– Alle sier dette er den beste brownien de har smakt

Hele Norge Baker-Fredrik har brukt over et år på å bake seg frem til den perfekte brownien. Endelig har han funnet oppskriften – og absolutt alle digger den.

– Dette er absolutt en av favorittkakene mine. Den er enkel, sykt digg og det tar ikke for lang tid å lage den. I tillegg er det en kake som alle liker, sier Fredrik Andersen (19).

Du kjenner ham kanskje igjen fra fjorårets ‹‹Hele Norge Baker›› på TV3, hvor han imponerte med sin unge alder og store baketalent.


Foto: letsbake.no

I over ett år har han «forsket» seg frem til oppskriften som inneholder alt han ønsker i en brownie:

En seig, fudgy og smaksrik sjokoladebombe.

– SLIK FÅR DU SEIG OG GOD KONSISTENS

Fredrik har eksperimentert mye med ulike metoder og fremgangsmåter, med forskjellige sjokoladetyper og ulike temperaturer.

Til slutt stod han igjen med det han stolt kaller Den Perfekte Brownien.

– Jeg lette mye på nettet og på YouTube etter oppskrifter og fremgangsmåter, forklarer Fredrik. Noen av oppskriftene og fremgangsmåtene ga for mye kakekonsistens. Andre oppskrifter gjorde brownien for seig.

Det er nemlig balansen mellom det seige og det myke som gjør en brownie perfekt. Den skal være himmelsk fudgy, og det oppnår man ved å ikke røre for mye i blandingen:

– Ingrediensene skal forsiktig vendes inn i kakerøren, slik at den ikke blir for luftig. Da får du en seig og god konsistens, smiler Fredrik.

 

FREDRIKS FANTASTISKE SJOKOTRIKS

Nå gjenstod det bare å finne den perfekte smaken av sjokolade.


Foto: letsbake.no

Fredrik finner fort ut at han må bruke mye sjokolade, og en blanding av mørk og lys gir best resultat. Uten den mørke sjokoladen blir brownien for tam, uten den lyse blir smaken for bitter.

– I tillegg er det viktig å tilsette sjokoladen i tre omganger, forteller Fredrik:

  • Den første tredelen av sjokoladen skal i røra. Denne sjokoladen smelter på grunn av varmen fra det varme smøret.
  • Den andre tredelen skal i etter at melet er vendt inn i røra. Disse sjokoladebitene smelter ikke før brownien er i ovnen, og får frem både smak og den ultimate sjokoladefølelsen.
  • Den siste tredelen av sjokoladen strøs på toppen like før kaken settes i ovnen. 


Foto: letsbake.no

SERVERER MED HJEMMELAGET KARAMELLSAUS

I dag skriver Fredrik om sine bakeprosjekter på bloggen Lets Bake, ved siden av økonomistudiene ved NHH i Bergen.

Som «fattig student» i kollektiv blir det ikke like mye baking som tidligere, men til gjengjeld har han funnet det perfekte kompromiss for studentbudsjettet: 

Favorittsjokoladen Valrhona guanaja byttes ut med vanlig kokesjokolade og melkesjokolade fra Extra. Resultatet serverer han til vennene i kollektivet:

– Det har blitt en liten tradisjon at vi i kollektivet lager fredagstaco sammen og har hjemmelaget brownie til dessert. Det sinnsykt digg når vi i tillegg lager karamellsaus og serverer med vaniljeis, sikler kakebakeren.

VERDENS BESTE BROWNIES


Foto: letsbake.no

Du trenger:

400 gram sukker
240 gram meierismør
4 egg
50 gram kakao
400 gram sjokolade (200 gram melkesjokolade (jivara), 200 gram 70% kakao sjokolade (guanaja)
1 ts salt
1 ts bakepulver
120 gram mel

Start med å hakke all sjokoladen. Smelt så smøret på medium varme. Når smøret er smeltet tilsetter du sukkeret og rører i 2 minutter over platen. Dette gir en karamellisert smak.

Ha blandingen over i en skål, og tilsett egg, kakao og 1/3 av den hakkede sjokoladen

Sikt inn mel, salt og bakepulver, og vend dette forsiktig inn til alt er godt blandet.

Tilsett enda 1/3 av sjokoladen, og vend dette forsiktig inn.

Fordel røren i en form, og fordel det som er igjen av sjokolade på toppen før du steker brownien på 175 grader i ca 30 minutter. Avkjøl, og server med krem, is eller f.eks karamellsaus.

Formen måler 30x40, som er litt mindre enn en vanlig langpanneform. Ønsker du å bruke langpanne, kan du enkelt gjøre den kortere ved bruk av aluminiumsfolie, eller du kan doble røren.

Karamellsaus:

Du trenger: 

200 gram sukker
75 gram lys sirup
100 gram smør
150 gram kremfløte
1-2 klyper havsalt, jeg bruker maldonsalt.

Smelt den lyse sirupen til karamell sammen med sukkeret på medium varme i en tykkbunnet kjele.

Ha i smøret, og rør til dette er smeltet inn i karamellen. La det stå til karamellen har kommet ‹‹sammen››.

Tilsett fløten, og kok i ca 1 minutt. Tilsett salt, og avkjøl.