Bánh mì er nistematen du drømmer om

– Kjøttfylt baguette med spicy chili, aromatisk koriander og friske grønnsaker. Perfekt å raske med seg i sommervarmen, frister matblogger Siv.

Har du smakt den trendy street food-baguetten bánh mì?

Hvis ikke er det jammen på tide, synes Siv Melbye – matstylist, fotograf og oppskriftsutvikler som også driver matbloggen Sensiblerie.

Bánh mì smaker utrolig friskt og deilig! Rett og slett perfekt mat i sommervarmen. I tillegg er den enkel og rask – både å lage og å ta med seg – enten du skal på stranden eller i parken, frister hun.

Du finner Sivs favorittoppskrift på báhn mi lenger ned i saken.

VIETNAMESISKE RÅVARER I FRANSK BAGUETTE

Retten kan naturligvis varieres på mange måter. Men vil du at det skal smake som ekte bánh mì?

Selvfølgelig vil du det!

I så fall bør kjøttet – enten det er svin, okse, kylling eller and – komplimenteres med koriander, knasende syltede grønnsaker og toppes med chili og majones eller ost:

– Jeg bruker gjerne det jeg har i kjøleskapet. Her er det godt med skinker, pølser, kjøttboller, stekt egg, fisk, tofu, harde oster, and eller kylling, forteller Siv.

Bánh mì er en vietnamesisk sandwich som ble oppfunnet under kolonitiden – noe som forklarer hvorfor vietnameserne begynte å fylle en fransk baguette med typiske lokale råvarer og smaker.

LES OGSÅ: Du har trolig pillet reker feil hele livet

SIVS FAVORITT-BÁNH MÌ

For Siv er det kontrastene mellom ingrediensene – både i smaker og konsistenser –som gjør báhn mi til en suksess.

– Når det saftige kjøttet komplimenteres av syrlig, friskt og spicy tilbehør får du en herlig smakseksplosjon, lover matbloggeren.

Hun lager favoritten på følgende måte:

– Stek en ytrefilet av okse marinert i en honningmarinade, servert i skiver med most avokado og tynne agurkskiver, toppet med syltede grønnsaker, koriander og chilisausen sriracha. Gjerne med en liten skvis lime før jeg setter tennene i den. Nydelig!

Høres ikke det digg ut?

– Jeg får i hvert fall veldig lyst til å ta meg et stort jafs, smiler Siv.

VIETNAMESISK BÁNH MÌ BAGUETTE 

DETTE TRENGER DU:

2 porsjoner.

Syltede grønnsaker:

1 gulrot
1/2 rødløk
3 reddiker
0,5 dl hvitvinseddik
0,5 dl vann
2 ss sukker
1 ytrefilet av storfe (eller annet kjøtt du foretrekker) 

Valgfri marinade

2 stk (20 cm) baguette
1 avokado
4 skiver agurk, på langs
2 never fersk koriander
2 ts sriracha (chilisaus)
2 båter lime

SLIK GJØR DU:

1. Mariner kjøttet i foretrukket marinade og sett til side.

2. Kutt eller riv gulrot, rødløk og reddiker i små strimler

3. Bland eddik, sukker og vann i en bolle og tilsett grønnsakene.

4. Stek eller grill kjøttet og la det hvile på benken mens du tilbereder baguetten.

5. Del baguetten på langs.

6. Mos 1/2 avokado og spre den utover baguettebunnen.

7. Slice to strimler agurk med ostehøvel.

8. Skjær kjøttet i smale skiver, ca 1/2 cm tykke.

Fyll baguetten med agurkskiver, kjøttskiver, syltede grønnsaker, sriracha, koriander og lime.

Nyt!