wok grønnsaker: Wokking og bente westergaard Foto: iStock/Privat

Kokk: - Bytt ut oljen med vann når du wokker!

Kokk Bente Westergaard sier hun har knekt koden for å lykkes med wokking - og svaret finner du i vannkranen din!

- Hvorfor gjør jeg det slik? Det er sunnere, effektivt og du unngår skadelig fett, sier Bente Westergaard.

Westergaard er blant annet kokk, kokebokforfatter, gründeren bak det økologiske cateringfirmaet Grønn Gourmet, kursholder i mat og ernæring - og en stor tilhenger av wokking uten olje.

«Det tok meg lang tid å knekke koden, og jeg kan røpe den: Koden er vann. Hvis du skal steke det ferdig i wok blir det bare slapt og fett,» skriver Westergaard i oppskriftsheftet «Bønner & Linser».

Teknikken går, kort fortalt, ut på å bytte ut oljen med vann når du skal wokke grønnsaker. Og ikke nok med det: Wokken skal byttes ut med en jernpanne!

   > Denne snåle ingrediensen gir supersprø knekkebrød

Svidd olje

- Når man skal wokke får man vanligvis beskjed om å varme opp oljen til den ryker. Men når olje overopphetes blir den skadelig, sier kokken. 

Bruksoljer som soya-, raps- og maisolje oksiderer nemlig ved høy temperatur, og kan ifølge VG føre til en «ugunstig fettsammensetning».

Derfor bruker Westergaard heller vann. Et triks hun forøvrig lærte av en venninne på fettfattig diett.

- Da venninnen min fortalte at hun wokket med vann ble jeg bare middels interessert, for å si det sånn. Men da jeg prøvde selv fant jeg ut at det faktisk funker kjempebra, siden den glovarme vanndampen ender opp med å wokke grønnsakene, sier Westergaard.

Foto: iStock

Damping

Konseptet går ut på å varme en tørr panne til den er glovarm, hive i ferdigkuttede grønnsaker, og så helle over akkurat så lite vann at det damper grønnsakene møre - uten å koke dem myke.

- Etter at grønnsakene er ferdig wokket tilsetter du litt olje slik at smakene innkapsles, før du deretter heller over smakstilsetninger som soyasaus eller sweet chili-saus, sier Westergaard.

For å virkelig naile denne teknikken er det veldig viktig å ikke helle på for mye vann.

- Da kokes nemlig grønnsakene istedenfor å wokkes, og de mister sprøheten, sier kokken.

  > Jeg var lei av laks, helt til jeg smakte denne currylaksen!

Foto: iStock

Dropp wokpannen 

I tillegg mener Westergaard at selve wokken ikke er optimal på vanlige stekeplater. 

- Wokken er beregnet på gasskomfyrer som varmer absolutt hele pannen - også sidene. Platene på vanlig stekeovner får ikke til dette, og vil kun varme bunnen. Derfor er det mye bedre å bruke en ordentlig jernpanne slik at du får en stor varm flate, sier kokebokforfatteren. 

Det er forøvrig viktig å unngå teflonpanner siden de ikke tåler såpass sterk varme. Og du må ikke wokke for mye på én gang: 

- Grønnsakene skal kun dekke bunnen. Skal du wokke til flere enn én eller to personer er du nødt til å gjøre det i flere omganger for å unngå at grønnsakene skal bli dvaske, tipser kokebokforfatteren.

   > Arabisk gryte er dømt til å bli en hverdagsklassiker


Foto: iStock

Følg med hele tiden

Du er også nødt til å følge med - hele tiden. 

- Du må stå og se på, følge med, røre og kanskje tilføre litt mer vann til grønnsakene er helt perfekte. De skal være sprø, men ikke rå, sier Westergaard, og fortsetter:

- Det heter ikke stir-fry, altså steke-røre, uten grunn.

Sjekk ut Bente Westergaards tips for å wokke uten olje under:

Slik wokker du uten olje: 

1. Del opp alle grønnsakene i jevne biter. Jo mindre bitene er, dess kortere tid behøver de i stekepannnen.

2. Varm en tørr jernpanne til den er så varm at en dråpe med vann fordamper umiddelbart. 

3. Tilsett grønnsakene. Pass på at du ikke tilsetter er mer enn at bunnen såvidt dekkes.

4. Hell i cirka 1/2 desiliter vann. Nå kommer det til å dampe kraftig. Rør kontinuerlig. Tilsett eventuelt litt mer vann etter hvert hvis grønnsakene ikke blir ferdigdampet. Perfekte grønnsaker skal være sprø, men ikke rå.

5. Hell noen spiseskjeer olje over, og svisj grønnsakene kjapt.

6. Tilsett smak, som for eksempel soyasaus og sweet chili-saus, kokos og ingefær, hvitløk og ingefær, eller chili og soyasaus.

7. Server snarest!