Eltefritt julebrød er saftig, luftig og veldig enkelt å lage. Deigen til eltefritt julebrød tar bare 5 minutter å lage. Her er oppskriften trinn for trinn.

Slik lager du eltefritt julebrød – uten å stresse

La armmusklene få bryne seg på andre ting, her er det supersaftige brødet som nesten lager seg sjøl!

– Å bake eltefritt julebrød er så enkelt, og så smaker det helt fantastisk! Saftig, luftig og digg, jubler matblogger Ina-Janine Johnsen.

Hun har vært hekta på eltefri baking helt siden hun ble kjent med teknikken for sju år siden.

– På alle disse årene tror jeg det maks har gått én uke uten at jeg har bakt minst ett eltefritt brød, forteller Ina.

I disse dager er det ikke uventet julebrød hun baker oftest. 


GRYTEKLART: Hell deigen i gryta og la det stå til! 

– Det krever så lite innsats. Bare sleng sammen deigen om kvelden – det tar maks fem minutter. Når du våkner neste dag, er det bare å hive deigen i ei varm jerngryte med lokk så snart hevingen er overstått.

45 minutter senere har du nybakt julebrød til frokosten – helt uten stress! 

Bare husk å hive jerngryta i ovnen på 250 C° en halvtime før du skal steke brødet. 

👇 Se Inas oppskrift lenger ned i saken.👇

DRONNINGEN AV ELTEFRIE BRØD

Ina var en av de første i Norge som begynte med eltefri baking, etter at søsteren hadde kommet over originaloppskriften til Jim Lahey i The New York Times.

– Hun var helt i hundre over hvor gode brødene ble. Etter et par måneder med mas testet jeg til slutt ut oppskriften. Jeg husker ennå hvor overveldet jeg var etter å ha bakt mitt første eltefrie brød! 

I dag er Ina Norges ukronede dronning av eltefrie brød, med over 100 oppskrifter på ulike typer eltefritt brød på samvittigheten, og ikke minst en hel bakebok. 

HØYT HEVET: Dette skjer mens du sover, eller gjør andre nyttige ting. 

TRE ENKLE RÅD 

Ina har noen få, enkle råd du bør følge for å lykkes med eltefri bakst:

🎄 Pass på at deigen er våt nok, slik at den hever godt og julebrødet blir skikkelig saftig.

🎄 Deigen må få heve så lenge at den blir luftig – omtrent 12-18 timer.

🎄 Stek alltid i ei oppvarmet, ildfast gryte i en skikkelig varm ovn, og husk å ta av lokket siste kvarteret så julebrødet får en fin skorpe. 

INAS HEMMELIGHETER

Ina har også et par hemmelige ingredienser som er med å høyne opplevelsen – hun bruker nemlig både en del speltmel og hakkede mandler i tillegg til vanlig hvetemel.

Mandlene gjør smaken ekstra julete, og speltmelet gir også god smak, synes hun. 

I tillegg har Ina tatt i bruk det nye produktet Melange Sticks.

– Jeg elsker disse! Melange Sticks gjør at du ikke behøver å åpne en pakke på 500 gram, og de er i tillegg ferdig oppmålt i 100 gram – som er akkurat det du trenger her. Når du trenger 50 gram, er det bare å dele en stick i to. Superenkelt!   


EKSTRA GODIS: Ekte julebrød skal være spekket med rosiner!

RØR INN ROSINER

Du velger selv om du vil tilsette rosinene i deigen før eller etter heving.

– Men om du rører inn rosinene fra starten, kan det være lurt å tilsette 2 ss ekstra vann for å kompensere for fuktigheten rosinene trekker til seg under hviletiden, tipser Ina, som står bak bloggen Mat på bordet.

Om du venter med rosinene til brettingen, bør disse bløtlegges i litt vann først for å unngå at de blir tørre og brente. Bare husk å la dem renne godt av før de tilsettes.

Ina bruker ikke sukat i sitt julebrød, men det kan selvfølgelig tilsettes om du ønsker det.


LITT SUNNERE: Du kan velge å bruke sammalt speltmel, da får du grovere og litt sunnere brød. 

Oppskrift eltefritt julebrød

DU TRENGER (TIL 1 BRØD):

350 g hvetemel
150 g speltmel
0,5 ts tørrgjær
0,5 ts kardemomme
50 g sukker
100 g rosiner
100 g grovhakkede mandler
1 x 100 g Melange sticks, smeltet
2 dl melk
Vann
Ildfast gryte som rommer ca. 4,2 liter. 

SLIK GJØR DU: 

1. Bland hvetemel med speltmel, tørrgjær, kardemomme, sukker, rosiner og grovhakkede mandler.

2. Smelt én Melange Sticks og ha i et målebeger. Hell i melk og fyll på med nok vann, slik at du har totalt 5 dl væske. Rør dette inn i melblandingen. Tilsett 2 ss ekstra med vann dersom rosinene tilsettes før heving. 

3. Dekk til deigen og la den hvile på kjøkkenbenken mellom 12 og 18 timer.

4. Legg et stykke bakepapir på benken og strø med hvetemel. Hell deigen over på papiret, og brett deigen noen ganger til du får en relativ fast form. Dekk deigen til og la den heve et lunt sted et par timer til.

5. Sett ei ildfast gryte i ovnen på 250 C° en halvtime før du skal steke brødet.

6. Ta gryta ut av ovnen og lemp brøddeigen i den varme gryta. Sett på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket, sett ned temperaturen til 200 °C og stek videre i 15 minutter.

Og er du i tvil om hvor enkelt det er å lage eltfrie brød, kan du ta en titt på Youtube-videoen Ina laget i 2011. 

ALLE FOTO: Maria Bondeson // Marias Salt og Søtt.