Slik lager du Norges mest populære gryterett

Meksikansk gryte fra Toro er Norges mestselgende gryterett. Men har du noensinne testet en hjemmelaget variant av den folkekjære klassikeren?

Toro’s Meksikansk gryte ble til allerede i 1976, og kan i år feire 40 års-jubileum på salgstoppen over norske gryteretter. Den familievennlige middagsretten solgte hele 1,8 millioner poser, bare i løpet av det siste året, opplyser Toro. En stayer, altså!

-Meksikansk gryte slo nok an fordi den hadde nye og spennende smaker og var lett å lage med få ingredienser, sier produktutvikler i Toro Ingri Mjelde Birkeland.

   > Slik lager du hjemmelaget Bali kyllinggryte 

SMAKSRIK OG MILD

Hun tror gryteretten har overlevd så mange år fordi den på samme tid er både smaksrik og mild, noe som passer hele familien.

Meksikansk gryte smaker stort sett det samme i dag, selv om Toro har gjort noen justeringer for å få originaloppskriften sunnere.

-Vi ønsker å bidra til en sunn befolkning og har derfor redusert saltmengden betydelig. Saltet har vi erstattet med både krydder og egenprodusert aroma for at smaken skal være lik. Da kunnskapen om transfett kom i 2004 fjernet vi dette, og tilsvarende tok vi ut palmeoljen i 2011, forteller Birkeland.

   > STOR TEST: Slik bør du oppbevare avokado i kjøleskapet

HJEMMELAGET VERSJON 

Du kan selvfølgelig «pimpe opp» poseklassikeren ved å tilsette noen ferske råvarer, men vil du ha den ultimate versjonen av Meksikansk gryte anbefaler vi å prøve vår hjemmelagde versjon.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

En stor fordel med å lage gryten selv er at du får full kontroll på smakene og ingrediensene. Du kan for eksempel tilpasse hvor sterk du ønsker at retten skal være ved å tilsette ekstra kajennepepper eller chilipulver, eller du kan droppe risen hvis du er på lavkarbo-kjøret. 

   > Lavkarbobrødet du lager med kun 3 ingredienser (null heving!) 

VIL BLÅSE LIV I SMAKENE

Det tar naturligvis litt lengre tid å lage gryteretten fra bunnen, men er absolutt en overkommelig oppgave som virkelig vil blåse liv i de meksikanskinspirerte smakene.

Enten du elsker Meksikansk gryte eller genrelt sett er «tacoman», er vi temmelig sikre på at du vil like smakene i gryteretten. For å sikre suksess har vi toppet den med biter av frisk og fet avokado, mild og deilig rømme, forførende koriander og til slutt sprøe nachos eller tortillachips. Ay, caramba!

   > 2 retter med karbonadedeig du ikke har laget hundre ganger før

Meksikansk gryte


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt

Dette trenger du (4 porsjoner): 

400 g karbonadedeig
1 løk
2-3 fedd hvitløk
1 rød chili
1 ss matolje, f.eks. raps eller solsikke
1 pose (ca. 30 g) tacopulver
1 paprika
1 boks (400 g) kidneybønner eller brune bønner, skyllet og avrent
2 dl langkornet ris
2 bokser (à 400 g) hermetiske hakkede tomater
4 dl vann
1 liten boks mais
Saft av 1 lime
Salt og pepper 

Til servering: Avokado i biter, Rømme, Frisk koriander, Nachos eller tortillachips. 

Dette gjør du: 

1. Finhakk løk, hvitløk og chili. (Fjern frøene fra chilien om du ikke vil ha gryta for «hot».) Varm opp olje i en kasserolle på middels varme og stek løk, hvitløk og chili til løken er blank og myk.

2. Skru opp varmen og tilsett karbonadedeig. Brun kjøttet og rør inn tacopulveret. Skjær opp paprika i små biter og ha den over i kasserollen sammen med bønner, ris, hermetiske tomater og vann. Kok opp, skru ned varmen og legg på lokk. La det småputre til risen er ferdig, ca. 15-20 minutter. Ta av lokket mot slutten av koketiden dersom du vil ha en tykkere gryterett.

3. Rør inn mais og limesaft rett før servering, og smak til med salt og pepper. Server gjerne gryten med avokadobiter, rømme, frisk koriander og nachos eller tortillachips. 

ER DU MER I TACO-HUMØR? 

Denne tacovaffelen vil du sent glemme.