Du kan lure hjernen med sunn junkfood, viser forskningen

Når du får akutt lyst på junk food, kan disse sunnere variantene av trøstemat redde deg.

De fleste har nok dager der vi «bare må ha» usunn junk food. Du sitter på jobb eller skole, og plutselig begynner du å fantasere om å spise en enorm fettdryppende hamburger eller en pizza med tonnevis av ost. Høres det kjent ut?

Ta en vegetardag!

Løsningen trenger verken å være å gi etter eller å nekte seg selv å spise det du har lyst på. Forskningen gir nemlig nytt håp til de av oss som synes vi får akutt lyst på pizza og hamburger hele tiden.

Det trenger bare å se ut som junk food

Et studie gjennomført av Swiss Nestlé Research Center, viste nemlig at hvordan maten ser ut har en stor innvirkning på hvordan vi vurderer smaksopplevelsen.

I studiet fikk deltakerne festet elektroder til tungene som avga en konstant smaksstimuli. Mens forskerne studerte hjerneaktiviteten, fikk deltakerne se bilder av mat som de skulle rangere nytelsen av. 

Når deltakerne fikk se bilder av mat med et høyt kaloriinnhold som pizza og pasta, fikk de en bedre smaksopplevelse, enn når de fikk se bilder av mat med få kalorier som bønner og vannmeloner – til tross for at smaksstimulien var den samme.

Med andre ord spiller det visuelle en stor rolle for hvor mye nytelse vi får av å spise noe. Jo mer kaloririkt maten ser ut, jo bedre synes vi det smaker. Det skulle jo bety at vi kan lure hjernen vår litt?

Hvis vi spiser sunn mat som ser ut som usunn trøstemat, kan vi kanskje lure hjernen vår til å få nesten samme tilfredsstillelse som når vi spiser junk food. Det er i alle fall verdt et forsøk!

Her er har vi samlet 6 favoritter av junk food med en sunn vri som du kanskje kan lure hjernen din til å tro er usunn trøstemat. 

1. Falafel i grove tortillas med salat og tzatziki 

Hvis kebab er din svakhet i livet, bør du bli kjent med falafel. Falafel er vegetariske boller av kikerter og masse krydder, og er populær hurtigmat i Midtøsten. Hvis du kjøper dem på hamburgerkiosken, er den mest sannsynlig frityrkokt. Men lager du disse selv og kun steker de i litt smør, er dette en smart erstatning når du bare må ha en kebab. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang, for disse kan du fint fryse ned.

Falafel i grove tortillas med salat. Foto: Istock.

Du trenger (2 porsjoner):

1 boks kikerter
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts spisskummen
0,5 ts gurkemeie
2 hvitløksfedd
5 ss kikertmel eller vanlig hvetemel
1 egg
½ fersk chili
1 sitron
1 ts bakepulver
Litt koriander
Litt smør
Salt og pepper
Salat (salatblader, rødløk, tomat, agurk, ananas)
Grove tortillas 

Slik gjør du:

Skyll kikertene i rikelig med vann, og la de renne av seg. Finhakk chili, hvitløk og koriander. Ha kikertene i en kjøkkenmaskin, og tilsett chili, hvitløk, spisskummen, gurkemeie, paprikapulver og koriander. Kjør kjøkkenmaskinen litt før du tilsetter mel, egg og skallet av 1 sitron, og kjør kjøkkenmaskinen videre til du har en glatt masse.

Form små boller av massen, og stek i litt smør til falaflene er gyllenbrune. Server falaflene i grove tortillas med salat og tzatziki.

2. Hot asiatisk taco i kinakål med hoisinsaus

Taco er klassisk kosemat, og noe mange får lyst på ofte. Denne tacoen er så sunn at du kan spise den så ofte du vil. Trikset er å erstatte tacoskjellene med blader av kinakål, kjøttdeigen med ren kyllingfilet, og salsa, rømme og ost med hoisinsaus og chilisaus. Det gir en taco med masse frukt og grønnsaker, rent kjøtt, lite kalorier og massevis av smak.

Hot asiatisk taco i kinakål med hoisinsaus. Foto: Istock

Du trenger (2 porsjoner):

2 kyllingfileter
Tacokrydder
½ kinakål
1 boks ananas
½ agurk
Litt røde druer
Litt koriander
Litt hoisinsaus
Litt chilisaus 

Slik gjør du:

Kutt kyllingfileten i strimler, og stek den. Tilsett ferdig eller hjemmelaget tacokrydder og litt vann mot slutten av koketiden. Bland godt, og la det småkoke til all væsken nesten har fordampet.

Skjær agurk og ananas i terninger, del druene i to og finhakk koriander Vask og tørk 6-8 blader kinakål. Server oppskåret kyllingfilet i kinakål med salat toppet med hoisinsaus, chilisaus og masse koriander.

