Spiselige Julegaver

Det er alltid morsomt å gi bort noe man har laget selv, spesielt når det smaker helt nydelig. Også gjør det ikke noe at det er billig heller.

JULEKRYDRET EPLEMOS

Denne klassikeren kommer til å slå an hos både liten og stor.

Fyller 3-4 små syltetøyglass
Vanskelighetsgrad: Lett
Tidsbruk: 30 minutter

Julekrydret eplemos – dette trenger du

  • 1 kg epler
  • 1 dl vann
  • 1 stjerneanis
  • 4 nellikspikere
  • 1 kanelstang
  • ¼ ts malt muskat
  • 1 dl sukker
  • ¼ sitron

Slik lager du Julekrydret eplemos

  1. Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær dem i grove terninger.

  2. Legg epleterningene i en kjele sammen med vann, krydderet og sitronsaften på middels varme. La det småkoke til eplene er så myke at du lett kan mose dem.

  3. Rør inn sukkeret. Ønsker du en søtere mos tilsetter du litt ekstra sukker før du lar blandingen småkoke videre i 5 minutter.

  4. Fisk ut krydderne og hell mosen over på varme steriliserte glass, og sett på lokkene med en gang de er fylt.

 

MINIMARENGS MED RØRTE TYTTEBÆR

Her har vi gitt den franske favoritten en norsk, julete vri.

10-12 personer
Vanskelighetsgrad: Avansert
Tidsbruk: 1 time, og la hvile over natten

Marengs – dette trenger du

  • 300 g sukker
  • 150 g eggehvite (5-6 egg) av romtempererte egg

Rørte tyttebær – dette trenger du

  • 50 g tyttebær
  • 100 g sukker

Slik lager du Minimarengs med rørte tyttebær

  1. Bland tyttebær og sukker i en liten kjele. Gi blandingen et raskt oppkok, skru ned varmen og la det småputre til sukkeret har smeltet.

  2. Kjør blandingen til en jevn puré med en stavmikser og la den koke ned til den har fått en sirupskonsistens. Avkjøl syltetøyet.  

  3. Forvarm ovnen til 200 grader. Vask bakebolle og visp veldig grundig og gni bolle og vips gjerne inn med sitronsaft for å være helt sikker på at det ikke sitter igjen noen fettrester. Fettet gjør nemlig at eggehvitene ikke stivner helt.

  4. Skill eggene (spar gjerne eggeplommene til annen bruk, for eksempel majones) og hell hvitene i vasket bakebolle.

  5. Spre 300 g sukker utover en stekeplate med bakepapir og stek det i ca. 5 minutter. Det skal så vidt smelte i kantene, men ikke få farge.

  6. Pisk eggehvitene på middels hastighet til de begynner å forme små topper, men ikke blir stiv. Bruk bakepapiret som en trakt og hell gradvis i det varme sukkeret mens vispen går. Skru opp hastigheten til maks og la kjøkkenmaskinen gå i 10 minutter.

  7. Skru ned varmen på ovnen til 100 grader.

  8. Sett en sprøytepose eller plastpose i et litermål, brett posen over kanten. Tilt posen sidelengs, hell i tyttebærsirupen slik at den ligger i en stripe på en side og fyll deretter i marengsen – du ønsker å få med litt rødt hele tiden mens du klemmer ut alle marengsene.

  9. Dekk to stekeplater med bakepapir, klipp av et hjørne på plastposen dersom du bruker det, og sprøyt ut små marengstopper med en diameter på 4-5 cm med like stort mellomrom.

  10. Bak marengsene i ca. 30 minutter, til de er sprø utenpå. Skru av varmen, lukk døren til ovnen og la marengsen sakte avkjøles over natten

JULEMÜSLI

Nordmenn kjøper tonnevis med ferdiglaget müsli hvert år, men hjemmelaget er både bedre og billigere. 

2 x 0,5 l glass
Vanskelighetsgrad: Lett
Tidsbruk: 1 time

Julemüsli – dette trenger du

  • 500 g store havregryn
  • 100 g gresskarkjerner
  • 100 g solsikkekjerner
  • 100 g kokosflak
  • 150 g mandler, grovhakket
  • 100 g valnøtter, grovhakket
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss solbærsaft eller rips-/solbærgelé
  • 2 ss honning
  • 1 ts flaksalt
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts grovmalt kardemomme
  • ½ ts malt ingefær
  • 10 dadler, grovhakket
  • 30 g tørket aprikos/tranebær, grovhakket

Slik lager du Julemüsli

  1. Forvarm ovnen til 160 grader.

  2. Bland gryn, frø og nøtter i en stor bolle.

  3. Varm opp olje, saft og honning i en liten kjele. Vend inn i blandingen, slik at alt er godt dekket. Strø over krydderet, rør godt sammen og legg det jevnt utover et stekebrett dekket med bakepapir.

  4. Stek müslien i ca. 50 minutter til den er gyllen og sprø, og rør om underveis for å unngå at noe blir brent.

  5. Ta ut brettet fra ovnen, vend i frukten og la blandingen avkjøles helt, før du heller den på glass med lokk.