Banankake med karamellsaus som er lett å frakte og enda lettere å spise opp? Ja, takk! Banankake i langpanne redder både avslutninger og dugnader!

Slik lager du en fantastisk opp-ned banankake i langpanne!

– Denne banankaka er så god at gutta på jobben spør etter oppskriften, sier matblogger Siv Melbye. Klart vi blir nysgjerrige da!

Om du føler at du for lengst har laget din andel sjokoladekaker i langpanne til diverse dugnader, barnebursdager, skoleavslutninger og fredagskos på jobben, har matblogger Siv Melbye noe nytt på repertoaret: 

En skikkelig saftig opp-ned banankake i langpanne med karamellsaus!

 

– Jeg synes den ser rimelig kul ut. Brun, blank, skinnende og spungy. Også smaker den helt vidunderlig. Hvem kan vel motstå en luftig kake dynket i karamellisert banan, spør Siv retorisk.

Ikke vi, i hvert fall!

😇 Du er kommet til langpanne-himmelen!: 3 langpannekaker av 1 røre

SUPERENKEL

Matbloggerens innovative langpannekake er superenkel å lage: Bare spre bananer utover ei langpanne, hell over hjemmelaget karamellsaus og kakerøre, så er den klar for steking.

– Det kan se ut som kaka er litt komplisert å lage ettersom oppskriften er ganske lang, men dette går virkelig fort. Forberedelsene tar bare 15-20 minutter, deretter skal kaka steke i cirka 30 minutter, så er du i mål.

Med andre ord ei perfekt kake å ha på repertoaret i en travel hverdag!

TA-DA!: Når kaka har fått avkjølt seg litt, hvelver du den bare over på ei rist. 

PASS PÅ!

Det er kun to ting som kan gå galt her, ifølge Siv.

1. Pass godt på når du lager karamellsausen, slik at du ikke brenner sukkeret. Skru gjerne ned varmen, så får du best kontroll. Det tar litt mer tid, men det er det verdt.

2. Ta deg god tid når du skal piske eggehvitene stive, og vend disse forsiktig inn så du får nok luft i kakerøra.

Klarer du disse to, er suksessen sikra!

🍰 NÅR VI SNAKKER OM FANTASTISKE KAKER: Sjekk hva som skjer når ostekake møter brownies!

BANANKAKA ALLE VIL HA

Sivs banankake er super å oppbevare i kjøleskapet hvis den skal spises innen et par dager. Den kan også fint fryses.

– Kaka tiner kjapt på kjøkkenbenken, og smaker ekstra godt om den varmes litt i ovnen før servering, tipser Siv.

Banankaka er også grei å ta med.  

– Bare hvelv den over på et fat og dekk med bakepapir og folie, så er den fiks ferdig – klar for kakebordet!

Og det har vist seg at den gjør stor suksess!

–  Når til og med gutta på jobben spør etter oppskriften, da må den jommen smake godt, smiler Siv.

🍪 LES OGSÅ: Denne daimkaka i langpanne med gul krem tar faktisk kaka


FORSVINNER FORT: Det kule er at du ser de hele bananene. Enn så lenge, for bitene går fort unna!

🍌 Oppskrift på opp-ned banankake i langpanne 🍌

DU TRENGER: 

Til 16 store stykker:

Karamellsaus:

4,5 dl brunt sukker
120 g smør
1 ts malt kanel
0,5 ts romessens

Kakerøre:
8-9
 bananer
7 dl hvetemel
2 ss bakepulver
2,5 dl brunt sukker
2 ss vaniljesukker
1 ts salt
6 separerte egg
2,5 dl eplejuice
1 ts romessens
240 g smeltet smør/Flytende Melange

SLIK GJØR DU: 

1. Forvarm ovnen til 200 grader og smør ei langpanne (ca. 30x40 cm) godt med olje. Klipp gjerne til et bakepapir og legg dette i bunnen, slik at kaka ikke brenner seg fast. 

2. Del bananene på langs med skallet på, og legg bananene uten skall med den kuttede siden ned i panna. 

3. Lag karamellsaus i en liten kjele på middels varme ved å ha smør, brunt sukker og kanel i. Rør innimellom, slik at sukkeret ikke brenner seg. Når sukkeret er smeltet, skru ned varmen og rør inn smøret. Ta karamellsausen av plata og rør inn romessensen. 

4. Hell karamellsausen jevnt over bananene i langpanna og sett til side. Karamellen kommer til å stivne mens du lager røra. Det gjør ikke noe, bare pass på at det er jevnt med karamell over hele panna. 


BANAN OG KARAMELLSAUS: Sørg for å fordele karamellsausen jevnt utover bananene. 

5. Ta fram to bakeboller. Bland de tørre ingrediensene i den største (hvetemel, bakepulver, brunt sukker, vaniljesukker og salt). I den andre har du i plommene fra de separerte eggene (sett eggehvitene til side) og pisk disse lysegule med en håndmikser. Det tar ca 2-3 minutter. 

6. Smelt smør og sett til side. Bland inn eplejuice (litt og litt) i eggeplommene, og ha i romessensen. Til slutt har du i det avkjølte smøret. 

7. Lag en grop i bollen med tørrvarene og ha i eggeblandingen. Rør inn litt og litt av tørrvarene i eggeblandingen med en stålvisp. Ikke rør for hardt. Sett til side når alt er godt blandet. 

8. Ha eggehvitene i en passe stor bolle og visp – gjerne for hånd – til det danner seg små topper. Det skal skumme godt. Pass på at bollen er helt ren og tørr.


VÆR FORSIKTIG: Fold eggehviter inn i kakerøra. 

9. Fold inn eggehvitene i bakerøra med en slikkepott – forsiktig! Hell deretter røra over bananene og helt ut i kantene av langpanna. 

10. Stek kaka i ca. 25-35 minutter midt i ovnen til den har fått en gyllen overflate. Stikk en stekepinne i for å se om den er ferdig. 

11. La kaka avkjøle i panna i ca 20 minutter før du hvelver den over på serveringsfat. Server gjerne med vaniljeis eller vaniljesaus.