Puffede risboller med kokos, hjemmelaget bounty og kokosmarshmallows.

Tre julekaker med kokos

Kokosmakroner er godt til jul, men du kan lage flere julekaker med kokos. Prøv puffede risboller med kokos, hjemmelaget bounty og kokosmarshmallows.

– Jeg elsker kokos og bruker kokosmasse ofte. Spesielt konsistensen er herlig – så myk og deilig, sier kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang, som driver Kampen Bistro i Oslo.

– Mange lager kokosmakroner, men jeg liker aller best å lage noe nytt, forteller Ann Kristin.

Puffede risboller med kokos, hjemmelaget bounty og kokosmarshmallows er tre nye julekaker med kokosmasse i hovedrollen. Blir det ikke hvit jul i år, kan vi i det minste garantere snø i kakeboksen!

🌴 Her får du tre nye og spennende julekaker med kokos fra Ann Kristin: 

PRØV OGSÅ: Hjemmelaget karamellknekk

🎅🏻 PUFFEDE RISBOLLER MED KOKOS

Risboller med sjokolade og kokos.
FORT GJORT: Puffede risboller er lette å få til, og tar kun en snau halvtime. 

KOKKENS TIPS: Den eneste du må passe på er varmen, for hvis sjokoladen koker kan den sprekke.

DU TRENGER: 

125 g kokosolje
1 ss sterk kaffe
125 g hakket kokesjokolade
1 egg
125 g melis
0,5 ts vaniljesukker
1 klype salt
7-8 dl puffet ris
2 dl kokosmasse

Slik gjør du:

1. Ha kokosolje, kaffe og sjokolade i en kjele, og smelt over lav varme mens du rører jevnlig. Sett til side og avkjøl litt.

2. Pisk en luftig eggedosis av melis og egg. Tilsett vaniljesukker og salt i eggedosisen, og ha i den avkjølte sjokoladeblandingen mens du hele tida rører godt.

3. Vend til slutt forsiktig inn puffet ris og kokos – akkurat nok til at sjokoladen limer risen sammen. Bruk en spiseskje til å ha røra i muffinsformer. Lag dem så små eller store som du ønsker. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

PRØV OGSÅ: Hjemmelaget kokosis på 3 minutter

🎅🏻 KOKOSMARSHMALLOWS

Marshmallows med kokos rundt.
KOS DEG I RO OG MAK: Kokosmarshmallows er for de med litt tålmodighet, de tar omtrent tre timer å lage. Men belønningen er myke, deilige marshmallows proppfulle av kokossmak!

KOKKENS TIPS: Vær nøye med å måle opp rette mengder og varme opp til eksakte temperatur. Merk også at du trenger et termometer som går opp til 115 ˚C.

DU TRENGER: 

150 g kokosmasse
4 gelatinplater
300 g sukker
2 ts vaniljesukker
275 g lys sirup
0,25 ts salt
2,25 dl vann
Solsikkeolje (eller annen nøytral olje) til smøring av formen
Melis og maizenna til dryss

SLIK GJØR DU: 

1. Rist kokosmasse i stekeovnen på 180 °C, og ta den ut når den er gyllenbrun. Det går fort – så følg med! Sett til side.

2. Dekk en firkantet form (ca. 20x20 cm) med smurt bakepapir. Dryss på en blanding av melis og maizenna.

3. Legg gelatinarkene i bløt i kaldt vann i 5 min.

4. Ha sukker, vaniljesukker, sirup, salt og 0,5 dl vann i en kasserolle. Kok opp uten å røre i det. Fjern eventuelle sukkerkrystaller opp langs kasserollesidene. Kok sirupen til den når 115 ˚C. Ta kasserollen av plata, og la den stå i ro til boblingen gir seg.

5. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha i en kasserolle med resten av vannet (1,75 dl). Varm forsiktig opp til gelatinplatene har løst seg helt opp. Hell blandingen over i en miksmasterbolle.

6. La miksmasteren gå på svak styrke. Hell den varme sirupen oppi miksmasteren i en tynn stråle.

7. Når alt er blandet, skrur du mikseren på fullt og mikser i 20-25 minutter til en lys og luftig masse.

8. Ha blandingen over i formen, og glatt ut toppen. Strø den ristede kokosmassen over. La formen stå i romtemperatur i minst 2 timer, slik at massen setter seg før den deles opp i passe store marshmallowbiter.

PRØV OGSÅ: Enkle pepperkaker

🎅🏻 HJEMMELAGET BOUNTY

Kokosmasse dyppet i sjokolade
IMPONERENDE GODE: Disse lager du på en drøy halvtime, og de er enkle å få til også. 

KOKKENS TIPS: Til denne oppskriften trenger du kokoskremen som er på toppen av boksen når du kjøper hermetisk kokosmelk. Ikke bruk den tynne kokosmelken, da blir det for lite som binder kokosen sammen.

DU TRENGER: 

250 g kokosmasse
1 boks kokosmelk (bare kokoskremen øverst)
1 lime
1 dl melis
300 g sjokolade
50 g kokosfett

Slik gjør du:

1. Bland kokosmasse, skallet av en vasket lime (raspet), noen dråper lime og melis godt sammen.

2. Tilsett det fete på toppen av kokosmelken til du har en fast og kremet konsistens.

3. Form blandingen til små boller.

4. Lag vannbad ved å plassere en bakebolle over litt vann i en kasserolle. Kok opp vannet, og skru deretter ned på svak varme. Ha sjokolade og kokosfett i bakebollen, og smelt over vannbadet til en jevn røre.

5. Bruk en gaffel og dypp hver kokosbolle i den smeltede sjokoladen. La bitene renne av på en rist.

6. Når sjokoladen er halvt stivnet, kan du drysse kokos og lime på toppen.

FLERE OPPSKRIFTER TIL JUL