Hvorfor er ikke alle hektet på fromasj?

Fromasj er definitivt en av de klassiske dessertene som fortjener å komme tilbake på moten. Den har jo virkelig alt!

Noen desserter fortjener å forbli en del av historien. Men fromasj er en av de glemte klassikerne som fortjener å gjenoppstå. Se bare her: 

🍓 Befriende enkel å lage 
🍓 Frisk, lett og sommerlig i smaken 
🍓 Kan lages flere dager i forveien
🍓 Kan varieres i uendelige smaker
🍓 Egner seg for frysing 
🍓 Usannsynlig god! 

Matbloggeren Nussara Guldberg husker godt første gang hun smakte den fløyelsmyke desserten på besøk hos bestemoren en gang i barndommen.

Foto: Nussara Guldberg.

- Den var så god! Med skikkelig tydelig frisk smak av sitron, samtidig som den var veldig lett og frisk i konsistensen. Jeg var solgt fra første skje! minnes Nussara.

Her har hun laget en enkel versjon av den klassiske oppskriften du kan teste ut hjemme – helt plain med vanilje, men føl deg fri til å tilsette andre smaker. Ved å for eksempel tilsette 1 desiliter jordbærpuré får du en feiende flott jordbærfromasj!

👇 Du finner Nussaras oppskrift på fromasj nederst i saken.👇

KUN FIRE INGREDIENSER 

Alt du trenger for å lage Nussaras fromasj er egg, sukker, fløte og gelatin.

- Lag eggedosis, pisk krem, smelt gelatin og rør det inn, så er det bare å la stå til den får stivnet. Det tar cirka et par timer, forteller hun.

LES OGSÅ: Denne daimkaken med gul krem tar faktisk kaka!


Foto: Nussara Guldberg.

Ikke la gelatinen skremme deg fra å lage fromasjen. Det er virkelig lett, lover Nussara.

- Du bare bløtlegger gelatinplatene i kaldt vann i omkring fem minutter. Når kremen er pisket ferdig, klemmer du ut mest mulig av vannet i platene, før du smelter gelatinen i et par spiseskjeer med rykende varmt vann. Hell dette deretter forsiktig i kremen mens du rører – og vips! så er du i mål.

LES OGSÅ: Dette er ekspresseversjonen av kokosboller

VELG DIN KONSISTENS

Hvor stiv fromasjen blir, justerer du med mengden gelatin. Noen fromasjer er mer som en pudding, de som brukes i kakefyll er stivere mens Nussara sin er bløt og myk.


Foto: Nussara Guldberg.

-Jeg liker den fløyelsmyke konsistensen på fromasjen. Derfor bruker jeg lite gelatin, og serverer den heller i porsjonsglass. Det blir som en fluffy eggedosis i munnen som smaker nydelig av for eksempel jordbær eller hva du har smaksatt fromasjen med.

Om du vil ha en så stiv fromasj at du kan hvelve den ut på et serveringsfat må du tilsette mer gelatin enn i oppskriften.

- Jeg ville prøvd med totalt 8 gelatinplater om den skal serveres på et fat, tipser Nussara, som også driver matbloggen Just another food story

Klassisk fromasj med vaniljesmak 


Foto: Nussara Guldberg.

DETTE TRENGER DU: 

5 eggeplommer 
5 ss sukker
5 dl kremfløte
1 vaniljestang eller 1/4 ts med vaniljepulver 
4 plater gelatin 
1/2 dl vann 

DETTE GJØR DU: 

1. Bløtlegg gelatinplatene i iskaldt vann.

2. Splitt vaniljestangen på langs med en liten kniv og skrap ut vaniljefrøene med en teskje eller baksiden av kniven.

3. Pisk eggeplommer, sukker og vaniljefrøene til tykk og jevn eggedosis. Visp kremfløte til myk og luftig krem, og vend kremen inn i eggedosisen.

4. Varm opp vannet til det så vidt begynner å koke i en liten kasserolle. Klem vannet så godt som mulig ut av gelatinplatene og løs dem opp i det varme vannet.

5. Vend gelatin blandingen raskt inn i eggekremen. 

6. Fyll fromasjen i glass, og pynt med for eksempel jordbær og pistasjnøtter.