Slik kan du spare over 10.000 kroner i året ved å bytte til Xtra-serien

Ønsker du å spare penger på mat? Her er min sju-stegs-guide:

Jeg heter Kjersti, er økonom og trebarnsmor, og blogger om økonomi på forbrukerfrue.no. I min familie er vi opptatt av å spare penger i hverdagen, og mat er et av områdene vi har kuttet aller mest på de siste årene.

Vi har introdusert en fast handledag, så én gang i uka gjør vi innkjøp til alle middager og alt annet vi trenger i løpet av en uke.

Denne uken har jeg testet å bytte ut noen av produktene i ukeshandelen med Xtra-produkter. Jeg har valgt produkter som er sammenlignbare med de jeg vanligvis ville kjøpt.

Denne uken sparte jeg rundt 200 kroner på de produktene jeg kjøpte, når jeg sammenligner kiloprisen. Det tilsvarer over 10.000 kroner i løpet av et år!

Her er produktene jeg valgte fra Xtra:

Seifilet fryst
Torsk i blokk
Paprika
Gulrøtter
Avokado
Cherrytomater
Rødløk
Løk
Druer
Hakkede tomater
Maiskorn
Makaroni
Egg
Bacon
Gulost
Kaviar
Leverpostei

Ønsker du å spare penger på mat? Her er min sju-stegs-guide:

1. Lag deg en fast handledag! Sparing handler i stor grad om vaner, og det å innføre en fast dag du handler på er en enkel vane som vil gi deg en god start.

2. Velg billigste vare! Det er mye å spare på å bytte til produkter som er billigere, men like gode. Gjør det til en vane å alltid sjekke kiloprisen, for her kan det være store forskjeller.

3. Ta inventarsjekken. Sjekk kjøleskap, fryser, skap og skuffer og ta utgangspunkt i det du allerede har når du planlegger menyen for uka.

4. Planlegg ukemeny! Klassikere som hjemmelaget tomatsuppe og pannekaker er billige retter. Det samme gjelder middager med frossen fisk og gulrøtter, linser og bønner.

5. Spar penger i ukedagene. Kan du spare noe til helgekosen? Du sparer penger og setter mer pris på det du gjør mer eksklusivt! Vi har for eksempel innført begrepet «helgeyoghurt» i familien, det er små fruktyoghurter som barna får i helga. Juice drikker vi også hovedsakelig til helgefrokosten.

6. Unngå dyre fristelser med handleliste. Finn ut hva du trenger til ukemenyen og hva du trenger av pålegg, drikke og annet. Lag deg en liste du kan bruke som utgangspunkt fra uke til uke, og så endrer du den etter behov. Husk å ta med handlelista i butikken og hold deg til den, så unngår du dyre fristelser.

7. Bruk rester! Bruk rester i matpakka og lag restesuppe med de grønnsakene du har til overs, så sparer du inn et måltid i løpet av uka.

Her er vår meny denne uken:

Mandag: Seibiff med poteter, rødløk og paprika.
Tirsdag: Hjemmelaget tomatsuppe med makaroni.
Onsdag: Grove pannekaker med blåbær og bacon.
Torsdag: Hjemmelaget fiskegrateng.
Fredag: Bønnegrytetaco.
Lørdag: Falafel av røde linser, hummus og bulgurris med grønnsaksrester.
Søndag: Bønnegryte med tortillachips laget av tortillas fra fredag.

Her er handlelista:

Til middagsrettene:
Xtra seilfilet, 625 g
Poteter, 1 kg
Xtra paprika 2-pk, 2 stk
Xtra gulrot, 1,5 kg
Xtra rødløk, 1 kg
Xtra hakkede tomater, 6 stk
Xtra løk, 1 kg
Xtra makaroni, 1 kg
Xtra egg, 12-pk
Xtra bacon, 450 g
Coop blåbær frosne, 400 g
Xtra torsk i blokk, 400 g
Xtra gulost, 1 kg
Gul paprika, 1 stk
Grønn paprika, 1 stk
Xtra maiskorn, 340 g
Xtra cherrytomater, 2 stk à 250 g
Coop kidneybønner, 2 stk
Coop tortilla wrap, 2 stk
Q lettrømme, 300 g
Coop hvite bønner, 2 stk
Hvitløk 100 g

(Fra kjøkkenskapet: bulgurris, røde linser, sorte bønner, olivenolje og krydder)

Øvrige matvarer:
Agurk 1 stk
Xtra avokado, 1 kg
Xtra paprika 2-pk, 1 stk
Bananer, 1,3 kg
Xtra druer, 500 g
Axa havregryn, 2 stk
Coop rosiner, 250 g
Regal sammalt rug grov, 1 kg (til brødbaking)
Stabburet makrell, 2 stk
Xtra kaviar, 1 stk
Xtra leverpostei, 2 stk
Coop nypesyltetøy
Tine yoghurt junior
Tine yoghurt naturell, 850 g
Änglamark melk 1 l, 4 stk
Smak juice 1 l, 2 stk

Øvrige dagligvarer:
Jordan tanntråd, 1 stk
Palmolive håndsåpe, 1 stk
Änglamark bleier, 1 stk

Totalsum på kassalappen: 1.136 kroner.

 

Se flere produkter fra Xtra serien her

Varene er kjøpt inn på Extra Ryensvingen i uke 10.