Epleroser er enklere å lage enn du tror

Har du sett bilder av epleroser på Internett? De er faktisk ikke vanskelige å lage i det hele tatt.

Akkurat nå er de norske eplene i sesong. Har du fått litt nok av eplekake, bør du bli bedre kjent med eplerosen. 

Eplerosen er en slags liten eplepai som i hovedsak består av tynt skivede epler, butterdeig og litt eplemos. Som navnet tilsier ser denne paien ut som en vakker, rød rose. Det er viktig å bruke røde epler slik at rosen også blir rød – med mindre du vil gå for en grønn rose.

   > Aha! Det er altså slik du lager en avokadorose!

Rask å lage

Idéen har vi fått fra Pinterest som flyter over av bilder og varianter av den lekre desserten. Selv om de ser avanserte ut, kunne de ikke vært enklere å lage.

Kort fortalt er alt du behøver å gjøre å legge tynne skiver eple på en strimmel av butterdeig, og rulle den sammen fra den ene siden til den andre. Disse er med andre ord klare til steking på bare noen minutter (hvis du ikke teller med tiningen av butterdeigen). 

Vi har valgt å bruke eplemos som «fyll» for å forsterke eplesmaken i eplerosene, men du kan vel så gjerne bruke smør, sukker og kanel eller et annet syltetøy. Bare pass på at syltetøyet ikke har for sterk farge, siden fyllet fort kan trekke litt opp på sidene av rosene under steking.

Behold skallet på

Norske epler er i sesong på høsten, og de neste ukene kan du nyte mange nydelige sorter. De norske eplene kan kjennetegnes på sin karakteristiske syrlige, friske og aromatiske smak, skriver Matmerk.

Det er for øvrig ikke bare for fargens skyld den er bra å beholde skallet på når du skal lage epleroser. Ifølge Aperitif er det nemlig mest næringsstoffer rett under skallet.

Epleroser med norske epler

Du trenger:

2 plater butterdeig, tint
2 ss eplemos
2 ss vann
2 røde epler
Sitronsaft

Litt mel, til kjevling

Smør, sukker og kanel (evt. kun olje) til smøring av form

Slik gjør du:

1. Varm ovnen til 200 grader.

2. Skjær eplene i to, fjern forsiktig kjernehuset, og del dem i tynne skiver. De må ikke være tykkere enn to millimeter.

3. Legg eplene i en stor bolle med litt sitronsaft (for å unngå at eplene blir misfarget), og hell over kokende vann slik at eplene flyter rundt. Rør forsiktig med en sleiv slik at epleskivene ikke klistere seg sammen. La stå.

4. I en separat liten skål: Rør sammen eplemos og to ss vann. La stå.

5. Dekk en flate med litt hvetemel, og kjevle ut butterdeigfirkantene til to lange rektangler, cirka 15x30 cm hver. Del de deretter opp i tre like store strimler på langs.

6. Fisk epleskivene opp, og legg dem forsiktig på en tallerken dekket med kjøkkenpapir. Tørk av den overflødige vannet.

7. Smør litt eplemos på den ene siden av alle butterdeigstrimlene. Legg deretter epleskiver på den øverste delen av strimlene med skallsiden opp og snittsiden ned. Brett halvdelen av deigstrimmelen som ikke har eple på seg over den nederste delen av eplene, og rull deretter eplene og strimmelen sammen fra venstre til høyre. Gjenta med alle strimlene.

8. Bland litt smør, sukker og kanel, og smør et muffinsbrett med smørblandingen. Sett de ferdige rosene i hvert sitt hull, og stek midt i ovnen i 15-20 minutter.

9. Fisk forsiktig eplerosene opp av muffinsbrettet ved hjelp av to gafler, og avkjøl på rist. Serveres med et melisdryss eller iskrem – eller begge deler.