Fransk potetmos er myk, kremaktig og helt klumpfri. Garantert en hit hos barna! Her er oppskriften på fransk potetmos – og alt det gode du kan tilsette.

Slik lager du fransk potetmos

Til og med potetmosen i Frankrike er mer elegant enn den norske! Den er så fløyelsaktig og myk at vi bare må dele hemmeligheten til hvordan du gjør det.

– Potetmos er på min topp 5-liste over favorittmat, og den franske måten å lage den på er klart best, mener matblogger Pia Lefevre.

Hun er selv halvt fransk, og kan rett og slett ikke tenke seg bedre potetmos enn mors franske versjon.

– Purée, som vi kaller det i Frankrike, smaker bedre og ser mer delikat og elegant ut enn den norske, som er ganske fast og klumpete. Fransk potetmos er mye mykere, og har en nesten flytende konsistens, som smelter i munnen. I tillegg er den lett og luftig som en mousse.

LES OGSÅ: 3 grunner til å lage potetgrateng med pølser


INGREDIENSENE: Poteter, smør, salt, melk – og den «hemmelige» ingrediensen litt sånn diffust i bakgrunnen der. FOTO: NUSSARA GULDBERG

SLIK LYKKES DU MED FRANSK POTETMOS

Her er Pias viktigste punkter for å lykkes med fransk potetmos: 

1. POTETENE

Bruk melne poteter, som mandelpotet. Disse skal kokes uten salt til de er helt møre. Etter at du har helt av kokevannet, legger du potetene tilbake i kasserollen slik at de får tørrdampe et lite minutt over ettervarmen.


PRESS PÅ: Fransk potetmos skal være klumpfri! Presser du potetene gjennom en sil, bør det bli bra. FOTO: NUSSARA GULDBERG

2. UTSTYRET

De kokte potetene skal så finmoses. Aller best resultat får du med en potetpresse eller grønnsaksmølle, men en sil fungerer også fint – bare press potetene igjennom med en slikkepott. 

3. VÆSKE

Det er vanlig å bruke mer av de fuktige ingrediensene i en fransk potetmos. Pias tips er å tilsette melk gradvis til konsistensen er helt fløyelsmyk.

4. HEMMELIG INGREDIENS

Klart franskmennene har en hemmelighet! I denne mosen er det egg som utgjør den store forskjellen, mener Pia. Det gir nemlig ekstra smak, mousse-konsistens og en fin gyllen farge.

NÅR VI ER INNE PÅ MANDELPOTETER: Slik unngår du mandelpotetkrise på julaften

MYE GODT Å TILSETTE

Med utgangspunkt i Pias grunnoppskrift er det fritt frem å leke seg med variasjoner.

– Ost, parmesan eller vanlig gulost, er veldig godt å tilsette. Muskatnøtt kan også smake nydelig, men det kommer an på hva jeg serverer potetmosen til. Godt stekte baconbiter er farlig godt!

Matbloggeren anbefaler også å bruke urter.

– Du kan for eksempel bruke persille hvis du serverer med kjøtt, eller dill hvis du serverer med fisk, forteller potetmoselskeren.


KREMET: Fransk potetmos skal være fløyelsmyk, som en sommerkveld i Paris ... Lett å drømme seg bort i metaforer så snart vi hører ordet «fransk»! FOTO: NUSSARA GULDBERG

HVA ER RIKTIG KONSISTENS?

Her er Pias tips til å få den myke, kremaktige konsistensen: 

🍴 Blir potetmosen for tjukk, tynner du ut ved å tilsette litt ekstra smør, melk eller egg.  Er du en smørelsker er det bare å kjøre på, melk gir en mer mager potetmos og egg et mer mettende sluttprodukt.

🍴 For å unngå at potetmosen blir for tynn, bør du alltid tilsette de våte ingrediensene gradvis. Er uhellet først ute, er et godt triks og blande inn masse gulost for å tykne den.

🍴 Er potetmosen klumpete, er det bare én ting å gjøre: Sil den en gang til, ellers er den ikke verdig navnet fransk potetmos, mener Pia, som driver matbloggen Klar, ferdig visp

LES OGSÅ: Dette pølsetrikset bil gi barna dine bakoversveis!


POTETMOS MED PØLSER: Et par krydrede pølser smaker deilig til den milde mosen. FOTO: NUSSARA GULDBERG

Oppskrift på fransk potetmos

DU TRENGER:

Til 3-4 porsjoner

600 g melne poteter
1 ts salt
100 g melk
2 egg
1-2 ss smør
Eventuelt: en god håndfull revet ost (blandes inn til slutt)

SLIK GJØR DU:

1. Kok potetene til de er ordentlig møre. Du vet de er klare når du kan stikke en gaffel gjennom uten å få noe motstand.

2. Finmos potetene. Helst med potetpresse, eller bruk en silikonsleiv til å presse potetene gjennom en sil.

3. Tilsett salt, 100 g melk, 2 egg og 1 ss smør. Bland godt til hver ingrediens er godt inkorporert før du legger til neste ingrediens. Når alt er godt blandet, sjekker du om konsistensen og smaken er som du ønsker. Hvis den er for fast, tilsett litt melk. Hvis smaken er litt kjedelig, tilsett smør.