Cæsarsalat med den berømte dressingen, parmesan og krutonger kan aldri bli feil! Her får du oppskriften på klassisk Cæsarsalat, pluss noen gode tips.

Slik lager du saftig og knasende Cæsarsalat

Cæsarsalat er blant verdens mest spiste salater. Og med god grunn!

Hva skal til for at en salat skal bli verdenskjendis? Svaret må være en fantastisk dressing, saftige biter av grillet kylling, revet parmesan og knasende krutonger. Og et feiende flott navn!


PÅ SIDEN: Cæsarsalat kan du fint å ha som tilbehør til hovedrett. FOTO: Nussara Guldberg

Ikke keiserlig opphav

Det kan være nærliggende å tro at salaten har fått navnet sitt etter Romerrikets store militære leder Julius Cæsar. Han har nok vært inspirasjon for mye i de par tusen årene som har gått siden han levde, men det er nok en annen Cæsar som skal ha æren for salaten.

🌯 TIPS: Cæsarwraps er den ultimate sommermaten 🌯

Cæsar Cardini var en italiensk immigrant som drev restaurant i Tijuana i Mexico på 1920- og 30-tallet. Salaten ble populær blant Hollywood-stjerner og andre kjendiser, og dermed spredde populariteten seg. 

Vi får være takknemlig for fordums kjendisers gode smak, siden vi nå kan meske oss med denne fantastiske salaten i sommer!

LES OGSÅ: Nypotet i salat er fantatisk sommermat 🥔+ 🥗= 💚


Ha dressing på lur

Lag din egen majonesbase på få sekunder. Majones er en viktig base til cæsardressingen og med fire ingredienser og en stavmikser kan du enkelt og kjapt lage din egen hjemmelaget majones.

De fire ingrediensene du trenger er egg, sennep, eddik og en nøytral matolje, som rapsolje. Fremgangsmåten for både majonesen og dressingen ser du nedenfor.

Lag gjerne dressingen helt klar i forkant og lagre i kjøleskapet, slik at du har den klar til bruk når som helst.

LES OGSÅ: Dette er sommersalaten med stor S!

(Kilde: frukt.no)

 
ENKEL TVIST: Pimp opp salaten med hakkede, soltørkede tomater og tynne skiver av rødløk. FOTO: Nussara Guldberg

Oppskrift på klassisk Cæsarsalat

DU TRENGER (til 2 store porsjoner):
4 romanosalat eller hjertesalat
4 brødskiver
1 pk Grill Perfekt kyllingfileter
40-50 g revet parmesan
1-2 ss olje til steking
Salt og pepper

Cæsardressing:
2
eggeplommer
1 ts Dijon-sennep
1 ts rødvinseddik evt. hvitvinseddik
3-4 ansjosfileter, finhakket
1,5 dl rapsolje
Saft av 1/2 sitron
35 g revet parmesan
1/4 ts salt
1/4 ts grovkvernet pepper

SLIK GJØR DU:  
1. Pisk først eggeplommer, eddik og sennep sammen, gjerne i en desilitermåler, til en jevn blanding.

2. Spe med olje i en tynn stråle mens du kjører med stavmikseren til en tykk konsistens.

3. Ha i ferskpresset sitronsaft og bland inn revet parmesan, og smak til med salt og pepper.

Tips: Jo mer olje du har i, jo tykkere dressingbase.


TUSEN KNAS: Krutonger gir deg akkurat den krønsjen du trenger! FOTO: Nussara Guldberg

Krutonger:

1. Forvarm ovnen til  220 ˚C.

2. Skjær brødskivene i terninger og spre dem utover på et stekebrett dekket med bakepapir. Dryss olje og en klype med salt og pepper over brødterningene. Stek i ca. 15 minutter på midterste rad, eller til de er gylne.

Salat:

1. Grill eller stek kyllingfileten. Se instruksjoner på pakken.

2. Riv eller kutt salaten i store og grove biter, skyll lett med kaldt vann, og bruk gjerne en salatslynge for å drenere ut overflødige vann, eller la renne av i en stor sil.

3. Vend salaten i dressingen og ha i en stor salatbolle eller på et fat. Riv litt parmesan over og ha i stekte brødkrutonger.

4. Skjær kyllingfilet i strimler og og ha over salaten.

TIPS: Med en enkel tvist på casærsalaten kan du gjerne ha i hakkede soltørkede tomater og tynne skiver av rødløk!