18 sauser og salsaer som jazzer opp en enkel middag

Selv om du har en hektisk hverdag, kan du likevel lage spennende middag med mye smak. Alt du trenger, er en saus eller salsa med litt fart i.

Du trenger ikke å spise kjipe middager selv om du vil ha en rask middag. Med en god saus eller spicy salsa, kan du jazze opp selv en enkel og kjedelig middag til en smaksrik og spennende middag.

Disse 18 sausene og salsaene er enkle å lage fra bunnen av, og er fullspekket med masse smak. De kan bruker til alle mulige slags middagsretter – og er rett og slett ditt våpen for å redde deg selv fra smakløse middager i en travel hverdag.

Har du kjøtt eller fisk og litt tilbehør, trenger du bare én av disse sausene eller salsaene for å få litt fart i middagen.

1. Grønn pesto

I verden av kalde sauser, er grønn pesto kongen. Denne italienske urtesausen med basilikum i hovedrollen, blir av italienerne selv brukt mest til pasta. Men det er ingen grunn til å stanse der – for pesto smaker aldeles nydelig på skiva, på pai, i suppe, til kylling, til torsk, som salatdressing eller som pizzasaus.

Grønn pesto. Foto: Istock

Du trenger:

4 dl frisk basilikum
1 dl pinjekjerner
3  hvitløksfedd
2 dl olivenolje
70 g parmesan
2 ss sitronsaft
Litt salt

Bland basilikum, hvitløk og ristede pinjekjerner i en blender eller morter. Spe med olje i en tynn stråle til du har en tykk pesto. Rør inn revet parmesan. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

 2. Hoisinsaus

Hoisinsaus er en kinesisk saus som er populær verden over. Den har en kraftig og søt smak, og er svært anvendelig. Den kan brukes både kald og varm, men smaker aller best i retter med asiatisk inspirasjon. Prøv den som marinade til kjøtt, i kyllingwok, som tacosaus, til torsken eller som dipsaus til vårruller.

Hoisinsaus. Foto: Istock

Du trenger:

4 ss soyasaus
2 ss flytende honning
2 ss peanøttsmør uten crunch
2 ss risvin- eller hvitvinseddik
1 ts sesamolje eller olivenolje
¼ ts hvitløkspulver
1 ss hot chilisaus, for eksempel Sriracha
Saften av en halv lime
Litt hakkede peanøtter uten salt
Litt pepper 

Bland alle ingrediensene i en skål. Hakk peanøttene, og strø på toppen.

3. Chimichurri

Chimichurri er en argentinsk saus som passer perfekt til grillet kjøtt, biff eller empanadas. Bladpersille er hovedingrediensen i sausen. Den smaker litt som  kruspersille, men har glatte blad og er mindre sprø enn sin mer kjente «bror». Persille brukes oftest som pynt, men når en skikkelig kjøttmiddag står på middagsbordet fortjener chimichurri en hovedrolle.

Chimichurri. Foto: Istock

Du trenger:

4 ss persille
3 ss rødvinseddik
2 ss vann
4 hvitløksfedd
1 klype chili
0,5 dl olivenolje
Salt og pepper 

Finhakk hvitløk og persille. Bland alle ingrediensene, og la sausen stå på kjøkkenbenken en halvtimes tid før du bruker den.

4. Appelsin- og honningsaus

Denne sausen med appelsin, honning og chili er søt og spicy, og smaker fabelaktig til laks, and og kylling. Prøv for eksempel en tortillas med stekt laks i appelsin og honningsaus.

Appelsin- og honningsaus. Foto: Istock

Du trenger:

1 ts flytende honning
3 ss soyasaus
1 liten appelsin
1 ss riseddik
1 rød chili
1 ss fersk ingefær
1 hvitløksfedd
Litt olje 

Finhakk ingefær, hvitløk og chili, og ha i en middels varm panne med litt olje. Tilsett resten av ingrediensene, og la de koke litt sammen i et par minutter til sausen tykner.

5. Hot chilisaus

Hot chilisaus kan du bruke på samme måte som du bruker ketchup –  som for eksempel som dip til potetbåter eller kyllingvinger, på hamburgeren eller pølsa, i pitabrødet eller til vårrullene. Du kan kjøpe ferdig chilisaus, men når du lager din egen får du nøyaktig den styrken du ønsker. Bruk vanlig rød chili for en passe sterk variant, eller gå for en habanero-chili om du ønsker en skikkelig hot saus.

Hot chilisaus. Foto: Istock

Du trenger: 

2 dl søt chilisaus
1 ss tomatpuré
3 ss østerssaus
3 ss riseddik
2  hvitløksfedd
1  rød chili
Litt salt
Litt sort pepper 

Bland sammen ingrediensene. Prøv deg frem med hvitløk og chili til du har styrken du ønsker. Oppbevar sausen kaldt til servering. 

