beste, så her er det bare å slå til med en durabelig rekeaften! Bare pass på at servietter og sitronskall ikke havner blant rekeskallene. 

Eller du kan gå for en god fiskesuppe med reker og lage kraften der og da. Pill rekene først og sett dem i kjøleskapet, mens du koker kraft på skallet og lager fiskesuppa fra bunnen.

TIPS: Kraften kan du bruke i denne nydelige fiskesuppa!


SMAK: Det tar litt tid å koke kraft, men den står jo bare og putrer sjøl, så mye jobb er det jo egentlig ikke. 

Kok kraft med tilbehør

Poenget med å koke kraft er å virkelig få utnytte alle de gode smakene i råvarene. Det er nesten synd å ikke gjøre det, du får nemlig ikke bedre base for suppe, for eksempel. 

MIDDAGSTIPS: Pasta med scampi er luksusmiddag på rekordtid

Som du ser av oppskriften under er det ikke bare rekeskall og vann, vi bruker blant annet også løk, hvitløk, fennikel og litt tomatpuré. Da blir kraften mer kompleks i smaken, og du får mer sødme. 

Kraften kan du fint fryse ned i porsjoner og ta fram etter hvert som du trenger det. Vil du ha en mer konsentrert kraft kan du redusere den, altså koke den en stund til slik at det blir mindre væske, etter at du har silt den. Da har du skikkelig kraftkrutt!

🐔LES OGSÅ: Slik lager du hønsekraft 🐔

 
GODT PÅ GLASS: Egenkokt kraft er mye bedre enn pulver og terninger. Bare prøv!

Kraft av rekeskall

DU TRENGER:  
Rekeskall
3 ss nøytral olje (soya eller solsikke)
1 løk, finhakket
3 fedd hvitløk, hakket
1 liten fennikel, grovhakket
10 pepperkorn
1 ts malt koriander 
2 ss tomatpuré

SLIK GJØR DU: 

1. Finn fram en stor kasserolle. Ha i olje og mykne løk og hvitløk i oljen på medium varme noen minutter. Tilsett tomatpuré og rør. Legg i fennikel, pepper og korianderfrø.

2. Nå kan du helle i rekeskallene. Fyll på vann så det dekker et par cm over rekeskallene. Kok opp og senk temperaturen.

3. Sett på lokk og la trekke på lav temperatur (3-4) i en time. Skum av urenheter med en øse etter en halvtime.

4. Sil av kraften over i rene glass. Du kan velge å øse av fettlaget på toppen, men det er ikke nødvending.

OPPSKRIFT: Helle Øder Valebrokk