Sommerkake med krem, friske bær og blomster blir en begivenhet på kakebordet! Dessuten er den mye enklere å lage enn den ser ut til.

Sommerkaka du drømmer om resten av året...

Denne sommerkaka ser så fantastisk ut at du kanskje tenker den er komplisert å lage. Det er den ikke! Bare spør dama som har laget den.

– Ei sommerkake skal ikke være for vanskelig å lage med kompliserte kjøkkenapparater. Jeg vil heller ikke være nødt til å reise langt for å finne uvanlige ingredienser. Er jeg på hytta eller i campingvogna vil jeg jo fremdeles ha kake! sier matblogger Marie H. Roald. 

Den tankegangen liker vi. Sommerlivet skal være litt enkelt!

Nå ser imidlertid denne kaka ganske så overveldende ut, men trikset er faktisk å ikke kjøre på med for mange smaker.

– Mange liker å pøse på med masse forskjellige frukter og bær, men jeg liker å holde meg til to eller tre typer for at de unike smakene virkelig skal få lov til å skinne og ikke drukne i en eneste stor fruktsalat, sier hun. 


PYNT: Marie har brukt en blanding av nektarin og jordbær på toppen, men du kan selvsagt gå for bare jordbær. Velg gjerne norsk Korona, det er de søteste og beste bærene!

Bunn på forhånd

Kakebunnene kan du godt lage på forhånd og fryse ned, bare pakk dem godt inn i folie. Du kan også lage dem en dag i forveien og oppbevare i kjøleskapet over natta. De vil sjelden bli tørre, siden rømmen i deigen holder dem saftige. 

– Et godt tips om bunnen likevel er litt tørr, er å legge de marinerte fruktene og bærene over hver kakebunn før du legger over krem. Da vil marinaden fungere som en frisk og fruktig dynk, sier Marie H. Roald, som står bak bakebloggen The Vanilla Monologues

En annen fordel er at kakebunner som har overnattet i kjøleskapet er lettere å dele enn en helt nystekt en. De smuler mindre og holder bedre på både krem og fyll. Så ta gjerne kakebakinga over to dager!

🌼 KAKE TIL MANGE?: Langpannekake med sommersmak 🌼

Kakebaking i varmen

Vi håper jo på en varm sommer, men krem og mange plussgrader kan by på utfordringer. 

– Bruk kremfløte som kommer rett fra kjøleskapet. Sett gjerne piskebollen i kjøleskapet til rett før du skal bruke den, tipser kakebloggeren. 

Og aldri så varmt at det ikke er godt for noe: – Når du baker i varmen, slipper du i hvert fall å vente lenge på å få romtempererte ingredienser!

🤗 PRØV OGSÅ: Ostekake i glass – en liten porsjon lykke 🤗


IKKE SPISEPLIKT: Selv om blomster er spiselige, betyr det ikke at alle smaker like godt. Mageritter er både spiselige og superlekre å se på, men tips gjerne gjestene om at de ikke trenger å spise opp hele blomsten ...

Blomstrende sommerkake

Ei sommerkake blir ekstra sommerlig med spiselige blomster på. 

– Det er lurt å google litt og finne ut hvilke blomster som er spiselige før du pynter kaka. Stemorsblomster kan se litt skumle ut med sine mørkeblå og lilla farger, men de er fullt spiselige. Mens den beskjedne og solgule smørblomsten faktisk er giftig, sier Marie. 

Andre eksempler på spiselige blomster er fioler, blomkarse, syriner og nellik. Bare pass på at blomstene ikke er sprøytet eller plukket på et sted med høy forurensing, og bruk kun kronblader – ikke stilk eller grønne blader fra stilken. 

🍓I DISSE JORDBÆRTIDER: 3 tips til å pimpe opp jordbærene 🍓

Inspirert? Her er oppskriften:

Sommerkake med sitrus- og myntemarinert frukt og bær


EKSTRA SAFTIG: Saften som samler seg når du marinerer frukten og bærene er perfekt som dynk til kakebunnene.  

DU TRENGER:

Kakebunn
2
springformer à 20 cm
330 g hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
225 g smør, usaltet
200 g brunt sukker
200 g hvitt sukker
2 ts vaniljesukker
4 egg, str. L
300 g lettrømme
1 lime, skallet, finrevet
1 sitron, skallet, finrevet

Sitrus- og myntemarinert frukt og bær
1 kurv jordbær
4 nektariner
1 lime, saften
1/2 sitron, saften
2 ss hvitt sukker
1 håndfull mynteblader, finhakket
TIPS: Bruker du norske Korona jordbær kan du halvere søtningen, siden disse er veldig søte i seg selv.

Mascarponekrem med ekte vanilje
6 dl kremfløte, avkjølt
500 g mascarpone, romtemperert
100 g melis
1 vaniljestang, frøene

SLIK GJØR DU: 

Kakebunn:
1. Sikt sammen mel, bakepulver og salt. Sett til side.

2. I en stor bolle pisker du sammen romtemperert smør, hvitt sukker, brunt sukker og vaniljesukker. Bland inn eggene, ett av gangen. Rør inn melblandingen i to omganger, og rør til slutt inn rømmen. Rør inn revet sitrusskall.

3. Smør formene med smør, og strø over et tynt lag mel. Fordel halvparten av røren i hver form.

4. Stek kakene midt i ovnen, på 175 ˚C i ca. 40-45 min. Ta kakebunnene ut når en prøvepinne kommer ut ren.

5. La kakene avkjøle i formen i ca 15 min. før du hvelver dem ut på en rist og lar avkjøle helt.

Sitrus- og myntemarinert frukt og bær:
6. Rens og del opp jordbær og nektariner. Store jordbær i fire, små jordbær i to, og nektariner i skiver. Sett til side.

7. Bland sammen limesaft, sitronsaft, sukker og finhakket mynte. Vend frukten og bærene inn i marinaden og la hvile enten i kjøleskap eller på kjøkkenbenken i 30-60 minutter.

Mascarponekrem med ekte vanilje:
8. Pisk avkjølt kremfløte til en fast krem. Pisk mascarponen sammen med melis og frøene fra en vaniljestang.

9. Vend mascarponen i den piskede kremfløten. Smak på kremen og tilsett mer melis om du ønsker en søtere krem.

Montering:
10. Del hver kakebunn i to. Bre krem over helt avkjølte kakebunner og legg lagvis med marinert frukt og bær.

11. Kle kaken med krem, og pynt til slutt med enda mer frukt, bær og sommerlige blomster.

12. Kan oppbevares i kjøleskap i én dag, men bør serveres så fort som mulig etter montering.