redd julemiddagen Foto: Jostein Strand Henriksen

Myk svor, råsalt pinnekjøtt som ikke er vannet ut, og manglende pinner - her er løsningene på alle de klassiske julemiddagsproblemene.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du får den perfekte lutefisken, og mesterkokkens favorittoppskrift på kålrabistappe, så der skal alt være under kontroll.

Men hva gjør du hvis du har glemt å vanne ut pinnekjøttet? Eller hva hvis det er helt umulig å få sprø svor?

Ta det helt med ro. Vi har snakket med kokk og matrådgiver i Opplysningskontoret for egg og kjøtt (MatPrat), Magnus Tvedt-Øresland, som gir deg krisehjelpen du trenger når ribbe- eller pinnekjøttkrisen er et faktum:

Å nei, svoren blir ikke sprø! Hva gjør jeg?

- Det er viktig at fettet under svoren blir ordentlig varmt for at svoren skal poppe. Skru på overvarme eller grillelement på stekeovnen, slik at overflaten får direkte strålevarme.

- Men jeg har ikke grillelement og overvarme... 

- Da kan du skru opp varmen, og sette en tresleiv i ovnsdøren så det blir en liten luftesprekk. Da blir det luftsirkulasjon, som hjelper deg med å få sprø svor.

- Kan jeg bruke en skibrenner eller en crème brûlée-brenner?

- Nei, det vil jeg ikke anbefale siden det vil gi en brent smak.

Fortsett å lese saken under bildet.

EKSPERT: Magnus Tvedt-Øresland er kokk og matrådgiver, og gir deg sine beste julemiddags-tips. Foto: Matprat/Veslemøy Vråskar

- Krise! Jeg har glemt å salte ribba på forhånd.

- Det er ingen stor krise. Grunnen til at man gnir ribba inn med salt og pepper tre dager før er mest av smakshensyn. Bare salt godt når du husker på det, og gni det godt inn innimellom rutene i svoren. Den gode smaken får du uansett. 

- Svoren er perfekt på den ene siden, men helt myk på den andre siden. Hva gjør jeg?

- Dekk den perfekte siden med aluminiumsfolie slik at den ikke svir seg, og stek videre.

- Hva hvis svoren er helt svidd, da?

- Det er bedre å ikke servere svor enn å servere svidd svor, så skjær den av og server en skål med baconcrisp ved siden av. Alternativt kan du skjære av svoren og pensle inn ribba med en glaze av for eksempel soyasaus, ingefær, hvitløk og honning. Det blir kanskje ikke en tradisjonell ribbe, men er det fullstendig svor-krise er det kanskje bedre.


Foto: Jostein Strand Henriksen 

- Jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet – HJELP!

- Dette kan vi fikse. Ha pinnekjøttet i en gryte med vann og kok opp. Skift vann, og gjenta prosessen tre-fire ganger. Siste gang lar du kjøttet trekke (IKKE koke) videre i to-tre timer til kjøttet faller av beinet som vanlig pinnekjøtt.

- Jeg har dampet pinnekjøttet, og kjelen har kokt seg tørr!

- Bytt kjele med én gang, og start dampeprosessen på ny. Den brente smaken setter seg fort i kjøttet.

- Ånei, all den deilige søen (kraften) har dampet bort!

- Da kan du servere smeltet smør ved siden av.

- Wops, jeg har glemt å kjøpe pinner!

- Det går så bra! Du kan bare sette en sammenkrøllet kule med alumuniumsfolie i bunnen, eller eventuelt en ildfast skål, som holder pinnekjøttet unna kokeflaten – akkurat som pinnene gjør. Bare pass på at skålen eller foliekulen ikke er såpass stor at den dekker hele kokeflaten i kjelen.

- Kan man forresten bruke pinner fra naturen?

- Absolutt. Gå gjerne ut i skogen og se om du finner unge bjørketrær. Bare rengjør bjørkepinnene ordentlig, og spikk dem gjerne fri for bark.

- Så gøy! Nå blir det jul igjen, si.