Familietaco til kun 150 kr

Klar for rimelig taco denne uken?

Jeg heter Kjersti, er økonom og trebarnsmor, og blogger om økonomi på forbrukerfrue.no. I min familie er vi opptatt av å spare penger i hverdagen, og mat er et av områdene vi har kuttet aller mest på de siste årene.

Tre ting som er viktige når du skal spare penger på mat er å planlegge hva du skal kjøpe, velge rimelige matvarer, og utnytte alle råvarene.

1. Planlegg innkjøp

Taco er typisk en rett hvor man ikke går etter en oppskrift, og derfor heller ikke trenger å planlegge så nøye på forhånd. Men skal du spare penger på mat er det helt nødvendig å vite hva du trenger før du kommer i butikken. Tenk gjennom hva du vil ha i tacoen og skriv det ned på en handleliste som du tar med deg til butikken.

2. Velg rimeligste vare

Til en klassisk taco velger mange kjøttdeig. Den billigste kjøttdeigen er av svin og er et veldig godt alternativ. Hvis du vil spare enda mer på tacoen kan du bytte ut kjøttdeigen med bønner. Til både kjøttdeig og bønner trenger du tacokryddder, og det aller billigste lager du selv, av spisskummen, paprika, chilipulver, hvitløkspulver, salt og pepper.

Spiser du vanlige tortillalefser til taco er det liten forskjell i smak på de billigste og de som er dyrere, og jeg velger konsekvent det aller rimeligste alternativet.

Ost til taco får du billigst ved å kjøpe 1 kilo av Xtra ost og rive så mye som du trenger. Da kan du bruke resten av osten som pålegg eller til annen matlaging.

Vil du spare penger på tacosaus kan du kjøpe en boks Xtra hermetiske tomater som du siler ut juicen fra og blander med en finhakket løk, litt olivenolje og salt og pepper.

3. Utnytt råvarene

Til taco er det noen grønnsaker det er lett å beregne riktig forbruk av, som mais, tomat og paprika, for her går det stort sett en hel boks mais, et par-tre tomater kjøpt i løsvekt og en paprika. Hermetisk mais er et av de produktene hvor jeg har sett størst forskjell på kiloprisen. Xtra mais er den billigste per kilo, og jeg synes den smaker akkurat like godt som de dyrere variantene. De rimeligste tomatene du kan kjøpe er vanlige tomater i løsvekt, og du sparer penger på paprika om du kjøper en pakke med to fra Xtra.

Jeg er veldig glad i guacamole til taco. Avokado er i utgangspunktet en ganske dyr råvare, men her finnes det et supert alternativ hvor du kjøper et helt nett på 1 kilo fra Xtra. Resten av avokadoene kan du for eksempel bruke som pålegg på brødskiva. Et annet tips for å spare penger er faktisk å erstatte en av avokadoene med frosne erter som du tiner litt og moser sammen med avokado, lime, litt hvitløk og salt og pepper.

Når det gjelder isbergsalat og agurk går det ofte mindre enn vi tror til taco, og derfor har vi begynt å planlegge med en halv salat og en halv agurk. Trikset her er å utnytte disse råvarene i andre retter.

Kjøper du en ingrediens som kan brukes i to retter kan du halvere prisen når du regner ut hvor mye hver rett koster.

Og til slutt: får du rester igjen av lefser, kjøttdeig, ost, tomater og mais kan du lage verdens enkleste lørdagspizza.

 

Her er ingredienser til fire porsjoner med tilhørende kostnad:

1 pakke Coop kjøttdeig av svin 34,90
2 pakker Coop tacolefser

16,00

200 g Xtra ost (fra 1 kg pakke)

18,00

1 boks Xtra mais

5,40

200 g tomater i løsvekt

7,00

1 Xtra paprika (fra pakke med to stk)

6,30

0,5 stk isbergsalat 9,95
0,5 stk agurk 9.95
0,5 boks Q lettrømme 9,20
Salsa: 1 boks Xtra hermetiske tomater, 1 Xtra løk (fra 1 kg pakke), 0,5 dl Xtra olivenolje og salt og pepper 9,30
Guacamole: 3 stk Xtra avokadoer (fra 1 kg nett) , 1 lime, 1 hvitløksfedd og salt og pepper 24,00
Hjemmelaget tacokrydder Fra kjøkkenskapet
1 ss olje til steking Fra kjøkkenskapet
Sum 150,00

Se flere produkter fra Xtra serien her

Varene er kjøpt inn på Extra Ryensvingen i uke 9.