Rødbetpesto er grillmatens beste venn

Denne fargerike rødbetpestoen passer perfekt sammen med litt tung grillmat. Da balanserer smakene hverandre, forklarer Marit.

– Den er virkelig lekker og smaker så godt! Hvorfor har jeg ikke prøvd dette før? 

Dette er hva gjestene til matbloggeren Fru Timian pleier å si når hun setter rødbetpestoen sin på bordet.

Den fargerike godsaken er ikke bare veldig anvedelig – den er rett og slett veldig vakker. Og for Marit Westlie, som hun heter, er det minst like viktig: 

– Jeg syns mat handler mye om estetikk, i tillegg til smak. Du blir glad når du ser noe som har denne knalle fargen, for det ser så utrolig lekkert ut. I tillegg er mat som er rik på farger som regel veldig sunt å spise, forteller hun. 
Foto: Marit Westlie / Fru Timian. 

Perfekt til grillmat

Rødbetpestoen er anvendelig, og kan bruks både som middagstilbehør og dip. Ifølge Marit passer rødbetpestoen spesielt godt til grillmat.

Tunge, sterke grillsmaker er fine for å balansere ut rødbetpestoens framtredende smak. Pestoen er tross alt tilbehør – ikke stjernen i retten.

– Grillmat har mye smak som er bra når man skal bruke denne pestoen. Rødt kjøtt og fett – som grillmat ofte består av – passer godt sammen med rødbetpestoen. Den passer også både til fisk og spesielt godt til lam. Om du griller fisk anbefaler jeg å beholde skinnet på, slik jeg har gjort i min oppskrift.

Har du noen grønnsaksspyd på grillen kan de være fantastisk gode å dyppe i litt rødbetpesto. Her er det bare å prøve seg frem. 

LES OGSÅ: Du trenger ikke folie for å grille fisk


Foto: Marit Westlie / Fru Timian.

Sterk og spennende smak

– Rødbetpestoen har en morsom smak. Jeg er veldig glad i pesto generelt, og de fleste typene har jo veldig sterke og karakteristiske smaker. Det har også rødbetpestoen. Du har hvitløk, pepperrot, appelsinskall og rødbeter... Parmesan gjør den litt mildere, men den er fortsatt skarp på en positiv måte.

Hvis du ikke er helt frelst av smaken av rødbeter, så kan denne pestoen hjelpe deg å venne deg til smaken, tror Marit. Blandet med andre sterke ingredienser blir ikke smaken «bare» rødbet. 

– Rødbeter er noe man må lære seg å like for de har litt jordsmak. I pestoen bruker jeg bare rødbeter fra glass – de er mine favoritter. De er jo syltet og smaker derfor mindre jord, sier hun. 

Sunn sak 

Sunn, er den absolutt. Rødbeten er rik på jern og antioksidanter, og har blitt omtalt av KK som noe av det sunneste man kan spise. Her er det bare å hive i seg! 
– Jeg har en opplevelse av at rødbeter har kommet mer i sving de siste årene, sier matbloggeren. 

– Nå brukes det rødbeter i juicer og detox-kurer, og det er ikke mange år siden det kom. Det var ingen som hadde hørt om ting som ovnsbakte rødbeter i Trøndelag, der jeg vokste opp, på 80-tallet. Men jeg har alltid elsket en brødskive med leverpostei og rødbeter på. 

Rødbetpestoen tåler å stå noen dager i kjøleskapet, så kast seg over oppskriften – så har du til flere grilldager: 

👉 Se oppskriften på rødbetpesto hos Fru Timian

TIPS!

Lyst på rosa pasta? Rødbetpesto kan også brukes som pastasaus, og lager en vakker farge på retten.