Skinkestek skal helst ha knasende sprø svor, og det er ikke vanskelig å få til! Her er oppskriften på skinkestek med sprø svor, steg for steg.

Slik lager du skinkestek med skikkelig sprø svor

Her er en perfekt søndagsmiddag for deg som trenger å trene litt på svoren før julaften!

– Ja, jeg har en stor svakhet for sprø svor. Jeg kan faktisk finne på å lage skinkestek kun på grunn av svoren, tilstår matblogger Nussara Guldberg.  

Vi er med andre ord i trygge hender når Nussara forteller hva som skal til for å få perfekt resultat på denne klassikeren.

PASSER MED NESTEN ALT AV TILBEHØR

– Dette er en veldig digg helgemiddag alle liker. Det tar riktignok nok rundt tre timer å lage, men ovnen gjør mesteparten av jobben, så jeg går bare rundt og storkoser meg når jeg lager dette til middag.

Skinkesteken er veldig anvendelig og kan serveres med omtrent alt slags tilbehør.

– Så lenge kjøttet og sausen er krydret godt, liker jeg det bare helt enkelt med høstgrønnsaker til, forteller Nussara.

🦆 LYST Å HELSTEKE NOE ANNET?: Helstekt and med druesaus 🦆

LAG DIN EGEN KRYDDERBLANDING

Om du vil gi Nussaras oppskrift din egen smaksvri, er det mange veier du kan gå.

– Bruk marmelader, brunt sukker og tørkede krydder som ristes så vidt i panna og knuses lett i en morter. Strø dette på skinkesteken, så vil du belønnes med en vanvittig aroma! lover Nussara, som driver matbloggen Just Another Food Story.

Om det skulle bli rester etter steken, er det flust av middager du kan bruke kjøttet til, som stekt ris, taco, wok, raguer eller gryter, ja – til og med lunsjpålegg, tipser Nussara. 

LES OGSÅ: Slik får du skikkelig saftig, helstekt kylling 🐔SKINKESTEK MED SPRØ SVOR – STEG FOR STEG

DU TRENGER:

Kjøtt:
2 kg skinkestek
Salt og pepper
4-5 dl vann

Glasering:
80 g brunt sukker
1,5 dl appelsinjuice
1 ts hel nellik

Grønnsaker:
1 kg småpoteter
500 g gule beter
4-5 sjalottløk

STEG 1: RUTE, KRYDRE OG DAMPE STEKEN

Sett ovnen på 225 ˙C. Ta av snøringen på skinkesteken og tørk overflatene godt med kjøkkenpapir. Legg skinkesteken i en ildfast form.   

Rute skinnet med en liten, skarp kniv og prøv å ikke skjære helt igjennom til kjøttet. Krydre skinnet godt med salt og pepper, og gni det gjerne godt inn imellom skinnet.

Stikk inn et steketermometer, legg beter rundt og tilsett 4-5 dl vann for å dampe kjøttet. Dekk til med aluminiumsfolie, sett formen inn i midterste rille og la det dampe i 45 minutter. Temperaturen på kjøttet bør være mellom 35-42 ˙C.

STEG 2: LAG GLASURBLANDING 

Mens skinkesteken dampes i ovnen, lag glaseringssausen.

Rist først hel nellik i ei panne på høy varme, til du begynner å kjenne aroma.

Bland sammen brunt sukker, appelsinjuice og ristet hel nellik i en liten kasserolle, og gi det et lite oppkok til sukkeret er smeltet og blandingen har tyknet litt. Sett det til side.

STEG 3: PENSLE OG STEK VIDERE

Ta ut formen og ta av folie. Skru ned temperaturen til 175 ˙C Børste et lite, lett lag med glasuren på skinnet, og hell resten rundt i formen. 

Legg sjalottløk og småpoteter rundt skinka, sett formen tilbake i ovnen og la det steke uten folie i 45-60 minutter (kommer an på ovn og tykkelse på skinka). Bruker du steketermometer, skal temperaturen nå 70˙C.

LES OGSÅ: Saltbakt sjalottløk er så innmari godt til lam

STEG 4: GJØR SVOREN SPRØ!

Still inn grillfunksjonen og temperaturen på 225 ˙C, nå lages svoren under oppsyn. Det kan gå fort, så pass godt på!

Når det «popper» i svoren, begynner ting å skje. Dekk til med aluminiumsfolie på svoren, så den ikke blir svidd.

STEG 4: LA STEKEN HVILE FØR DU DELER DEN OPP OG SERVERER

La skinkesteken hvile 15-20 minutter før du skjærer i den, ellers vil mye av saftene sive ut og føre til at kjøttet blir tørt.

Ta først ut småpotetene i en bolle. Samle beter og sjalottløk og grovhakk de og server dem som en «chutney» ved siden av skinkesteken. Sil resten av sjysausen som er i formen.

Skjær skinkesteken i passe tykke skiver, legg potetene rundt sammen med hakkede beter og sjalottløk. Hell gjerne litt av sjysausen over også. Det er veldig godt med grov sennep til!