3 kreative middager med Den Fabelaktige Skreien

Skrei er overraskende enkelt å tilberede. Med disse tre oppskriftene kan du kickstarte årets skrei-sesong!

Det er ikke uten grunn at skreien er vinterens høydepunkt for mange. Denne fantastiske råvaren har sesong fra januar, og det gjelder å nyte luksusvaren mens du kan.

Skrei er torsk, men ikke all torsk blir skrei. Skreien vokser opp i Barentshavet og kommer inn til norskekysten for å gyte hvert femte år. 

Fast i fisken

Siden skreien svømmer langt, er den veltrent og muskuløs. Dette gjør den fast og fin i formen, i tillegg til at den er frisk i smaken og nydelig hvit i fargen. 

Skrei er rik på proteiner, vitaminer og mineraler. Ifølge godfisk.no dekker en porsjon med skrei det daglige anbefalte inntaket av omega-3-fettsyrer. Altså: nok en grunn til å fråtse i denne råvaren i vinter!  

Bevar kvaliteten

Skreien er enkel å tilberede, men det er noen ting du kan gjøre for å bevare kvaliteten hele veien til middagsbordet. Denne fisken kommer fra havet i nord og trives i kaldt vann. 

Den hvite, fine fargen bevares dermed bedre om du legger fisken i isvann en times tid før du skal trekke den. Ikke la skreien koke, men la den trekke i vann like under kokepunktet i fem til ti minutter. 

Skrei krever godt saltet vann. Det betyr også at skreien må opp av vannet når den er ferdig å trekke. Den blir fort for salt om den ligger lenge. Forbered derfor tilbehøret før du legger fisken i vannet. 

Mer enn dette trenger du faktisk ikke å vite for å kunne lage perfekt skrei. Men som mange andre fiskeretter, er det tilbehøret minst like viktig. 

Her er tre enkle måter du kan servere din perfekte skrei på:  

1. Skrei med urtelokk og søtpotetchips


Foto: Picturepoint

Du trenger:

1 potte basilikum
1 potte kruspersille
100 g parmesan
1-2 ss sitronsaft
Smuler fra 1 til 2 skiver tørt brød 

Søtpotetchips

2 søtpoteter
Litt olje
Salt og pepper 

Slik gjør du: 

1. Kjør alle ingrediensene til urtelokket til en jevn masse med en stavmikser. Fordel blandingen på fisken og bak i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter.

2. Søtpotetchips: Skrell søtpotetene  og kutt dem i tykke staver. Kok stavene i vann til de er så vidt møre, 5-6 minutter.

3. Legg stavene utover på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle med litt olje, og krydre med salt og pepper. Stek ved 225 grader til de har fått en fin farge og har blitt litt sprø i kantene, ca. 15 minutter.

Sliter du med å få søtpotetene sprø? Denne hemmelige ingredienser fikser biffen.

2. Skrei med sellerirotmos og baconsmør

Du trenger: 

400 g sellerirot
2 ss smør
melk eller fløte 

Baconsmør

100 g baconbiter
150 g smør
2 ss kapers
2 vårløk i tynne skiver
Skall av ½ sitron
1 liten bunt dill 

Slik gjør du: 

1. Skrell sellerien og kok den mør i vann med litt melk.

2. Mos med en stavmikser og rør i smør og fløte til en glatt mos.

3. Baconsmør: Stek bacon og ha i resten av ingrediensene. Varm opp, og rør inn dill til slutt.

3. Skrei med gulrotpuré og soyasmør

Du trenger: 

8 gulrøtter
2 ss smør
2 ts frisk ingefær
sitronsaft
salt og pepper 

Soyasmør

6 ss usaltet smør
2 ss soyasaus
2 fedd hvitløk
sitronsaft 

Slik gjør du: 

1. Kok gulrot møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, behold litt i bunnen av kasserollen. Mos gulrot i kasserollen med smør og revet ingefær.

2. Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

3. Soyasmør: Smelt smør i en kasserolle til det nesten er nøttebrunt. Tilsett soyasaus, finhakket hvitløk og smak til med sitronsaft. 

Kilde: godfisk.no