Vegansk nøttestek trinn for trinn

Tre tilbehør til nøttesteken

Nøttestek er perfekt vegansk og vegetarisk julemiddag. Den er saftig og mettende og har alle de gode smakene av jul. Server den med klassisk juletilbehør som kålrabistappe, rosenkål og tyttebærsyltetøy.

Nøttestek består i all hovedsak av - ja, du gjettet riktig - nøtter. Disse hakkes og blandes med en hel masse herligheter: røde linser, sopp, aubergine, squash, gulrøtter, stangselleri, tørket aprikos, rosenkål, curry paste, persille, hvitløk og enda litt til. Det hele avsluttes med å rulle snadderet inn i butterdeig. Nøttesteken stekes i ovnen til den er sprø utenpå, og serves oppskåret i skiver. Nammis!

Mari Hult fra matbloggen Vegetarbloggen har knekt nøtten for oss – oppskriften hennes på nøttestek finner du her

Og akkurat som tradisjonell julemat, spiller tilbehøret en viktig rolle. Dette er det veganske tilbehøret som Mari aller helst serverer til nøttesteken:  

1. Perfekte ovnsstekte poteter

Ovnsstekte poteter med urter.Foto: Mari Hult / Vegetarbloggen 

Sprøstekte poteter er fabelaktig som tilbehør til nøttestek. Men på selveste julaften, er kun det mest perfekte resultatet godt nok. 

-  Hemmeligheten bak perfekte ovnsstekte poteter er skremmende enkel, nemlig å koke potetene først! skriver Mari på sin matblogg. 

Da får du både saftige poteter og en sprø, gylden overflate. Poteter, olje og litt urter er alt du trenger for å få dette til.

>> Se oppskriften på perfekte ovnsstekte poteter på Vegetarbloggen   

2. Kålrabistappe   

Kålrabistappe med gulrot.Foto: Mari Hult / Vegetarbloggen 

Det blir ikke jul uten kålrabistappe – heller ikke for vegetarianere og veganere. Mari har selvfølgelig et triks i ermet for å få kålrabistappen ekstra god.

For å få stappen ekstra god til jul så har jeg i litt gulrot i tillegg til kålrabi, og koker det hele mørt i grønnsaksbuljong, skriver Mari på bloggen sin.

Mari foretrekker en grov mos, og moser kålroten og gulroten lett med en gaffel eller stavmikser.  

>> Se oppskriften på kålrabistappe på Vegetarbloggen

3. Rotfruktpuré

RotfruktpuréFoto: Mari Hult / Vegetarbloggen

For de som ikke er så glad i kålrabi, eller for de som vil bli stappmett på julaften, er rotfruktpuré midt i blinken.

Mari sin rotfruktpurre består av sellerirot, gulrøtter, nepe og stangselleri som blandes med hvitløk, smør og persille.

Både kokekraften fra kålrabistappen og rotfruktpureen er i følge Mari nydelige grønnsaksbuljonger, så spar på kokevannet, folkens!

>> Se oppskriften på rotfruktpuré på Vegetarbloggen

 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT