Det er overraskende enkelt å lage cottage cheese selv! Du trenger bare fire ingredienser og 20 minutter, så har du fersk, kremet cottage cheese.

Slik lager du cottage cheese på få minutter!

Lage cottage cheese sjøl?! Ja, det er faktisk overraskende enkelt – og utrolig friskt og godt.

– Om du liker rene friske smaker, du bare prøve å lage hjemmelaget cottage cheese. Det smaker så deilig og ferskt, lover oppskriftsutvikler Siv Melbye, som er helt hekta på den kremete ferskosten.

Du tror kanskje at å lage cottage cheese er kompliserte saker, men det er det virkelig ikke.

– Alt du trenger å gjøre er å varme opp en blanding av melk og kefir eller yoghurt, røre inn litt syre fra sitron eller eddik slik at melkeblandingen skiller seg, avkjøle og sile igjennom et klede, forklarer Siv.

🥚 TIPS: Egg i bacon er genialt til påskefrokosten 🥓

Selve prosessen tar kanskje så lite som 20 minutter. Dette kommer du garantert til å naile! Bare se her hvor lett det er: 

 

SLIK LAGER DU COTTAGE CHEESE

Ok, la oss gå litt mer detaljert til verks: 

DU TRENGER: 
½ l helmelk
250 g yoghurt naturell
3-4 ss sitronsaft eller 2 ss eddik
Ca. ½-1 ts salt

SLIK GJØR DU: 

 1. Start med å røre sammen melk og yoghurt og varm opp blandingen mens du rører med jevne mellomrom til den holder 60 ˚C.

SIVS TIPS: Om du ikke har et steketermometer, kan du varme opp melkeblandingen til det begynner å ryke av den.

2. Tilsett syre og salt etter smak.

SIVS TIPS: Dersom du ønsker en myk og kremet konsistens, vil jeg anbefale at du bruker sitronsaft. Men om du vil nærme deg kjøpevarianten, får du etter mine erfaringer en litt mer fast og klumpete konsistens ved å bruke eddik.


3. 
La stå et lite minutt til melkeblandingen begynner å klumpe seg. Skru deretter av plata, men la kjelen bli stående mens du rører forsiktig rundt i ca et halvt minutt. Sett deretter kjelen til side på benken i ca 15 minutter, helst med et kjøkkenhåndkle over.

4. Du vil nå se at melkeblandingen har skilt seg. Du har laget ost!


5. 
Nå gjenstår det bare å sile ostemassen gjennom et dørslag kledd med et rent kjøkkenhåndkle eller klede.

SIVS TIPS: Når osten har fått renne godt av seg, er det lurt å vri kjøkkenhåndkleet godt slik at du får presset ut den siste rest med væske av osten.

Dersom du synes osten smaker litt for mye av syren du tilsatte, kan du skylle den i vann før du klemmer ut resten av væsken. Dette skal dog ikke være nødvendig.

GLAD I EN GOD BLINGS? 3 spennende pålegg til kveldsmaten

Slik oppbevarer du cottage cheese

Den ferdige cottage cheese-en oppbevarer du best i en lufttett boks.

– Bruk aller helst en boks med rist i bunnen, slik at ferskosten kan renne av seg overflødig væske, sier Siv.

Cottage cheese holder seg fint rundt ei uke om du oppbevarer den i kjøleskap. Lukt og smak om du er usikker.

SIVS 5 TIPS TIL Å BRUKE COTTAGE CHEESE

🥙 På knekkebrød eller brød – med pesto, skinke og cottage cheese på toppen.
🥚 I eggepai – her bidrar cottage cheese til en fyldig og god konsistens.
🍛 Til indisk mat – cottage cheese fungerer fint i stedet for den indiske osten paneer.
🌮 I tacoen – cottage cheese smaker skikkelig godt som topping og er mye sunnere enn den vanlige osten.
🥗 I salater – for eksempel sammen med spekeskinke, crema di balsamico, tomat, rødløk og pinjekjerner.

MYE RESTER I KJØKESKAPET?: 6 tips for å lage en knakende god restebowl

LAG GJERNE TO PORSJONER

Siv bruker så mye cottage cheese at hun pleier å lage et par porsjoner når hun først er i gang, men for å ha best mulig kontroll synes hun det er best å lage samme oppskrift to ganger fremfor å doble den.

TIPS! Væsken som renner ut av ostemassen når du siler den er full av næringsstoffer og proteiner, så bruk den gjerne i matlaging, for eksempel i smoothies elle brøddeigen.