bacon Foto: Foto: Erik Hannemann

4 nye måter å bli enda mer avhengig av bacon på

«Alt blir bedre med bacon» heter Christopher Sjuve sin nye kokebok. Og mannen har et poeng.

I sin nyeste kokebok «Alt blir bedre med bacon» har hobbykokk og matformidler Christopher Sjuve dedikert alle sidene til bacon.

Det starter helt fra begynnelse av med baconets historie – og fortsetter med 75 uimotståelige oppskrifter på bacon. Du kan titte på eller kjøpe boken her.

 

200305-u40-extra-bannere-bacon-900x450.jpg

 

I følge forfatteren, er bacon det kjøttet i verden som gir mest valuta for pengene.

Christopher Sjuve med baconsløyfen på. Foto: Erik Hannemann

– Du trenger bare en bitteliten mengde for å få en uimotståelig smak i enhver rett. Det er baconets triumf, sier Sjuve.

For å få perfekt bacon, er hans beste råd å velge bacon som er tørrsaltet og har naturlig røyksmak, og å steke baconet i ovnen. Da blir baconskivene jevnt stekt, og du får et likt resultat hver gang.

Sjuve begrenser seg naturligvis ikke til å kun bruke bacon til frokost, men bruker det som hovedrolle i alt fra frokost til lunsj, middag, kaker, drinker og snacks.

Denne mannen elsker virkelig bacon, og du kan starte (eller fortsette) din kjærlighet for bacon med disse fire enkle oppskriftene fra Sjuves nye bok «Alt blir bedre med bacon».

1. Egg og bacon-muffins

Foto: Erik Hannemann

Disse frokostmuffinsene trenger du kun bacon, loffskiver, egg, finhakket gressløk og olje for å lage – og de er perfekte å servere til helgefrokosten,

Press brødskiver ned i en stiv muffinsform, legg baconskiver langs siden og knekk i egget før du steker i ovnen i 20 minutter.  

Du trenger (1 person):

3 skiver bacon
3 loffskiver
3 egg
3 ts finhakket gressløk
Olje 

Slik gjør du:                                                  

Forvarm ovnen til 200 grader.

Bruk et glass til å stikke ut sirkler av loffskivene. Pensle med litt olje og klem dem ned i tre muffinsformer. Legg baconskivene rundt langs innsiden av formene. Knekk eggene oppi formene.

Bak dem i ovnen i cirka 20 minutter. Dryss over gressløk ved servering.

2. Tarte flambée

Foto: Erik HannemannFoto: Erik Hannemann

Tarte flambée, eller flammkuchen på tysk, er en spesialitet fra grensetraktene mellom Frankrike og Tyskland. Det ligner på en vanlig pizza, men i retten er ost og tomatsaus byttet ut med løk, creme fraiche og bacon.

Alt du trenger er hvetemel, vann, tørrgjær, salt, olivenolje, baconskiver, løk og crème fraîche. Den er akkurat så enkel og ukomplisert i smaken som en ekte pizza skal være, og er kjempeenkel å lage.

Så snart deigen er ferdig hevet, trenger du kun å smøre pisket creme fraîche på pizzabunnen, og strø over løk og bacon før du steker i 10 minutter.

Du trenger (1 pizza):

1,5 dl vann
4 dl hvetemel
1 ts tørrgjær
1 ts salt
2 ss olivenolje
10 skiver bacon – eller 150 g baconterninger
1 løk
2 dl crème fraîche 

Slik gjør du:                            

Bland sammen vann, mel, gjær, salt og olje til en deig. La den heve i 45 minutter (eller mange timer i kjøleskap).

Skrell og finhakk løk. Skjær bacon i biter, hvis du ikke bruker baconterninger. Forvarm ovnen til 250 grader (maks med vifte og undervarme). Kjevle deigen til en pizza.

Pisk crème fraîche stiv (som du pisker fløte) og smør på deigen. Strø på løk og bacon. Bak i ovnen i omtrent 10 minutter, men følg med så den ikke svir seg.

3. Baconkjøttboller med rosiner og pinjekjerner

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Disse kjøttbollene har både salt og søtt i seg, og er Sjuves aller beste oppskrift på kjøttboller.  

Du trenger kun baconskiver, kjøttdeig, brødskiver, hvitløk, parmesan, persille, pinjekjerner, rosiner, salt, pepper for å lage middagsretten – og sannsynligvis faller den i smak hos både store og små. 

Du trenger (4 personer):

10 skiver bacon
1⁄2 kg kjøttdeig
3 skiver brød uten skorpe
2 fedd hvitløk
3 ss nyrevet parmesan
2 ss persille
3 ss pinjekjerner
3 ss rosiner
Salt og pepper
Olje/smør til steking 

Slik gjør du:                        

Forvarm ovnen til 200 grader. Kle en langpanne med bakepapir. Legg på baconskivene og bak dem i cirka 12 minutter til de er gylne. Hakk dem fint.

Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne på middels varme. De skal få litt farge, men ikke svi seg. Legg brødet i kaldt vann i 2–3 minutter. Pisk eggene i en stor bolle.

Knus hvitløkfeddene og ha dem i bollen sammen med kjøttdeig, baconbiter, parmesan, persille, pinjekjerner, rosiner, salt og pepper. Klem ut vannet av brødet (bruk hendene) og ha det i bollen. Bland ingrediensene grundig slik at brødet fordeler seg jevnt.

Form deigen til kjøttboller. Du kan bestemme selv hvor store boller du vil ha. Noen lager bare 12 stykker (kjøttkakestørrelse), mens andre lager 24 stykker (på størrelse med store «svenske kjøttbullar»).

Stek dem i smør og olje til de er gylne og har god stekeskorpe. Server gjerne med pasta og tomatsaus.

4. Baconpannekaker

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Pannekaker med bacon er en udødelig klassiker, men i Sjuves variant er baconet stekt sammen med pannekakene – og blir en del av den. Baconelskeren topper den selvfølgelig med bacon i tillegg. 

For å lage baconpannekakene trenger du bare egg, smeltet smør, melk, hvetemel og baconskiver. 

Har du disse ingrediensene, er ikke din nye favoritt til helgefrokosten ikke langt unna.   

Du trenger (6 pannekaker):

2 egg
2 ss smeltet smør salt
2,5 dl melk
2 dl hvetemel
6 skiver bacon 

Slik gjør du:                              

Pisk egg i en bolle og ha i smør, melk, hvetemel og en klype salt. Bland godt. La det stå å svelle mens du steker baconskivene sprø. 

Når baconet er sprøtt, løft ut tre baconskiver og legg dem på en tallerken. Lag godt mellomrom mellom hver baconskive som er igjen i pannen.

Ha litt røre på hver skive og stek som vanlige pannekaker – til de er gylne på begge sider. Stek tre stykker av gangen i samme panne. Gjenta med resten av baconet. 

Ta en titt på eller kjøp boken «Alt blir bedre med bacon». 

Alle foto er tatt av Erik Hannemann.