Treretters nyttårsmeny

Nyttårsmenyen som sier fest!

Her er en treretters nyttårsmeny som er enkel nok å lage til at du kan nyte festen, og god nok til at den huskes langt inn i 2019!

På nyttårsaften skal alt være ekstra fint. Det skal gjerne skinne i paljetter og stas – og ikke minst nyttårsmiddagen bør sette et verdig punktum for året som gikk. 

Samtidig vil du jo ikke gå glipp av all moroa fordi du stresser deg svett ute på kjøkkenet! Så da er trikset å finne retter som er enkle å lage, men likevel lever opp til en skikkelig feststandard. 🎉

Lag halve nyttårsmenyen på forhånd

Vi har laget en treretters nyttårsmeny, og denne får alle til å lage. Med litt god planlegging trenger ikke dette å blir noe stress i det hele tatt – mye kan nemlig fikses i god tid før gjestene kommer. 

👇Oppskrift og fremgangsmåte finner du nederst i saken. 👇

✅Forretten er laks med sitrondressing, og dressingen kan du lage tidligere på dagen og sette i kjøleskapet. 

✅Hovedretten er svinefilet med urte- og nøttecrust, waldorfsalat og potetform. Kok poteter, lag ferdig potetformene og sett i kjøleskapet. Da er det bare å sette formene i ovnen når gjestene kommer. Nøttecrust og waldorfsalat kan du også lage før på dagen, da har du bare igjen å steke kjøttet. 

✅Desserten er brownie med bringebærkrem. Lag både kaka og kremen på formiddagen, så gjenstår bare monteringen rett før servering.

Ha en fin fest, og godt nyttår! 👗🎉

Forrett:

LAKSEFILET TATAKI MED SITRONDRESSING

Til: 4 personer
Tid: 20 min.

DU TRENGER: 
1
agurk

Sitrondressing:
½
beger crème fraîche
1 ts finrevet sitronskall og 1 ts sitronsaft
Salt og pepper

Salt og pepper
400 g laksefilet
2 ss nøytral olje, som solsikkeolje
4-8 basilikumblader

SLIK GJØR DU:
1. Skjær agurken i tynne strimler med en osthøvel.

2. Bland crème fraîche med sitronsaft og finrevet sitronskall. Smak til med salt og pepper.

3. Salte og pepre laksefileten. Varm ei panne og tilsett oljen når pannen er varm. Legg laksefileten i panna og stek ca. 2 minutter på hver side til du har en fin skorpe rundt hele fisken.

4. Ta laksen av varmen og skjær den i skiver. Følg flakene på laksen når du skjærer.

5. Server lakseskiver med sitrondressing, agurkstaver og basilikumblader.

TIPS! Ta laksen ut av kjøleskapet ca 20 minutter før du skal steke den, så unngår du at fisken har en kald kjerne når du serverer den.

😋PRØV OGSÅ: Urtegratinert hummer 😋

Hovedrett:

SVINEFILET MED URTE- OG NØTTECRUST, MODERNE WALDORFTSALAT OG POTETFORM

Til : 4 personer
Tid: 1 time

DU TRENGER:

Potetform:
4
store poteter
2 ss olivenolje
3 dl kremfløte
1 hvitløksfedd, presset
Salt og pepper

Svinefilet:
600 g
svineindrefilet
40 g hasselnøtter, grovhakket
3 loffskiver, kun innmaten
2 ss finhakket persille
3 ss finrevet parmesan
Salt og pepper
2 ss dijonsennep

Waldorfsalat:
2
stangselleri, delt i skiver
20 røde druer, delt i to
8 halve valnøtter, grovhakket
1 grønt eple, delt i små terninger
2 ss extra virgin olivenolje
1 ss sitronsaft

SLIK GJØR DU: 

1. Potetform: Skrell potetene, skjær dem i skiver og kok dem i lettsaltet vann til de er nesten møre (ca. 10 minutter). Hell av vannet og fordel poteter i porsjonsformer som er smurt med litt olje, eventuelt én stor form.

2. Bland olivenolje, fløte, hvitløk. Salte og pepre blandingen og fordel i fire potetformer. Stek i ovnen i 30 minutter.

3.  Waldorfsalat: Ha stangselleriskiver, druer, valnøtter og eplebiter i en skål. Hell over olivenolje og sitronsaft og vend forsiktig.

4. Svinefilet: Stek svinefiletene i panna med litt olje til du har en lys brun skorpe på alle kanter. Legg dem på et skjærebrett.

5. Ha hasselnøtter, loff, persille og parmesan i en blender og finhakk. Tilsett litt salt og pepper etter smak.

6. Smør svinefiletene inn med sennep og rull dem i urteblandingen.

7. Legg filetene i en ildfast form og sett i forvarmet ovn på 125 ˚C Stek i ca. 20-25 minutter, til du har en kjernetemperatur på 74 ˚C. La kjøttet hvile før du skjærer det i skiver.

8. Server svinefilet med salat og potetform.

TIPS! Hvis du ønsker å lage en klassisk waldorfsalat, stivpisker du 1 dl kremfløte og blander med 1 dl majones, og vender i salaten.

🥔LES OGSÅ: Så enkelt er det å lage fløtegratinerte poteter 🥔

Dessert:

 

BROWNIES MED BRINGEBÆRKREM OG SØLVKULER

Til: 4 personer
Tid: 1 time 

DU TRENGER:

Brownies:
100 g
smør i terninger
200 g kokesjokolade eller 70% sjokolade
4 egg
250 g sukker
100 g siktet hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
40 g kakaopulver

Bringebærkrem:
3 dl
kremfløte
1 ts sukker
1 pk friske bringebær
1 glass sølvkuler
2 ss melis

SLIK GJØR DU:
1. Brownies:
Sett ovnen på 180 ˚C varmluft og kle en liten langpanne med bakepapir.

2. Smelt smør og sjokolade sammen langsomt. Avkjøl.

3. Pisk egg og sukker til eggedosis.

4. Bland inn sjokoladesmøret, og sikt inn mel, bakepulver, vanilje og kakao.

5. Stek i ovnen i ca. 30 minutter til toppen er fin og krakelert.

6. Avkjøl før du skjærer browniesbiter på ca 5x5 cm.

7. Bringebærkrem: Pisk krem og sukker og tilsett 8 bringebær mot slutten slik at de farger kremen. Resten av bringebærene bruker du til pynt.

8. Lag et tårn av browniesstykkene og ha kremdotter mellom lagene. Pynt med hele bringebær innimellom. Pynt med sølvkuler. Dryss med melis på toppen før du legger bringebær på.

🍨PRØV OGSÅ: Iskrem med karamellsaus 🍨

OPPSKRIFTER: Helle Øder Valebrokk