Kålstuing til kjøttkaker er en klassiker! Her er fire tips som gjør kålstuingen enda friskere og bedre.

4 hemmeligheter til himmelsk kålstuing

Du ser det ikke. Men bare vent til du får kålstuingen på tunga.

Du bør kanskje ikke tulle for mye med den udødelige klassikeren kjøttkaker i brun saus med poteter og kålstuing.

Men vi vil dele fire hemmeligheter med deg som får kålstuingen til å nå nye høyder!

 

1. KNALL KNOLL

Vidunderingrediensen som gjør så mye av seg, er slett ikke den peneste. Det er en liten, brun og unnselig sak – men med en fantastisk smakseksplosjon innenfor skallet. Ja, det er ingefær!

– Ingefær tilfører en deilig friskhet med et lite hint av sødme og hete som får kålstuingen til å smake helt himmelsk, lover matblogger Nussara Guldberg. 😇

En halv til én spiseskje revet ingefær til en middelsstor hodekål er alt som trengs for å gi klassikeren en interessant vri.


SUPERINGREDIENSENE: Alt blir så mye bedre med ingefær! Blandet med sjalottløk og crème fraîche kan det bli kålstuing av en annen verden ...


– Her er det viktig å ikke overdrive. Ingefærsmaken skal bare oppleves som et lite hint som pirrer smaksløkene, så start heller med å tilsette litt for lite og smak deg frem, tipser matbloggeren.

For Nussara er det viktig at ingefæren er skikkelig fersk – altså fast og fin, nærmest sprø i teksturen. Da kan den tilføre magi til de fleste retter, mener hun.

– Jeg har alltid en fersk ingefærknoll tilgjengelig, og bruker den ukentlig i all slags mat, smoothier og varme drikker, forteller matbloggeren.

EN ANNEN SMAKFULL KNOLL: – Pepperroten kan piffe opp nærmest alt 


SMAKSBLANDING: Hvitløk, løk og ingefær sammen blir heldigvis ikke dynamitt, men en skikkelig smaksbombe kan vi vel love. 

2. HVITLØK MÅ MED I KÅLSTUING

Når du først har tilsatt ingefær, åpner det opp for at også en annen knoll kan hive seg med på festen – nemlig hvitløken. Nussara har faktisk brukt ganske store mengder i sin nytenkning av kålstuingen.

– Det smaker rett og slett kjempegodt! garanterer hun.

LYST Å EKSPERIMENTERE LITT?: Bruk hvitløk i fårikålgryta! 🐑

3. SAUSETRIKSET

Tradisjonelt sett brukes det hvit saus i kålstuing, men her har Nussara også gjort en vri. Hun har byttet ut den hvite sausen med crème fraîche, noe som både frisker opp og forenkler den tradisjonelle oppskriften.

LES OGSÅ: 12 ting du må vite om sellerirot


KNASENDE KÅL: Det gjelder å holde litt på sprøheten så kålen ikke bli for vassen og bløt. 

4. OPP MED DAMPEN

En siste vri er at Nussara damper kålen så den ikke blir for bløt, samt at teksturen holder seg bedre. 

– Oppskriften er virkelig enkel å lage. Det eneste du må passe på er å ikke ha for høy varme slik at du brenner hvitløken og ingefæren. Det vil nemlig gi en bitter smak, tipser Nussara, som er bloggeren bak Just Another Food Story.


PERFEKT TILBEHØR: Du skal se at tilbehøret til kjøttkakemiddagen får bein å gå på!

Kålstuing med ingefær og hvitløk 

DU TRENGER: 

1 medium kål, strimlet 
1 ss smør til steking
1 sjalottløk, finhakket 
2 små fedd hvitløk, finhakket 
1,2-1 ss fersk revet ingefær 
3 dl crème fraîche 
1 dl fløte 
Smak til med salt og pepper 

SLIK GJØR DU: 

1. Del kål i to, fjern kjernen, skjær kålen i passe tynne strimler og finhakk hvitløk.

2. Damp strimlet kål til den har sunket litt sammen, i ca. 7-10 minutter.

3. Varm opp ei stor gryte på under middels og smelt smør. Ha i sjalottløk, hvitløk og revet ingefær og brun det langsomt i 10-13 minutter, eller til de er gylne.

4. Ha i crème fraîche og fløte og bland godt sammen. La blandingen få et lite oppkok under omrøring og tilsett dampet kål. Rør inn og smak til med salt og pepper.