Svinekjøtt er supert til raske og gode middager. Det er lett å lykkes med, og kan kombineres med mange smaker. Her er to oppskrifter, pluss steketips.

To kjappe og supergode hverdagsmiddager med svinekjøtt

Det er mørt, det er magert, fritt for bein og lett å lykkes med. Svinekjøtt er jo som skapt for gode familiemiddager i hverdagen!

Når feriemodusen slipper taket, er det gjerne litt trangere om tida for å få en god middag på bordet.

Da er det godt at det fins svinekjøtt! Det er nemlig både godt, magert og enkelt å tilberede. For ikke å snakke om hvor mange forskjellige retter du kan lage med svinekjøtt ...

Svinekjøtt for hele familien

Renskåret svinekjøtt tar ikke lang tid å tilberede, derfor er det smart å bruke til hverdagsmiddagene der maten helst bør stå på bordet i løpet av en halvtimes tid. Renskåret betyr altså kjøtt uten både fett og bein, og det er ofte populært hos de yngre i familien også. 

En annen grunn til at kjøttet er så godt likt hos så mange, er at det har mild og god smak, og det gjør også at det lett lar seg kombinere med andre spennende smaker. 

🐑 LES OGSÅ: Slik lager du familievennlig lammegryte i en fei 🐑


HETT OG GODT: Svinekjøttet skal stekes på høy varme, og bruk gjerne en wokpanne. Men funker fint i stekepanne også! FOTO: matprat.no

Slik steker du svinekjøtt

Før du steker kjøttet i panna, er det lurt å temperere det litt først. Hvis du har tid, kan du legge kjøttet i romtemperatur i en halvtimes tid før du steker det. Da unngår du at kjøttet kjøler ned panna, slik at det blir mer kokt enn stekt. 

Hvis du steker strimlet svinekjøtt, bør du ha høy varme. Vent til panna er god og varm varm før du har i kjøttet. Et godt tips er å ikke steke for mye for mye kjøtt på én gang, stek heller i flere omganger.  For mye kjøtt i panna gjør at temperaturen synker, og det blir mer vann i panna. 

🥘MIDDAGSTIPS: Lag hele middagen i ei panne 🥘

Bruker du en olje som tåler høy varme, som raps-, mais- eller solsikkeolje, spruter det mindre også. Da går rengjøringen kjapt etterpå!

Her er to kjempegode hverdagsmiddager som kan bli nye, faste innslag på middagsbordet:

Rask wok med svinebiff


STEKESKORPE: Steker du kjøttet på høy temperatur, får det en fin stekeskorpe. FOTO: matprat.no

DU TRENGER (til 4 porsjoner): 
600 g 
ytrefilet av svin i skiver (svinefilet)
2 ss olje til steking
4 dl kjøttbuljong (utblandet)
2 ss soyasaus
1 rødløk i skiver
2 gulrøtter i strimler
1 pk sukkererter i strimler
1 ss maisstivelse (maizena)
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper

Gul ris:
3 dl 
langkornet middagsris
6 dl vann
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts gurkemeie

SLIK GJØR DU: 

1. Kok opp vann og tilsett gurkemeie, salt og ris. Skru ned temperaturen på kokeplaten og kok risen så lenge det er angitt på pakken eller til vannet er fordampet.

2. Skjær kjøttet i strimler og brun dem raskt i varm olje i en stekepanne eller wokpanne.

3. Hell over buljong, soyasaus og løk. Kok opp og la det trekke (ikke koke) ca. 10 minutter.

4. Tilsett grønnsakene og la det trekke i 2-3 minutter til grønnsakene er så vidt møre.

5. Tilsett maisenna rørt ut i litt kaldt vann og kok opp. Smak til med salt og pepper.

Svinefilet teriyaki med pastasalat


FARGERIKT MÅLTID: Server de saftige biffene med fullkornspagetti og knasende sprø grønnsaker. FOTO: matprat.no

DU TRENGER (til 4 porsjoner): 
600 g 
ytrefilet av svin , i skiver
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
2 ss olje
250 g fullkornspagetti
1 pose teriyakisaus
1 rødløk
1 grønn chili
stilkselleri (stangselleri)
1 rød paprika

SLIK GJØR DU: 

1. Kok spagetti etter anvisning på pakken. 

2.  Rens løk, og del den i båter. Skyll og kutt stilkselleri i skiver. Rens chili, og skjær den i strimler. Del paprika i biter. 

3. Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun biffene i en varm panne med olje, ca. 2 minutter på hver side. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter. La biffene hvile mens du steker grønnsakene.  

4. Stek rødløk, stilkselleri og chili i en varm panne med olje til grønnsakene er møre. 

5. Ha i paprika og kokt spagetti. Vend alt sammen. 

6. Hell over woksaus, og bland alt godt sammen. La det bli gjennomvarmt. 

Oppskrifter og kilde: matprat.no