6. Tzatziki 

Hvis du har vært på reise ved Middelhavet, så fikk du sannsynligvis servert tzatziki på alle restaurantene du var innom. Med sin milde og friske smak, passer nemlig tzatziki til de fleste retter. Spis den sammen med svinefilet, lam, kylling eller fisk, bruk den som dip til chips eller grønnsaker, som salatdressing eller pålegg, eller på hamburgeren eller i wrapsen.

Tzatziki. Foto: Istock

Du trenger: 

3 dl yoghurt naturell
1 agurk
2 hvitløksfedd
½ ts salt
2 ss olivenolje
Litt frisk mynte 

Ha yoghurten i et kaffefilter, og la den renne av i kjøleskap i minst en time. Riv agurk, og ha den i et dørslag. Dryss over salt. La det stå i minst en halvtime. Ha youghurtmassen fra filteret over i en bolle, sammen med den avrente agurken. Finhakk hvitløk og mynte. Bland alt sammen, og smak til med pepper.

7. Guacamole

Har du en skål med hjemmelaget guacamole, er ikke en sunn og god middag langt unna. Den er nesten alt du trenger for å redde middagen! Guacamole er godt til taco og fajitas (selvfølgelig), i wraps, som smør på brødskiva, som topping i bakt potet, som salatdressing i kyllingsalat, som dip eller til fritert fisk.

Du trenger: 

2 avokado
1 hvitløksfedd
1 sjalottløk
1 tomat
1 ss limejuice
½ chili
Litt salt
Litt sort pepper 

Mos avokadoene. Fjern kjernene fra tomaten, og hakk hvitløk, chili, løk og tomat i små biter. Bland med avokadoen, og smak til med limesaft, salt og pepper.

8. Raita 

Raita er en indisk saus som er genial å servere som tilbehør til sterk mat. Den forfriskende smaken av agurk balanserer styrken i maten. Ofte lages raita av yoghurt naturell, men her er en enkel variant med kefir som er minst like god. Den er obligatorisk til alle indiske retter, men passer like bra til lammekebab, biff eller som dip.

Raita. Foto: Istock

Du trenger:

4 dl kefir
1 tomat
½ løk
½ agurk
½ ts salt
½  ts malt spisskummen
½ ss frisk koriander
½ ss frisk mynte 

Hakk koriander og mynte. Kutt grønnsakene i små terninger. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.

 9. Asiatisk woksaus 

Er det én saus som alle bør mestre, må det være en asiatisk woksaus. Den er svært anvendelig, og er full av herlige smaker som kan friske opp de tristeste grønnsaker og sørgeligste kjøtt- og fiskestykker. Hiv det du har av grønnsaker, kjøtt eller fisk i wokken – så vil det smake godt sammen med denne woksausen.

Asiatisk woksaus. Foto: Istock

Du trenger:

2 ss soyasaus
1 ts flytende honning
1 ts olivenolje
1 ts limesaft
½ ts hvitløk
½ ts ingefær
½ ts chili
Litt pepper
1 ss maisenna
Litt vann 

Bland soyasaus, honning, sesamolje, limesaft, honning og pepper i en bolle, og jevne med maisenna som er blandet ut i litt vann. Finhakk ingefær, chili og hvitløk, og fres med resten av wokken i ca. ett minutt. Tilsett sausen, og bland godt før du serverer. Har du friske urter, må du gjerne tilsette disse.

10. Ananassalsa

En forfriskende ananassalsa med chili er lett å lage, og er perfekt som tilbehør til kylling, svin eller laks. Den kan også brukes som dip til tortillachips, eller som salsa til tacoen. Sunt, raskt og klart på få minutter!

Ananassalsa. Foto: Istock

Du trenger:

1 boks ananas
½ chili
1 vårløk
1 lime
Litt koriander
Litt salt og pepper 

Hakk ananas i biter, vårløk i ringer og finhakk chili. Bland sammen i en bolle, og smak til med lime, salt og pepper.

11. Fetakrem 

Hvis du er glad i fetaost, må du prøve fetakrem. Det er en herlig og luftig krem med masse smak som passer utmerket i lammeburger, biff, kylling, laks, pai eller på en ristet skive med cherrytomater. Denne er farlig god!

Fetakrem. Foto: Istock

Du trenger: 

½ pakke lettrømme
100 gram fetaost naturell
1 hvitløksfedd
1 ts sitronsaft
Litt basilikum
Litt pepper 

Bland rømme og fetaost til en luftig masse og tilsett finhakket hvitløk, sitronsaft, basilikum og pepper.

