Grillsjefens ABC: Slik griller du iskrem

Når Grillsjefen virkelig skal imponere gjestene lager han omelette norvégienne – på grillen, naturligvis.

– Du får garantert jubel fra gjestene om du serverer dem grillet is til dessert, lover Grillsjefen Petter Gullikstad.

Grille iskrem!? tenker du, kanskje. Ja, det er faktisk mulig.

– Trikset er å beskytte isen med sukkerbrødbunn og marengs, avslører han.

Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra lære deg den viktigste basiskunnskapen du trenger for å bli en bedre griller.

OMELETTE NORVEGIÉNNE

Den spektakulære desserten heter omelette norvégienne, og er iskrem pakket inn i sukkerbrød og toppet med marengs.

Ikke bare er den imponerende å se på, den smaker også helt fantastisk, garanterer Grillsjefen.

– På grillen blir marengsen lun og seig, og sammen med det saftige sukkerbrødet og den friske isen blir dette en fest. Høydepunktet er kontrastene i teksturer og temperaturer – rett og slett kjempegøy å spise. Det blir ikke mer heftig enn dette. Nam!

Den legendariske desserten er en fransk klassiker, som ifølge Wikipedia fikk navnet sitt fordi marengsen minner om norske isbreer og snøfjell. Desserten er også kjent under navnet Baked Alaska.

LES OGSÅ: Eton mess er en befriende enkel dessert! 

ENKLERE ENN MAN SKULLE TRO

Grillsjefen lover at desserten er mye enklere å lage enn man skulle tro.

Bare legg is oppå sukkerbrødbunnen og dekk med marengs. La den stå et par timer i fryseren, så er det bare å grille på indirekte varme med lokk på 200 grader i circa 8-10 minutter, til marengsen har fått en gyllen farge.

– Pass bare på at isen er helt dekket med marengs ettersom den fungerer som isolasjon slik at isen holder seg kald, tipser Petter.

Desserten kan du lage ferdig dagen i forveien, og oppbevare i fryseren. 

LES OGSÅ: Du griller i soner, ikke sant?

MANGE VARIASJONSMULIGHETER

Du velger selv om du vil lage en stor eller flere små porsjonsdesserter.

Og om du vil jukse kan du kjøpe ferdiglaget sukkerbrød. Bunnen kan for øvrig like gjerne være en tertebunn eller nøttebunn, forteller Petter.

Han pleier å bruke vaniljeis, men du kan naturligvis bruke hvilken is eller sorbet du vil.

– Sammen med isen kan du gjerne slenge i litt ekstra fyll. Her vil det smake nydelig med friske bær, nøtter, krokan, sjokolade eller hva med en syrlig bringebærsaus? foreslår Grillsjefen.

LES OGSÅ: Slik blir grillpølsene saftige og sprø

Omelette Norvegienne 

DETTE TRENGER DU: 

Sukkerbrød:

3 stk egg
90 g sukker
90 g hvetemel
1⁄4 ts bakepulver

Marengslokk:

6 stk eggehvite
1 ts sitronsaft
200 g sukker

Fyll og pynt:

Friske bær (dine favoritter) 
1 l vaniljeis eller din favoritt iskrem

DETTE GJØR DU: 

1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.

2. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.

3. Stek sukkerbrødet ved 160 °C i godt smurt form, 24 cm i diameter, i ca. 45 minutter.

4. Avkjøl sukkerbrødet rist, og legg det gjerne i fryseren så det blir halvfrossent før du legger på is.

5. Stivpisk eggehvitene.

6. Dryss på sukkeret og pisk videre til marengsmassen er stiv og blank.

7. Legg sukkerbrødet på aluminiumsfolie eller et ildfast fat.

8. Legg iskremen over sukkerbrødet. Ønsker du friske bær inni, legger du de på før du har på marengsen. Bruk gjerne en sprøytepose til å bre marengsen over iskremen, og husk å dekke hele kaken inkludert sukkerbrødet med marengs.

9. Sett den i fryseren i minimum en time.

10. Plasser desserten på indirekte varme på grillen til marengsen er gyllen. Server med friske bær.