Hønsekraft lager seg selv, og er gull å ha i fryseren når du vil ha deilige supper eller gryter. Kraften løfter smaken til nye høyder!

Slik får du det beste ut av høna – nemlig hønsekraft!

Deilige supper og gryter hører høsten til, og for å få den rike, gode smaken, trengs det kraft. Vi viser deg hvordan du lager hønsekraft.

Det er bare å rydde plass i fryseren, for hønsekraft er lurt å ha på lur. Når du bestemmer deg for at i dag hadde det vært deilig med en varm suppe eller god gryterett, er du allerede på god vei om du har en porsjon kraft i fryseren. 

Kraften er nemlig både næringsrik og selve essensen for god smak. Du kan koke kraft på nærmest hva som helst, som storfe, lam kylling, grønnsaker, fisk eller skalldyr. 

LES OGSÅ: Hønsesuppe med asiatiske smaker 🍲


KLARE RÅVARER: Friske grønnsaker og pepper setter fantastiske smaker. FOTO: Nussara Guldberg

Kraften som lager seg selv

Denne gangen skal vi vise deg hvordan du kan lage kraft hjemme med høne. Når du lager hønsekraft er det lite kjøtt å hente av høna, men til gjengjeld får du en veldig god kraft som du kan fryses ned porsjonsvis og tine opp til senere bruk.

Det eneste du trenger å tenke på er å sette på klokkealarmen og la høna bade i gryta, mens den gode smaken lages av seg selv over tid. Enklere blir det ikke!

👇Se oppskrift og framgangsmåte under bildet! 👇

LES OGSÅ: Om en halvtime kan du ha denne fiskesuppa klar 


FERDIG: Når høna har fått trekke i noen timer, kan du ta den ut med en hullsleiv og sile kraften. FOTO: Nussara Guldberg

Slik lager du hønsekraft

DU TRENGER: 
1
hel høne
2 l vann
Ca. 1/2 ss hele pepperkorn
2 laurbærblader
1 gulrot
1/2 purre
1 selleri
3 kvister bladpersille
3 kvister timian
2 ts bordsalt

SLIK GJØR DU:

1. Tørk høna godt med kjøkkenpapir og legg den på ei stor plastfjøl med brystet opp. Bruk en skarp kniv, og stikk knivspissen ned gjennom brystbeinet. Legg håndflatene på brystet, og press ned høna slik at den blir flatere.

2. Legg høna i ei stor gryte sammen med oppkuttede grønnsaker, hele pepperkorn, salt og ferske urter. Hell i vann og la vannet koke opp, før varmen skrus ned på lavt nivå. La høna trekke i i 1,5-2 timer. Fjern skummet underveis.


FJERN SKUM: Jo mer du skummer av underveis, jo klarere og mer transparent blir kraften. FOTO: Nussara Guldberg

3. Etter trekketiden tar du ut høna og siler kraften. Du kan enten velge å fryse ned denne kraften, eller la det koke enda lenger slik at kraften reduseres til 1/3 av mengden. Da får du en kraft med enda rikere smak.


SMAK: Her er et glass med pur smaksglede! FOTO: Nussara Guldberg

4. Rens hønsekjøttet for skinn og bein etter avkjøling. Kjøttet kan du også bruke i supper, gryteretter, frikassé eller salater. 

TIPS: Prøv Lindas kjappe kyllinggryte!