Fløtesaus til svenske kjøttboller med tilbehør

Slik lager du ekte «skånsk» fløtesaus til kjøttbollene

Fløtesaus på ekte svensk vis gjør kjøttbollemiddagen til en fest! Her er fire enkle trinn – pluss en ingrediens du kanskje ikke hadde tenkt på ...

– Kjøttboller med fløtesaus er så mye mer enn de triste tallerkenene du får på Ikea, mener matskribenten Milla Steinbeck Flogeland.

For å forstå hvor god denne erkesvenske retten er, må folk rett og slett lage den hjemme, mener matentusiasten.

Ikke for å henge ut Ikea-kjøttbollene, altså, men vi vil selvsagt gjerne høre ekspertens gode råd for en vellykka kjøttbollemiddag.

– Hemmeligheten for å lykkes er egentlig ganske enkel. Bare lær deg å lage en godt balansert fløtesaus. Den er nemlig helten som binder det hele sammen, forklarer Milla.

Ikke noe hokus pokus, egentlig. La oss ta fløtesausen trinn for trinn: 

👇 Du finner Millas originale skånske oppskrift på fløtesaus lenger ned i saken. 👇

1. LAG EN GOD JEVNING

FOTO: Nussara Guldberg

En tommelfingerregel når du skal lage jevningen, er å bruke like mye smør som hvetemel.

– Ettersom du bruker høy varme når du skal brune den, er det viktig at du passer på som en hauk. Visp godt hele tida! En svidd jevning gir ikke en god saus, da er det bare å begynne på nytt, påpeker Milla.

 Hun advarer mot å bruke silikon- eller plastvisp ettersom disse er altfor myke til dette formålet.

LES OGSÅ: Slik lager du perfekt kremet pasta med laks

2. TILSETT GOD KRAFT OG EKTE FLØTE


FOTO: Nussara Guldberg

– I fløtesausen må det brukes en smakfull oksekraft, men jeg er ingen puritaner. Selv bruker jeg ofte en god, økologisk oksefond, avslører matskribenten.

Kraften skal spes inn i jevningen litt etter litt.

– Aldri hell i alt på én gang, ettersom det vil gi en tynn saus. Når alt er ispedd, bør sausen få koke i ti minutter, så du blir kvitt ettersmaken av rått mel. Det er det ingen som liker. Mot slutten tilsetter du fløten – ikke melk, kesam, rømme eller noe annet. Kun fløte, sier Milla bestemt.

LES OGSÅ: Sausetriks for å lage brun saus

3. SMAK TIL


FOTO: Nussara Guldberg

 Helt til slutt er det viktig å smake til sausen.

– Ikke gi deg før du har en perfekt balanse i sausen. Jeg bruker salt og pepper, og en hemmelig ingrediens – nemlig soyasaus. Mange tror dette er et nymotens påfunn, men selv oldemødrene våre brukte den asiatiske smaksforsterkeren i fløtesausen.

LES OGSÅ: Denne magiske tomatsausen lager seg selv

4. TILBEHØR


Foto: Nussara Guldberg

Milla synes det er best med klassisk tilbehør til kjøttbollene.

– Det må være nykokte poteter overstrødd med frisk dill eller persille og akkurat passe syrlige og søte rørte tyttebær.

Disse skal etter hennes oppfatning alltid være rårørte:

– Kokt tyttebærsyltetøy fjerner for mye av bærenes naturlige syrlighet og friskhet, og å rårøre er jo så enkelt. Bruk 500 gram nyplukkede tyttebær med 200 gram sukker, så får du akkurat passe balanse.

Milla synes dessuten det smaker godt med noe grønt til kjøttbollene, som dampet brokkoli eller stuet kål med muskat, til tross for at det ikke er en del av den klassiske måten å servere de på.

– Men, viktigste av alt er sausen. Ikke glem det, understreker Milla, som står bak onlinekokeboka Millas mat.


FOTO: Nussara Guldberg

 🇸🇪 FLØTESAUS TIL KJØTTBOLLER PÅ SKÅNSK VIS 🇸🇪

DU TRENGER: 

2 ss hvetemel
2 ss smør
4 dl oksekraft
1 dl kremfløte
Havsalt og svart pepper etter smak
Soyasaus etter smak

SLIK GJØR DU: 

1. Smelt smøret i en kjele og pisk i melet.

2. Rør godt og la blandingen koke til den er gyllenbrun. Spe ut med kraften litt etter litt, og pisk godt mellom hver gang.

3. La sausen koke i ca. 10 minutter for å få vekk den rå melsmaken.

4. Tilsett fløten og smak den til med soya og eventuelt mer salt og pepper.