Hummer er en delikatesse du kan ha klar på få minutter. Urtegratinert hummer er ekstra lekkert, her er oppskrift og tips til hvordan dele hummer.

Urtegratinert hummer er superenkel luksusmat

Hummer spiser vi kanskje helst til spesielle anledninger. Når du ser hvor enkelt det er å tilberede, kan det blir mange spesielle anledninger framover ...

En romantisk kveld med kjæresten? En deilig forrett til middagsselskapet? Eller rett og slett bare lyst på noe ekstra godt? 

Nå får du kjøpt ferdigkokt hummer på Extra, så da er det superenkelt å få herlighetene på bordet. 

😋PRØV OGSÅ: Frutti di mare – skalldyrpasta med absolutt alt! 😋

Slik deler du hummer

Å dele opp en hel hummer er kanskje bøygen for mange. Hva trenger du, hvordan gjør du det, hva er spiselig og hva skal fjernes? Det er egentlig ganske ukomplisert:

1.  Du trenger en stor, skarp kniv – gjerne med en spiss tupp – og ei god skjærefjøl. 

2. Legg hummeren på ryggen, og skjær fra midten og nedover mot halen. Etterpå skjærer du framover gjennom hodet.


TRØKK TIL: Bruk en stor og god kniv, så går det lett å dele hummeren. 

TIPS! Det er lurt å skjære opp hodet til slutt, siden det er her magesekken ligger. Magesekken skal fjernes, så om du starter med hodet og drar kniven gjennom resten av hummeren, kan du få innholdet fra magesekken utover hummerkjøttet, og det bør du helst unngå.  

3. Når hummeren er åpnet, fjerner du altså magesekken som ligger rett bak øynene. Den ligger som en liten pose, og den vipper du ut. 

4. Fjern også tarmen, som ligger langs ryggen på hummeren. Resten av hummeren kan du spise. 

🦐LEKKER FORRETT: Rekecocktail i ny utgave! 🦐


SMAKSRIKT SMØR: Urtesmør lager du bare ved å blande ingrediensene sammen, bare sørg for at smøret er mykt. 

Fra fattigmannsmat til delikatesse

Hummer er ikke en billig råvare, og i dag ser vi gjerne på hummer som en delikatesse. Slik har det ikke alltid vært!

Spesielt langs kysten i delstaten Maine i USA og ved Nova Scotia i Canada var det mye hummer, og indianerne som opprinnelig bodde der kunne bare gå og plukke dem når det var lavvann. 

På 1600-tallet kom kolonistene fra Europa og forsynte seg også, men verken indianerne eller europeerne var spesielt begeistret for hummer. Så lite begeistret var de at hummer faktisk ble brukt til å gjødsle jordene (!), ifølge en artikkel fra magasinet Historie.

På 1800-tallet ble det vanlig å hermetisere, og slik ble større mengder hummer spredt utover Nord-Amerika og solgt som billig mat. De fanget så store mengder at bestanden sank betraktelig. Og da skjedde det noe!

PRØV OGSÅ: Blåskjell med asiatiske smaker

Så snart hummer ble en sjelden råvare, økte populariteten. Jo vanskeligere det ble å få tak i hummer, jo mer økte prisen – og hummeren ble til delikatessen vi kjenner den som i dag.

Og vi må jo si at populariteten er berettiget. Hummer er nemlig aldeles nydelig å spise. Bare prøv!

Kilder: 3iuka.no, historienet.no


LETT OG LEKKERT: Et par minutter i ovnen, så har du en fantastisk forrett. Skvis litt sitron over før du spiser, så er det helt perfekt. 

Gratinerte hummerhaler

DU TRENGER (4 halve hummerhaler): 
2
kokte hummere, delt i 2
4 ss smør, mykt
1 ts finhakket persille
1 fedd hvitløk, presset
1/4 sitron, finrevet skall + 1 sitron til servering
1 ts dijonsennep
Salt og pepper
Godt brød til servering

SLIK GJØR DU: 

1. Bland sammen smør, hakket persille, hvitløk, sennep, salt og pepper samt sitronskall.

2. Del hummerne i to ved å legge hummeren på ryggen og dele den gjennom hodet og nedover halen. Fjern tarmen som ligger langs ryggen.

3. Spre krydderesmøret over kjøttet på hummeren. Sett hummerhalene med kjøttsiden opp i en ildfast form eller et bakebrett. Sett på grillelementene på maks temperartur. Når ovnen er varm, setter du inn hummerhalene.

4. Stek i ca 1-2 minutt.

5. Server hummer med ristet brød til.

Oppskrift: Helle Øder Valebrokk