Ser du hva som er forskjellen på disse tacoene?

Her har du to tilsynelatende identiske tacoer, men det er én stor forskjell. Klarer du å se hva?

Vi nordmenn elsker vår taco! Det er det liten tvil om, men går det an å fjerne noen av kaloriene og samtidig bevare de gode smakene? Svaret er et rungende ja.

Begge tacoene på bildet inneholder alt du ønsker at en skikkelig taco skal inneholde. Tilsynelatende er de prikk like, men det er én stor forskjell. 

Den ene inneholder nemlig 150 kalorier mindre enn den andre. 

   > Slik gjør du tacoen kjøttfri

DU TRENGER BARE Å BYTTE 4 INGREDIENSER

For å sammenligne har vi laget en «vanlig» taco og en lettvariant. De er helt identiske, med unntak av fire ingredienser.

Kjøttdeigen er byttet ut med karbonadedeig, gulosten er en lettvariant, tortillalefsene er erstattet med speltlomper, også har vi gått for mager kesam i stedet for lettrømme.

Ved å gjøre disse fire små justeringene kutter vi såpass mye ned på fettmengden at du faktisk sparer, om vi skal være pinlig nøyaktig, 152 kalorier per taco.

Så ja, det er faktisk enkelt å lage en sunn taco.

   > Dette lavkarbobrødet lager du med kun 3 ingredienser (null heving!)

KALORIREGNESTYKKET

Her har du regnestykket med kaloriinnholdet i den klassiske VS den lette tacoen – for den som virkelig vil ned i detaljene: 

62 g Karbonadedeig : 78 kcal og 5 % fett VS  62 g Kjøttdeig : 126 kcal og 

20 g mager kesam: 15 kcal  VS 20 g lettrømme: 38 kcal

20 g lettere gulost: 53 kcal VS 20 g original gulost: 71 kcal

1 speltlompe: 62 kcal VS 1 medium tortillalefse: 125 kcal

I tillegg kommer ingrediensene som er felles for begge tacoene: Mais (17 kalorier), ¼ tomat (12 kalorier), ¼ avokado (33 kalorier), 1/8 rødløk (5 kalorier), tacokrydder (9 kalorier) og dessuten tilnærmet kalorifri grønn salat, lime og koriander.

Dette gir en total på 436 kalorier for den vanlige tacoen og 284 for den lette varianten – altså 152 kalorier i forskjell. 


Den klassiske tacoen. Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt. 

   > Den monstersunne pizzaen som PT-en sverger til

ALTERNATIVE VRIER PÅ TACO

Vår «norske» taco er en folkefavoritt man ikke skal tulle med, men om du føler for å variere litt en fredagskveld er det veldig mye spennende du kan teste ut. Taco smaker nydelig med det meste, kjøtt, fisk, kylling, bønner, for å nevne noen muligheter.

Prøv for eksempel:

- Stek torsk krydret med cumin, paprikapulver og chilipulver og server med tomatsalsa og guacamole.

- Stek eller grill en biff, skjær den i tynne strimler og lag mangosalsa og guacamole.

- Langtidsbak svinenakke på samme måten som til pulled pork, bare med tex-mex-krydder og lag en kålsalat til.

- Om du vil ha en vegetarvariant er belgfrukter tingen. Bruk linser, kikerter eller bønner, og tilbered dem med tex-mex-smaker. Det smaker overraskende godt! 

   > STOR TEST: Slik bør du oppbevare avokado 

LETTERE TACO (8 tacos): 


Sunn taco uten å ofre den gode smaken. Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt. 

Dette trenger du: 

500 g karbonadedeig
1 pose tacokrydder
2 store tomater
1 liten rødløk
160 g lettere gulost (14% fett)
2 middels store avokado
Saften av 1 lime
2 vårløk
Salt og pepper
8 speltlomper
1 liten boks mais
1 pose (ca. 60 g) blandet salat
160 g mager kesam
Frisk koriander

Dette gjør du: 

1. Stek karbonadedeigen i en stekepanne med slippbelegg. Tilsett tacokrydder og ca. 1 dl vann. Rør godt, la det småputre til væsken er kokt inn. Hold kjøttet varmt.  

2. Skjær opp tomat og rødløk i små biter, og riv osten. Lag guacamole ved å mose avokadoene sammen med limesaft. Finhakk vårløk og rør den inn. Smak til med salt og pepper.

3. Varm opp speltlompene i mikrobølgeovnen, eller pakk dem inn i aluminiumsfolie og varm dem litt i en vanlig stekeovn. (Aluminiumsfolien forhindrer at lompene tørker ut i vanlig ovn.)

4. Server varme speltlomper med tacokrydret kjøtt, tomat, rødløk, mais, salat, revet ost og guacamole. Dandér med kesam og frisk koriander.

Ingredienser «vanlig» taco:

500 g kjøttdeig
1 pose tacokrydder
2 store tomater
1 liten rødløk
160 g vanlig gulost (27% fett)
2 middels store avokado
Saften av 1 lime
2 vårløk
Salt og pepper
8 medium tortillalefser
1 liten boks mais
1 pose (ca. 60 g) blandet salat
160 g lettrømme
Frisk koriander

   > Det er faktisk en kunst å steke løk