- Denne bønnestuingen kan erstatte kjøttdeig

- Barn og voksne, kjøttetere som veggiser. Alle liker bønnestuing! Til og med de som ikke liker bønner, garanterer matblogger Cathrine Ottesen.

Vi elsker vår taco, men hvordan gjør vi den kjøttfri uten å bli sittende å sture og føle at noe viktig mangler?

Svaret er tex-mex-kjøkkenets helsebombe numero uno, nemlig bønnestuingen. Den er proppfull av proteiner, fiber og annen god næring, og gir en tilfredsstillende metthetsfølelse.

Bare prøv matblogger Cathrine Ottesens veganske versjon, så forstår du antakelig hva vi mener. Ottesen står bak matbloggen Veganeren, hvor hun til daglig sprer inspirasjon og kunnskap om vegansk kosthold.

- Ingen vil noensinne tro at de får servert kjøtt, men ingen vil savne det heller, lover hun.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

- Alle liker bønnestuing

Hjemme hos Ottesen har bønnestuingen vært et fast innslag på tacobordet lenge før familien i det hele tatt vurderte å bli veganere.

- Jeg har servert stuingen til barn og voksne, kjøttetere som veggiser, og den faller i smak hos alle. Alle liker bønnestuing! Til og med de som ikke liker bønner, garanterer matbloggeren.

Frokostlei? Prøv supersunn vegetarpostei.

Rester egner seg ypperlig som pålegg på brødskiva, topping på pizzaen, eller som bønnedip til nachochips, tipser Ottesen.

Perfekt i tacoen

Ottesen bruker bønnestuingen i stedet for, eller sammen med, vegetariske kjøtterstatninger når hun lager taco.

- Putt stuingen i tacotubs eller tortillas sammen med det du liker i din taco. Det smaker bønner, men alt krydderet gir en deilig, mektig og mettende tacosmak. Du kan også bruke bønnestuingen i gratinerte tex-mex-retter, som for eksempel fajitas eller burritos. Det smaker kjempegodt, tipser matbloggeren.

Kaster du kikertvannet? Det kan bli til vegansk majones!

Tekstur og tyggemotstand

Matbloggeren minner om at det både er sunt for kroppen og lønnsomt for lommeboka å bytte ut kjøttet med bønner.

Den er dessuten enkel å lage: Bare surr litt løk og hvitløk, tilsett bønner og krydder og la det putre 10-15 minutter. Deretter er det bare å mose den til ønsket konsistens.

- Selv liker jeg den best litt grov i konsistensen. Derfor bruker jeg en potetmoser og passer på å ikke mose for mye. Bruker du stavmikser, derimot, blir den til en puré, tipser Ottesen.

I tillegg tilsetter Ottesen hele bønner i mosen slik stuingen blir grovere og får mer konsistens. 

Hva venter du på? 

SE OGSÅ: 4 nyheter i suksesserien Coop Vegetardag

Vegansk bønnestuing til taco


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Dette trenger du:

1 boks kidneybønner, avrent og skylt
1 boks hvite bønner, avrent og skylt
1/2 stor løk, hakket
2 fedd hvitløk, raspet
Masse spisskummen (masse!), pepper, litt chilipulver, løkpulver, hvitløkspulver
Litt vann
En halv terning grønnsaksbuljong

Slik gjør du:

1. Ha litt olje i en gryte og fres løk og hvitløk en liten stund.

2. Ha i litt vann (ca en halv dl), bønnene og krydderet og rør godt. La alt putre på middels varme i ca. 10-15 minutter, til bønnene har begynt å sprekke opp. Tilsett litt vann underveis om det trengs.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

3. Skru av varmen og mos bønnene med en stavmikser eller potetmoser.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

4. Tilsett noen hele bønner slik at konsistensen blir grov. Ha i litt mer vann om det trengs, mosen skal være litt bløt men ikke rennende.

5. Server til taco eller nachos. Yummy! 

SE OGSÅ: Slik lager du tikka masala uten kjøtt