12. Pistasjnøttpesto

Pistasjnøtt er en god kilde til sunt fett og mineraler, og er rik på energi. Den er nok mest vanlig å bruke som snacks eller som topping på iskrem eller salater. Men en pistasjnøttpesto smaker nydelig sammen med kylling, pasta eller på en ristet skive.

Pistasjnøttpesto. Foto: Istock

Du trenger:  

50 g pistasjnøtter
1 appelsin
1 neve frisk mynte
2 ss olivenolje
2 ss rødvinseddik
1 lime
½ chili
Litt salt og pepper 

Rasp appelsinskallet. Grovhakk pistasjnøtter og mynte. Bland det godt med olivenolje, appelsinskall, chili, limesaft og rødvinseddik. Tilsett salt eller pepper etter smak.

13. Hot mangosaus

Denne mangosausen med chili og honning har en sterk og søt smaken som passer perfekt til alt fra svinefilet til kylling, and, steinbit, laks eller koteletter. 

Hot mangosaus. Foto: Istock

Du trenger:

1 stor moden mango
½ rødløk
1 rød chili
½ lime
1 ts honning
Litt salt 

Skrell mangoen og løken, og del i biter. Finhakk chilien, og del limen i to. Putt alle ingrediensene i en bolle, og bruk stavmikser til du har en glatt masse. 

14. Hvitløksdressing

En av de store klassikerne blant kalde sauser, er hvitløksdressing. Den er lekende lett å lage, og krever få ingredienser. Den er uimotståelig på toppen av en hvit pizza eller vegetarpizza, men er like god til scampi, i pastasalat, som dip, til lasagne, på hamburgeren, på skiva eller til kylling i pitabrød. 

Hvitløksdressing. Foto: Istock

Du trenger:

½ beger lettrømme
3 hvitløksfedd
2 ts sitronsaft
Litt salt og pepper 

Finhakk hvitløken. Bland sammen alle ingrediensene. La gjerne dressingen stå i et par timer i kjøleskap før servering slik hvitløkssmaken får sette seg.

15. Salsa verde

Salsa verde er en grønn urtesaus som finnes i mange utgaver fra land til land. I Italia er den basert på bladpersille, mens den i Mexico lages på koriander, jalapeños og tomatillos. Alle variantene er stappfulle av smak, og brukes som regel som dippsaus til kjøtt, fisk, fugl eller grønnsaker. Selv en middag som er dømt til å bli smakløs, kan reddes av salsa verde! Prøv den for eksempel til kyllingtaco i tortillas eller i en kyllingsalat med poteter.

Salsa verde. Foto: Istock

Du trenger:

2 grønne chili
1 hvitløksfedd
3 vårløk
½ dl frisk koriander
½ dl frisk mynte
2 ss rapsolje 

Bland grovhakket chili, hvitløk, vårløk, koriander, mynte og olje i food processor eller med en stavmikser.  

16. Peanøttsaus

Denne peanøttsausen er «peanuts» å lage. Den inneholder kun to ingredienser, og er klar på få minutter. Prøv den som en dipsaus til søtpotetbåter eller grillede kyllingklubber, eller i en asiatisk wok med nudler.

Peanøttsaus. Foto: Istock

Du trenger:

150 gram usaltede peanøtter
2 ss soyasaus 

Kjør peanøttene fint i en food processor, og bland inn soyasaus.

17. Salsa 

Alle meksikanske retter løftes til himmelske høyder når de serveres med en hjemmelaget salsa. Den slår ferdigkjøpt salsa ned i støvlene, og er lett å lage. Prøv den med fajitas, fisketaco eller kyllingtaco.

Salsa. Foto: Istock

Du trenger: 

1 boks cherrytomater
½ rødløk
½ rød chili
Saften av 1 lime 
Litt cayennepepper
Litt frisk koriander
Litt salt 

Del cherrytomatene i fire, og finhakk rødløk og chili. Bland sammen alle ingrediensene, og skis over limesaft.  

18. Hummus

Hummus er en mos av kikerter med hvitløk, persille, sitron, salt og olivenolje som er svært enkelt å lage. Den kan brukes til svært mye – for eksempel som tilbehør til kjøtt eller fugl, i stedet for pasta, ris eller poteter, som dipp til grønnsaker eller som pålegg på skiva.

Hummus. Foto: Istock

Du trenger:  

1 boks hermetiske kikerter
1 sitron
2 hvitløksfedd
½ ts salt
½ dl olje
2 ss persille 

Press sitronsaften. Ha kikertene i en food processor sammen med ferskpresset sitronsaft, hvitløk, salt og olje. Tilsett persille helt på slutten. Hummusen skal ha en myk konsistens og den serveres ofte på en flat tallerken toppet med litt olivenolje.