10 sunne potetgull som faktisk kan konkurrere med originalen

Er du glad i en skål potetchips til sofakosen? Med disse sunne variantene av potetchips kan du fortsette med det – på en mye sunnere måte.

For mange blir det ikke skikkelig sofakos før det står en skål med potetchips på bordet. Det kan nesten bli litt stusselig uten den knasende lyden av sprø chips.

Men siden vanlig potetchips en nokså usunt, bør det ikke bli en vane å spise det hver dag. En pose på 200 gram potetchips inneholder gjerne langt over 1000 kalorier. Spiser du hele posen, har du fått i deg nesten halvparten av kaloriene du trenger i løpet av dagen.

Hvis du bytter ut den vanlige potetchipsen med én av disse variantene som er laget av sunne råvarer og helt uten frityrkoking, kan du spare deg for mange kalorier, mye fett og mye salt. I stedet fyller du kroppen din med fiber, vitaminer og mineraler.

Sunnere potetchips smaker gjerne også mye mer enn vanlig potetchips, og mange mener også de smaker bedre. Bruker du riktig teknikk med høy temperatur, passende tykkelse på råvarene og jevn fordeling på stekebrettet, får du også den samme sprø konsistensen.

Prøv en av disse hjemmelagde variantene av sunn potetchips fra flinke bloggere og Instagrammere neste gang du trenger sunn snacks til sofakosen!

1. Søtpotetchips med guacamole

Søtpotet er en fantastisk rotgrønnsak som kan brukes til nesten alt – fra kaker til pizza og snacks. Disse fristende søtpotetchipsene fra @foodie.paris lager du helt uten frityrkoking, og får likevel sprø chips som kan hamle opp med potetchips hvilken som helst dag i uka. 

Søtpotetchips med guacamole. Foto: @foodie.paris

Du trenger: 

1 søtpotet
2 ts maisenna
1 ss olje
Krydder (salt, pepper, chili, paprika) 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 225 grader. Skrell søtpoteten, og kutt den i staver på cirka en halv centimeter. Putt søtpotetene i en bolle med kaldt, frisk vann, og la de ligge der en liten stund.

Tørk søtpotetene med tørkepapir, og dekk et stekebrett med bakepapir. Bland olje, maisenna og krydder, og fordel over søtpotetene. Fordel søtpotetene jevnt utover på stekebrettet slik de ikke berører hverandre.

Stek søtpotetene i cirka 15 minutter, og snu de før du steker videre i cirka 10 minutter til de er sprø. Åpne døren halvveis, og la de kjølne litt før du serverer chipsene med guacamole.

2. Tofuchips med Sriracha-ketsjup

Tofu er et vegetarisk soyaprodukt som lages av moste soyabønner. Det er proteinrikt, og lavt på karbohydrat, fett og kalorier. Disse bakte tofuchipsene fra @poorgirleatswell er uimotståelige sprø og forbausende sunne. Server gjerne chipsen med en blanding av ketsjup og chilisausen Sriracha.

Tofuchips med Srirachaketsjup. Foto: @poorgirleatswell

Dette trenger du:

200 gram fast tofu
1 kopp brødsmuler
Krydder (havsalt, hvitløkspulver, cayennepepper)
1 egg
½ kopp ketsjup
2 ss Sriracha saus

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen ketsjup og Sriracha-saus, og sett til siden. 

Legg bakepapir på et stekebrett. Kutt tofuen i staver på cirka 1 centimeter. Pakk tofuen forsiktig inn i tørkepapir, og sett en tung panne eller lignende oppå. La det stå slik i 10-15 minutter slik mest mulig av fuktigheten absorberes av papiret.

Miks sammen brødsmuler, salt og hvitløkspulver i en skål, og et pisket egg i en annen. Dypp tofuen først i egget og deretter i brødsmulene, til stavene er dekket på alle sider.

Legg tofuen på stekebrettet, og bak den i 10 minutter på hver side til de er gyllenbrune og sprø. La de kjølne litt før du serverer med Srirachaketsjup.

3. Spicy pitachips

Disse sprø og spicy pitachipsene fra @apersianfoodie er uimotståelige sammen med hummus. Krydre pitabrødene akkurat slik du vil, så er de klare etter kun ti minutter i ovnen. Disse blir garantert en umiddelbar favoritt!

Spicy pitachips med hummus. Foto: @apersianfoodie

Du trenger: 

4 pitabrød
3 ss olivenolje
½ ts hvitløkspulver
1 ts sitronpepper
Litt havsalt 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader, og legg bakepapir på et stekebrett. Kutt hvert pitabrød i åtte triangler. Pisk sammen olivenolje, hvitløkspulver og sitronpepper, og pensle hvert pitabrød med krydderblandingen på begge sider. Topp med havsalt, og bak i ovnen på 10 minutter. Server gjerne med deilig hummus.

4. Pastinakkchips med salt og pepper

Pastinakk har en karakteristisk pepperaktig smak som kommer ekstra godt frem når de bakes i ovnen. Disse deilige pastinakkchipsene fra @justanotherfoodstory smaker vidunderlige sammen med en hvitløksdip. 

Pastinakkchips med salt og pepper. Foto: @justanotherfoodstory

Du trenger: 

3 pastinakker
3 ss olivenolje
2 ts maldonsalt
1 ts kvernet pepper 

Slik gjør du: 

Sett ovnen på 200 grader. Skrell pastinakkene, og skjær de i tynne strimler. Hell litt olivenolje på, og dryss over salt og pepper. Bland godt sammen, og stek midt i ovnen i cirka 25-30 minutter til de er gylne og sprø. Server gjerne med hvitløksdip. 

