Tilslørte bondepiker er en tradisjonsrik, deilig dessert eplemos, krem og noe knasende sprøtt. Vi har gjort desserten litt mer julete, her er oppskriften!

Tilslørte bondepiker med julevri

En søt, frisk og knasende dessert full av gode minner og norsk tradisjon. Bedre avslutning på et julemåltid får du ikke! Særlig ikke med vår egen lille julevri ...

Tilslørte bondepiker er ikke bare en frisk og god dessert, den har også et morsomt og litt mystisk navn. Hvordan i all verden har noen kommet på å kalle en dessert nettopp dette?

Vel, helt sikre på navnets opprinnelse kan vi ikke være. Men ifølge blant annet norsktradisjonsmat.no, var det faktisk selveste Ivar Aasen – nynorskens far – som er opphavet til navnet. 

Forsmådd kjærlighet

Historien forteller at han var veldig forelska i ei jente som han fridde til flere ganger, uten å få ja. En dag inviterte hun ham likevel for å smake på søtsakene hennes, men han ble veldig skuffet da han skjønte at det var dessert hun mente ... Så skuffet ble han at han ga desserten hennes navnet "tilslørte bondepiker". 

En sann historie? Vanskelig å si. Men det er jo en god historie at ulykkelig kjærlighet fra midt på 1800-tallet setter sine spor på dessertbordet vårt i dag!

LES OGSÅ: Denne riskremen kan starte en ny tradisjon!

👇Oppskriften på tilslørte bondepiker finner du nederst i saken. 👇


ALTERNATIV KNAS: Cornflakes funker fint som sprøtt knas mellom lagene med godsaker. 

Desserten som har alt

Tilslørte bondepiker har i hvert fall overlevd trender gjennom tidene, og troner blant våre mest tradisjonsrike desserter. Det er ikke så rart, siden den er både enkel å lage og inneholder lett tilgjengelige ingredienser.

Tradisjonelt er tilslørte bondepiker lagvis med eplemos, stekte brødsmuler eller kavring og krem. Å lage tilslørte bondepiker er en fin måte å få brukt opp gammelt brød på. Vi har imidlertid gjort det enda enklere, og brukt cornflakes som det knasende laget. Det både knaser og smaker!

😋DESSERTTIPS: 2 friske juledesserter som alle har plass til 😋

Vi lovet også en egen liten julevri. Egentlig er det to ting som gjør denne versjonen ekstra julete og god:

🤶 Bland inn litt kanel i kremen, da får du den ekstra lille julepiffen. 

🤶 Legg et lag med deilig karamellsaus oppå eplemosen. Da blir det tilslørte luksusbondepiker! Oppskrift på karamellsaus finner du nederst – ellers er det selvsagt godt med ferdigkjøpt også!

LAG RIKELIG MED KARAMELLSAUS: Smaker nydelig til iskrem også... 🍨


SERVERING: Server i skåler eller glass som du kan pynte med et fint bånd eller snor.

TILSLØRTE BONDEPIKER MED JULEVRI

Til: 4 personer
Tid: 30 min.

DU TRENGER: 
8 ss
karamellsaus (se oppskrift under)
3 dl kremfløte
1 ts sukker
¼ ts kanel
8 ss eplemos fra glass
4 ss cornflakes

SLIK GJØR DU: 

1. Lag karamellsaus som beskrevet i grunnoppskriften (under). Eller ta fram den ferdigkjøpte karamellsausen din!

2. Pisk fløte med sukker og kanel til den er stiv (men ikke overpisket).

3. Finn frem fire glass og legg en skje krem i bunnen. Så en skje eplemos og en skje karamellsaus. Gjenta prosessen og på toppen legger du et nytt kremlag og drysser over cornflakes.

Oppskrift på karamellsaus:

DU TRENGER:
4 dl sukker
2 ss vann
3 dl kremfløte
130 g smør i terninger
¼ ts salt

SLIK GJØR DU:

1. Ha sukker og vann i ei gryte. Rør og kok opp. Ikke rør mer, men følg med.

2. Når sukkeret er blitt lyst brunt, tilsetter du fløte, litt av gangen under omrøring.

3. Når fløten har tyknet, rører du inn smørterninger. Dryss over salt. Rør. Avkjøl.

Tips! Har du lyst til å lage salt karamellsaus, øker du saltmengden til 3 ts flaksalt i denne oppskriften.

Oppskrift: Helle Øder Valebrokk