Pastinakk i rotmos, supper og kaker

Pastinakk er en søt og mild rotgrønnsak. Ovnsbak den med andre grønnsaker, bruk den i supper, grønnsaksmos og snacks – og til og med i kaker.

Pastinakk ser ut som en hvit gulrot og kan lett forveksles med persillerot, men pastinakken er søtere på smak og har et rikere innhold av vitaminer.

Pastinakken var kongen før poteten kom til landet. Foto: Istock
Pastinakken er – som andre såkalt «grove» grønnsaker – god for fordøyelsen, metter lenger og kan bidra til å redusere faren for enkelte kreftformer, ifølge frukt.no.


Pastinakk har en søt og mild smak, og er veldig anvendelig. Du kan bruke den i alt fra kaker til supper, mos og snacks.


Den kan spises både rå, kokt eller bakt. Skrell den før bruk og fjern eventuelt den litt harde kjernen i midten.

 

 

 

1. Håpefull rotsuppe med pastinakk, gulrot og potet

- Man blir blid av å spise denne pastinakk-suppen. FOTO: Veganmisjonen

Jane bak bloggen Veganmisjonen har laget en enkel, supergul og deilig rotsuppe. Den består av pastinakk, gulrot og potet og er kjapp å lage. Du deler alt i biter, koker dem møre og moser med en stavmikser. 

Et tips er å ha i noen dråper god olivenolje før du serverer suppen. Dryss gjerne litt frisk persille  og salt over, og ristede sesamfrø.

>> Se hele oppskriften på håpefull rotsuppe hos Veganmisjonen 

2. Årets beste grønnsakssuppe

En suppe hele familien elsker OG som er bra for kroppen. FOTO: Fru Timian

Fru Timian har funnet en suppe hele familien elsker OG som er bra for kroppen.

Denne suppen er en symfoni av rotgrønnsaker med pastinakk, sellerirot, gulrot, persillerot og potet. Ha gjerne i noen strimler bacon hvis du ikke bruker kokt kraft. 

Men Fru Timian understreker at grønnsakssuppen kan tilpasses alt ut i fra hvilke ingredienser du har tilgjengelig. 

>> Se hele oppskriften på årets beste grønnsakssuppe hos Fru Timian

3. Kylling med smørdampede gulrøtter og rotmos

Dette er en sikker vinner hos store og små. FOTO: Fru Timian

Denne kyllingretten fra Fru Timian er også en sikker vinner. Saftig kylling og smørstekte gulrøtter servert sammen med en rotmos av pastinakk, jordskokk, sellerirot, potet og hvitløk er ufarlige smaker som alle kan like.

- Prøv å ha så jevnt store stykker som mulig, slik at steketiden blir noenlunde lik. Da unngår du at noen kyllingbiter blir tørre, forteller Marit brak bloggen Fru Timian

Du starter med rotmosen, og deretter lager du en urteolje til å spe over kyllingen før den legges i ovnen. Damp gulrøttene i vann og smør til slutt – og server!

>> Se hele oppskriften på kylling med smørdampede gulrøtter og rotmos hos Fru Timian 

4. Pastinakk-chips

Pastinakk-chips funker like bra som tilbehør som snacks. FOTO: Just Another Food Stort

Disse lekre pastinakk-chipsene fra Just Another Food Story funker like bra som tilbehør til middagen som snacks til sofakosen. 

Den karakteristiske pepperaktige smaken gjør at denne snacken smaker ekstra godt når den stekes i ovnen, forteller matbloggeren.

Alt du trenger å gjøre, er å skrelle grønnsaken, skjære den i strimler, hell over olje og krydder, og hiv i ovnen. 

>> Se hele oppskriften på pastinakk-chips hos Just Another Food Story 

5. Krydderkake med havre og pastinakk

Tør du prøve kake med pastinakk? FOTO: Kriweb

Kake med pastinakk høres rart ut, men gulrotkake er kjent for sin søte, gode og saftige smak. Dette gjelder for pastinakk også. Den er noe mer robust i smaken, ifølge Kristine bak bloggen Kriweb.

Kaken inneholder pastinakk, egg, havregryn, mandelmel og litt melk. Den er krydret med kanel og kardemomme, og søtet med naturlig søtning. Kristine bruker sukrin og stevia vanilje, men du kan fint bruke vanlig sukker og vaniljesukker.  

Som topping bruker Kristine en ostekrem av philadelphiaost, kesam og melis, men du kan fint bruke andre glasurer.  

>> Se hele oppskriften på krydderkake med havre og pastinakk hos Kriweb 

Kilde: frukt.no

La deg friste av flere gode og sunne oppskrifter