5. Ristede og spicy kikerter

Disse ristende kikertene fra @marias-saltogsøtt er et fantastisk alternativ til potetgull. De er sprø og spicy, og ikke minst er de forbausende enkle å lage. Du kan krydre de akkurat slik du vil, men aller best smaker de med skikkelig spicy chilikrydder.

Ristede og spicy kikerter. Foto: @marias-saltogsøtt

Du trenger: 

1 boks kikerter
1 ts solsikkeolje

2 ts chilipulver

1 ts paprikapulver
Litt maldonsalt

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Skyll kikertene, la de renne av og tørk ertene i et kjøkkenhåndkle.

Ha kikertene i en bolle sammen med olje, chilipulver og paprikapulver, og bland godt sammen. Legg kikertene utover et stekebrett med bakepapir, og sett i ovnen i 20-35 minutter.

Følg litt med underveis, og pass på at kikertene ikke brenner seg. Avkjøl kikertene litt før du har dem i en skål, og drysser over litt havsalt.

6. Knasende sprø gulrotchips 

Denne gulrotchipsen fra @susannenesse er knaskende sprø og herlig sunne. Bytter du ut den vanlige potetchipsen med disse, sparer du deg for mange kalorier, mye fett og mye salt, og får i stedet inn fiber, vitaminer og mineraler. Prøv de for eksempel sammen med indisk raita.

Knasende sprø gulrotchips. Foto: @susannenesse

Du trenger:

1 gulrot
Litt olje
Krydder (chili, hvitløkspulver, paprikapulver, pepper, salt)

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Vask og skrell gulroten, og lag tynne flak av gulroten med en potetskreller eller ostehøvel.

Legg gulrotchipsene på et stekebrett med bakepapir med litt olje, og stek i ovnen i 15-25 minutter til gulrotchipsen har krympet litt sammen, blitt sprø og fått en brunlig farge.

Følg litt med underveis, og pass på at de ikke brenner seg. Avkjøl chipsen på rist til den er blitt helt sprø, og server gjerne med raita. 

7. Løkringer med ketsjup

Frityrkokte løkringer er en favoritt for mange. Prøv @texantonedtwin sin sunnere variant av løkringer som lages helt uten frityrkoking, og server de sammen med en skål ketsjup. Det tar litt tid før du er klare, men selve kokkeleringen er raskt unnagjort.

Løkringer med ketsjup. Foto: @texantonedtwin

Du trenger:

1 stor løk
1 kopp melk
1 ss eddik
½ kopp maismel
½ kopp grovt mel
1 ss tørket basilikum
½ ts havsalt
Litt olivenolje 

Slik gjør du:

Bland eddik og melk i en bolle, og la blandingen stå i minst ti minutter. Kutt løken i ringer på cirka 1 centimeter, og løsne ringene fra hverandre. Legg løkringene i en skål, og hell over melkeblandingen. La det stå i en times tid.

Varm opp ovnen til 200 grader. Bland sammen maismel, grovt mel og basilikum i en bolle, og dypp hver løkring lett i melblandingen. Fordel løkringene på et stekebrett med bakepapir med litt olje på, og stek i ovnen i 10-15 minutter til de er gylne og sprø. Strø litt salt over, og server med ketsjup.

8. Speltlompechips med paprikasmak 

Lompechipsene til @bedremeg er salte og sprø som potetchips, og i følge mange smaker de minst like godt. Du kan krydre lompechipsen akkurat slik du selv ønsker, og få salt, salt og pepper eller paprika potetchips. Disse er klare på få minutter!

Speltlompechips med paprikasmak. Foto: @bedremeg

Dette trenger du:

2-4 speltlomper
Litt rapsolje
Krydder (maldonsalt, paprika, hvitløkspulver)  

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader. Skjær speltlompene i trekanter eller strimler med et pizzahjul. Spre lompene utover en stekeplate med bakepapir, og pensle lompene med litt rapsolje. Strø over ønsket krydder, og stek i oven i cirka fem minutter. Server lompechipsene med hjemmelaget guacamole eller salsa!

9. Grønnkålchips

Det er nok mange som er skeptiske til grønnkålchips, men de er overraskende gode! Prøv @jannemkf sin variant med havsalt og pepper som er klar på null komma niks, og se hva du synes om denne supersunne snacksen.

Grønnkålchips. Foto: @jannemkf

Du trenger:

1 pakke grønnkål
Litt olivenolje
Litt havsalt

Litt pepper 

Slik gjør du: 

Sett ovnen på 180 grader. Vask og skyll grønnkålen, og ha i en stor bolle. Dryss over olje, salt og pepper, og masser det godt inn. Fordel grønnkålen utover et stekebrett med bakepapir, og stek i ovnen i 5-10 minutter. Følg litt med underveis, og pass på at de ikke brenner seg. Avkjøl på rist, og server. 

10. Eplechips

Er du glad i alt som er sprøtt og søtt, er disse eplechipsene fra @eatcleansimply noe for deg. Et lite dryss med kanel er alt som skal til før epleskivene skal i ovnen, og der må de stå en god stund før de er klare. Men de er verdt å vente på!  

Eplechips med kanel. Foto: @eatcleansimply

Du trenger:

1 eple
Litt kanel 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 120 grader. Skyll eplet, fjern kjernehuset og skjær i tynne skiver. Fordel epleskivene på et stekebrett med bakepapir, og strø over litt kanel. Bak i ovnen i en time, og snu epleskivene halvveis i steketiden. Følg litt med underveis, og pass på at de ikke brenner seg. Avkjøl på rist, og server.