Vår guide til perfekt pinnekjøtt

Med disse tipsene er det faktisk ingen katastrofe om du glemmer å vanne ut pinnekjøttet! (Men husk det helst, da...).

Er du heldig, har du pinnekjøtt som din juletradisjon, for det er rimelig enkelt å lykkes med. Spesielt om du følger rådene til kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang.

– Etter mange år i bransjen har jeg laget pinnekjøtt utallige ganger, men faktisk veldig sjelden hjemme. Der er det mor og far som står for det, og sånn har det alltid vært, smiler Ann Kristin, som også driver Kampen Bistro i Oslo.


Ann Kristin Møsth Wang. FOTO: Per Sollerman. 

LES OGSÅ: Buljongtrikset fra Sunnmøre som gir ekstra saftig pinnekjøtt

VÆR TÅLMODIG 

Å lage pinnekjøtt er enkelt, men det krever tålmodighet, omsorg og gode råvarer for å bli saftig, mørt og smakfullt.

– Bruk god tid, slik at kjøttet blir ordentlig mørt. Det tar minst tre timer, men ofte mer. Ikke finn på å servere før kjøttet løsner fra beinet, råder Ann Kristin.

Husk også å vanne ut kjøttet i friskt vann – det tar som regel omkring 36 timer.

– Det er viktig å vanne det ut lenge nok, men ikke overdriv, heller. Jeg anbefaler å sjekke saltnivået underveis. Det kan du sjekke ved å ta et tygg og smake, tipser Ann Kristin.

LES OGSÅ: De tre ingrediensene som må med i mesterkokkens kålrabistappe

🐑 PINNEKJØTT STEG FOR STEG 🐑

DU TRENGER (TIL 4 PERSONER): 

3 kg pinnekjøtt
2 kg mandelpotet

Steg 1: Vann ut kjøttet

Legg pinnekjøttet i kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Skift vann én gang i løpet av utvanningen.

Steg 2: Lag rist i en stor kjele

Legg mandelpoteter, en rist eller pinnekjøttpinner i bunnen av en stor kjele, slik at det rekker 3-4 centimeter opp langs kanten. Hell på vann til det er på høyde med risten/potetene/pinnene.

Steg 3: Trekk pinnekjøttet til det er mørt

Plasser pinnekjøttet på toppen, og sett på lokk. Kok opp og skru ned varmen. La kjøttet smådampe under lokk i minst 3 timer. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beinet. Pass på at kjelen ikke koker tørr, og etterfyll med vann ved behov.

Steg 4: Skjerp kjøttet om du ønsker det litt crispy

Legg pinnekjøttet oppå en rist over et stekebrett, og brun på 250 ˙C i 3-5 minutter rett før servering.

– Det er ofte tradisjon som avgjør om man er vant til å skjerpe kjøttet eller ikke. Jeg synes det er best, for da blir det litt crispy, forteller Ann Kristin.


FIKS FERDIG: Tilbehør til pinnekjøtt varierer gjerne etter lokale tradisjoner, men kålrabistappe og poteter er som regel alltid med!

GLEMT Å VANNE UT KJØTTET? LES HER!

Jula trenger ikke å være ødelagt selv om du skulle ha glemt å vanne ut pinnekjøttet. Ann Kristin forklarer hvordan du avverger katastrofen:

– Gi beskjed til gjestene dine at pinnekjøttet muligens blir litt forsinket. Finn på en liten forrett og kok kjøttet i masse friskt vann i 30 minutter, slå ut vannet og gjenta prosessen til kjøttet er passe salt og mørt, forklarer kokken.

Verdt å merke seg er også at selv om det står i en oppskrift at kjøttet skal koke, skal det som regel maks syde eller småputre – ellers ender du opp med seigt og tørt kjøtt.

TIPS!: Her får du flere julemiddag-katastrofetips!