Yoghurt-panna cotta og bringebærsurprise er friske og gode juledesserter.

To friske juledesserter

To friske desserter i stedet for riskrem til jul. De er enkle å lage og passer godt etter ribbe, pinnekjøtt, kalkun eller lutefisk.

Riskrem og multekrem hører til i jula, men har du lyst til å prøve noe annet har vi to deilige desserter til deg. 

Yoghurt-panna cotta og bringebærsurprise er verdig å servere etter ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller kalkun.

– De er friske og skikkelig gode, enkle å lage, og er lett å servere til mange, forteller kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang, som driver Kampen Bistro i Oslo.

Yoghurt-panna cottaen kan du lage lang tid i forveien, mens bringebærsurprisen er så rask at du rekker å tromme den sammen mens gjestene fordøyer hovedretten. 

– Du kan fint knuse kjeks og vispe krem på forhånd. Gjør du det, er det mulig å montere desserten på kun få minutter, tipser Ann Kristin. 

PRØV OGSÅ: Riskrem med salt karamell og hasselnøtter

Desserten kan varieres

Dessertene kan varieres i det uendelige, så her skal det være mulig å leke seg fram til sin egen favoritt.

– Det er bare å bytte ut fyllet i begge dessertene. Her kan du i prinsippet bruke all slags bær og frukt. Prøv for eksempel med multene fra i høst. Det vil selvfølgelig også smake nydelig med sjokolade, nøtter og karamell, sier Ann Kristin.

PRØV OGSÅ : Riskrem med appelsinsaus

Oppskrift på bringebærsurprise

Bringebær, knuste kjeks, krem og vaniljeis lagvis i dessertskål.

DU TRENGER:

Til 4 porsjoner

500 g bringebær
1 dl sukker
10 Bixit-kjeks, eller annen kjeks
1 dl kremfløte
2 dl vaniljeis
10-15 fryste bringebær til pynt

 SLIK GJØR DU: 

1. Bland sukker og bringebær. Knus kjeksen. Pisk fløten, men ikke for fast.

2. Legg et lag kjeks nederst i hvert glass, så et lag med bringebær, en kule med vaniljeis og dekk med krem.

3. Knus de fryste bringebærene grovt og dryss dem på toppen.

Oppskrift på yoghurt-panna cotta med marinerte svisker

Yoghurt pannacotta med svisker og julekrydder.

DU TRENGER:

Til 4 porsjoner

Marinerte svisker:

1 dl vann
2 ss eplejuice
2 stjerneanis
1 kanelstang
200 g svisker
1 ss maizenna

Panna cotta:

2 gelatinplater
3 dl kremfløte
1 dl sukker
1 vaniljestang
2 dl yoghurt naturell

SLIK GJØR DU:

1. Kok opp vann, eplejuice og krydder. Ha i svisker og la det trekke ved svak varme i ca. 10 minutter.

2. Fjern krydder.

3. Rør ut maizennamel i litt kaldt vann, og tilsett litt etter litt i sviskeblandingen til passe tykkelse. Det skal ikke være en tykk kompott, så vær forsiktig!

3. Fordel sviskefyllet i porsjonsglass. Avkjøl.

4. Legg gelatin i bløt i kaldt vann i 5 minutter.

5. Kok opp fløte med sukker og en splittet vaniljestang.

6. Klem vannet ut av de bløtlagte gelatinplatene, og rør platene ut i den varme fløten. Rør inn yoghurt.

7. Hell på fløtemassen. For å unngå at yoghurt- og fløteblandingen blander seg med de marinerte sviskene når du monterer, er det lurt å helle den via baksiden av en spiseskje – det vil føre til at selve yoghurt-panna cottaen legger seg jevnt og fint over fyllet.

8. Sett i kjøleskap for å stivne i minst fire timer – gjerne over natta.

TIPS!: Ta gjerne glassene ut fra kjøleskapet rundt 30 minutter før servering, slik at desserten blir temperert og smakene kommer bedre fram.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT