- Barna slukte avokadomuffinsene uten spørsmål

- Nystekt avokadomuffinser er skikkelig saftige, og man skal nesten vite at det er avokado i dem for å så vidt kunne ense noe smak eller lukt i den retning, forteller matbloggeren.

Å ha grønnsaker i kakerøra er ingen ny idé, men er blitt skikkelig populært de siste årene. 

Denne gangen er det avokadoen sin tur, og den fungerer faktisk glimrende i enkelte bakverk: Den gjør kakene sunnere, saftigere og mer mettende.

-Sjokolademuffinsene med avokado smaker omtrent det samme som helt vanlige sjokolademuffins. Forskjellen er egentlig bare at de er litt mindre søte enn folk er vant til. Bortsett fra det har de en enda mykere konsistens, og det er jo ikke dumt, mener Maria Bondeson, som står bak den fabelaktig matbloggen Marias Salt & Søtt

Foto: Maria Bondeson. 

-BARNA MINE SLUKTE DEM

- Nystekte er avokadomuffinsene skikkelig saftige, og man skal nesten vite at det er avokado i dem for å så vidt kunne ense noe smak eller lukt i den retning. Barna mine slukte dem uten å stille et eneste spørsmål, smiler Maria.

Hun forteller at de dessuten er kjempeenkle å lage. Bare kjør most avokado, eplemos og brunt sukker i en food processor, bland inn eggene og rør til slutt inn de tørre ingrediensene. Fordel til slutt røren i muffinsformer og sleng dem inn i ovnen.

- Det eneste du må passe på er at avokadoen er moden slik at den blir enkel å mose. Ellers får du fort biter av avokado i muffinsen, og det ønsker man jo ikke.

SE OGSÅ: Trikset for å ta vare på en halv avokado i kjøleskapet


Foto: Maria Bondeson. 

Om du tror det er en sjanse for at barna dine kommer til å «avsløre» avokadoen, råder matbloggeren deg til å vente med å servere muffinsene til de er kalde.

-Da skal det nemlig godt gjøres å lukte eller smake at muffinsene er «sunne». Du kan også vurdere å tilsette litt vaniljepulver, -frø eller –ekstrakt for å gjøre smaken enda mer lik klassiske sjokolademuffins, forteller Maria.

   >> Du kan bytte ut smør med avokadohummus 

SKREV DIKT TIL AVOKADOEN 

Klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskeruder er også begeistret for avokado – faktisk så begeistret at hun på sin blogg har skrevet et kjærlighetsdikt til avokadoen:  

Jeg husker ikke akkurat når vi møttes, men du har vært en del av livet mitt i mange år. 

Fra jeg nølende begynte å bruke deg i salater til nå, hvor du enkelt over hele måltidet rår. 

Du er så god, så myk, så saftig og deilig. 

Du gjør brødskiver, salt og pepper til en lunsj av man lengter etter!

Hun synes at vi avhengig av energibehovet gjerne kan spise så mye som en halv til en hel avokado daglig, så om det lar seg gjøre å bytte ut usunt fett fra smør til fordel for sunnere fett fra avokado, er dette definitivt noe å rope hurra for, mener hun.

-Avokado er ganske nøytral på smak egentlig, så når det er snakk om en såpass mye sunnere fettkilde er det en veldig god erstatning helsemessig. Bare husk på å bruke avokado i stedet for det usunne du erstatter den med – ikke i tillegg til, påpeker Eskerud.

Sjokolademuffins med avokado


Foto: Maria Bondeson. 

DETTE TRENGER DU (8-10 muffins):

1 ¼ dl eplemos
50 g brunt sukker (evt. 50 g honning)
1 moden avokado, i biter
3 egg
50 g bakekakao
¼ ts salt
70 g fint sammalt hvetemel
1 ts bakepulver

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm ovnen til 180°C. Sett 8-10 muffinsformer utover et stekebrett, eller i et muffinsbrett om du har.

2. Ha eplemos, brunt sukker og avokado i en food processor. Kjør maskinen til blandingen er jevn. Tilsett eggene, og kjør maskinen noen sekunder til, eller til eggene er godt blandet inn.

3. Hell alt over i en bakebolle. Sikt over kakao, salt, mel og bakepulver. Rør inn det tørre med en slikkepott eller en skje.

4. Fordel blandingen mellom formene, de skal bli ca. ¾ fulle.

5. Stek muffinsene i ca. 25 minutter. Sjekk om de er ferdige ved å stikke en kakepinne eller tannpirker inn i midten av en muffin; sitter det våt røre igjen på pinnen når du tar den ut, trenger de noen minutter til. 

🎶 Maris kjærlighetsdikt til avokadoen 🎶

Jeg husker ikke akkurat når vi møttes, men du har vært en del av livet mitt i mange år. 

Fra jeg nølende begynte å bruke deg i salater til nå, hvor du enkelt over hele måltidet rår. 

Du er så god, så myk, så saftig og deilig. 

Du gjør brødskiver, salt og pepper til en lunsj av man lengter etter!

Du hever tacoen til nye høyder, du gjør at smoothien virkelig metter. 

Du gir meg næring; fett og vitaminer jeg trenger. 

Ditt fett er av det sunne slaget som holder mitt hjerte ungt og raskt.

Ditt folatinnhold gjør meg opplagt og full av fart, C-vitamin at huden min ikke blir dvask. 

Men du kan også være lunefull og slu. 

De sier skinnet bedrar, og det gjør du virkelig til gangs.

Du kan se moden og deilig ut, men være hard og grå når skallet skjæres på langs. 

Men alt i alt, så elsker jeg deg.

Hvis du forlater meg vet jeg ikke hva jeg gjør. Kanskje jeg legger meg ned og dør. 

Men inntil da skal jeg bruke deg så mye jeg kan.

Du er tross alt like sunn, men smaker tusen ganger bedre enn tran.