Slik klarte Maria å oppgradere løvbiffen

Tåler løvbiffen dagens lys? Matblogger Maria ga løvbiffen en real oppdatering, og testet resultatet på seg og barna.

– Sist jeg spiste løvbiff tror jeg må ha vært på slutten av 80-tallet, og da var jeg et barn, ler matskribent Maria Villmones Bondeson. 

– På bilferien om sommeren var ofte løvbiff med pommes frites førstevalget på veikroen. Ofte servert med kinakål, halvmodne tomater og mais på boks. Og Thousand Island, selvsagt!, forteller hun.

Ja, for hvem vil finne på å servere den utskjelte løvbiffen i dag? Trolig ikke så mange. Det ville Maria forandre på! 

Det er nemlig en god grunn til å gi løvbiffen en ny sjanse: Den trenger kun å steke i omtrent 1,5 minutter på hver side, og er sånt sett kanskje en av de kjappeste kjøttrettene som er mulig å lage!

Maria tok utfordringen: Hun ville lage et moderne måltid av løvbiff, og teste det på seg selv og barna. Tåler den dagens lys?

LES OGSÅ: Kålruletten er tilbake i det 21. århundre!

Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt. 

Lettere, friskere og full av farger

– Til dette eksperimentet ville jeg legge til tre viktige forandringer til løvbiffen. Målet var å gjøre retten lettere, friskere og mer fargerik, forteller hun.

For å gjøre den lettere gikk hun løs på et nytt alternativ til den majonesbaserte Thousand Island-dressingen. Majonesen ble fort byttet ut med Kesam.

– Kesam har en rund og fyldig smak, så jeg tenkte at den kunne fungere fint som base til dressingen. Med litt tilsatt ketchup og paprikakrydder får den likevel den velkjente Thousand Island-rosa fargen, og sitronsaft gir friskhet og balanserer smaken.

Neste utfordring var å gjøre den friskere. Norske matveier har kommet langt siden 80-tallets ensformige salater, så her valgte Maria å gå for en kraftig oppdatering ved å legge til flere og mer «crunchy» grønnsaker i retten.

– Når det gjelder grønnsakene, så ville jeg ta et langt steg unna kinakål og mais på boks, og valgte heller å ta utgangspunkt i de grønnsakene som barna mine liker best. Når det gjelder det å introdusere noe nytt i matveien for barna, har jeg funnet ut at det kan være lurt å også ha med noe som er kjent! 

Plutselig hadde hun fått et riktig så fargerikt resultat: Oransje gulrøtter, grønn babyspinat og lilla reddiker ga retten et fargerikt løft.

LES OGSÅ: Husker du pizza med biff og bearnaise? 


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt. 

Den nye fredagstacoen? 

Sannhetens øyeblikk! Nå skulle retten på bordet og testes av juryen: Marias to barn på 9 og 11 år. Ingen av dem hadde noen gang smakt løvbiff før.

– De er nokså skeptiske i matveien, men jeg forventet likevel at dette skulle bli bra. Jeg hadde valgt grønnsaker jeg visste de likte, og serverte løvbiffen med pitabrød, forteller Maria. 

Løvbiffen består av malt kjøtt, som gjør den lett å spise og rask å steke. Det ble fokuset til 9-åringen.

– Som en stor flat kjøttbolle, utbrøt han. – Og jeg elsker jo kjøttboller!

– Mat for mons, sa 11-åringen og spiste i vei. 

Retten ble altså godt mottatt av begge barna. Og hennes egen dom?  

– Løvbiffen tåler absolutt få se dagens lys igjen, og den fortjener virkelig bedre og sunnere tilbehør. Med crunchy, friske grønnsaker og en dressing som er lett og frisk, så kan man trygt gjeninnføre denne klassikeren! Løvbiff er kjempekjekt å ha liggende på lur i fryseren. Med en steketid på 3-4 minutter, kan den være redningen på de dagene man vil ha mat i en fei, sier hun. 

– Ved å servere den som her - med pitabrød og diverse fyll - er den perfekt både som gjestemat og som familiemat, siden alt kan settes fram hver for seg, og alle kan fylle opp med litt ekstra av det de liker aller mest. Akkurat som man gjør med fredagstacoen, sier Maria – kjent som Marias Salt og Søtt.


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt.  

Løvbiff i pitabrød

(4 porsjoner)

Dette trenger du: 

4 pitabrød
4 løvbiffer
4 store osteskiver
2 gulrøtter, revet eller finsnittet
60 g babyspinat
½ liten rødløk, skåret i tynne strimler
4 reddiker, skåret i skiver
Ev. pommes frites, til servering

Dressing:

1 boks kesam 
2 ss ketchup
2-3 ss sitronsaft
Salt og pepper
1 ts. paprikakrydder (eller mengde etter smak)
Ev. chillipulver etter smak

Slik gjør du:

1. Dersom du skal servere løvbiffpitaene med pommes frites, setter du dem i ovnen først, siden de tar lengst tid. 

2. Varm pitabrødene etter anvisning på pakken og gjør klar grønnsaker og dressing. Dressingen lages ved å røre sammen alle ingrediensene til alt er godt blandet. Tilsett chillipulver etter smak.

3. Stek løvbiffene på høy varme i 1-2 minutter. Snu dem, legg en osteskive på hver og stek videre i 1-2 minutter til.

4. Del pitabrødene og løvbiffene i to, og ha en halv løvbiff i hvert halve pitabrød. Fyll så med grønnsaker og dressing. Server gjerne pommes frites ved siden av.