3. Stekt tandoorilaks med mangosalsa og raita

Indisk mat er en favoritt for mange, men det er ikke spesielt sunn. Men hvis du bytter ut kjøtt med laks og erstatter risen og nanbrødet med en frisk salat, har du plutselig en sunnere variant av favoritten. Tandoorilaks tar minst et par timer å marinere, så denne kan du lage dagen i forveien og marinere over natten om du ikke vil vente.

Stekt tandoorilaks med mangosalsa og raita. Foto: Istock

Du trenger (2 porsjoner):

2 laksefileter
1 hvitløksfedd
2 ts garam masala
1,5 ts kajennepepper
0,5 ts spisskummen
0,5 dl yoghurt naturell
2 cm ingefær
Mangosalsa
Raita 

Slik gjør du:

Skjær laksen i store terninger. Finhakk ingefær og hvitløk, og bland sammen med yoghurt og krydder. Legg lakseterningene i marinaden, og la den stå i et par timer i kjøleskap – eventuelt over natten.

Stek laksen når den er ferdig marinert, og server med litt raita og en mangosalsa av 1 mango, 1 vårløk, ½ finhakket rød chili, saften av ½ lime, litt finhakket koriander, salt og pepper.

4. Chili con carne med korianderyoghurt

Når du får lyst på meksikansk mat i hverdagen, er chili con carne et smart valg. Det både smaker og ser ut som digg trøstemat, men til forskjell fra mye annen meksikansk mat, er det sunt. Alt du må passe på er å bruke karbonadedeig i stedet for kjøttdeig, og ikke gå amok med yoghurtsausen. Bruk så mye chili du bare vil, for sterk mat skal visstnok øke metthetsfølelsen.

Chili con carne med korianderyoghurt. Foto: Istock

Du trenger (2 porsjoner):

250 gram karbonadedeig
0,5 boks hermetiske tomater
1 dl hønsebuljong
1 gulrot
½ gul paprika
1 hvitløksfedd
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts malt spisskummen
½ rød chili
0,5 boks kidneybønner
Salt og pepper
Litt frisk koriander
1 dl yoghurt naturell
½ lime 

Slik gjør du: 

Finhakk hvitløk og chili, og fres i en varm gryte sammen med karbonadedeigen. Hakk kjøttet i biter og krydre med paprika og spisskummen.

Skrell gulroten, og skjær gulrot og paprika i terninger. Tilsett gulrot, paprika, tomater, buljong og avrente bønner i gryten. La det småkoke i 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Finhakk koriander, bland med yoghurt og smak til med limesaft, salt og pepper. Server chili con carne i en skål med en god dæsj korianderyoghurt! 

5. «Spaghetti carbonara» med spiraliserte søtpotetnudler

Du har hørt om «noodles», men har du hørt om «zoodles»? Det er en ny trend som kalles spiralisering, som vil si å lage nudler av grønnsaker ved hjelp av en spiraliseringsmaskin. Grønnsaksnudler er et sunnere alternativ til pasta, men samtidig får du følelsen av å spise pasta. Du kan lage grønnsaksnudler av alt fra søtpotet til squash, gulrot, kålrabi, beter og mye mer. Har du ikke en spiraliseringsmaskin, kan du lage grønnsaksstrimler med et juliennejern, en kniv eller en rotskreller. 

«Spaghetti carbonara» med spiraliserte søtpotetnudler. Foto: @mstock18

Dette trenger du (4 porsjoner):

2 store søtpoteter
2 ss olivenolje
2 ts hakket hvitløk
¼ ts røde pepperflak
½ kopp hakket rødløk
1 kopp pancetta eller bacon
2 egg
½ kopp raspet parmesanost
Salt og pepper 

Slik gjør du:

Skrell søtpotetene, og lag strimler av de. Stek i en stekepanne med litt olje i 5-7 minutt. 

Ta frem en stekepanne til, og stek hvitløk og røde pepperflak i litt olivenolje i 30 sekund. Tilsett løken, og la den steke i 2-3 minutt før du tilsett pancettaen eller baconen. Stek i cirka 5 minutt. Visp sammen egg og parmesan, og smak til med salt og pepper. 

Bland sammen søtpotetnudlene med pancettaen eller baconen, og hell sausen sakte over mens du rører hele tiden. Strø litt revet parmesan over, og server! 

6. Fisk n’ rotgrønnsakschips

Når du får akutt lyst på frityrkokt «fish and chips», er stekt fisk med rotgrønnsakschips en smart erstatning. Ved å steke fisken i pannen og bake rotgrønnsakene i ovn, kan du få smaken av «fish and chips» helt uten frityrkoking. Hvis du i tillegg dropper remuladen og heller dypper fisken i en hot chilisaus, får du en mye sunnere middag. 

Fisk n’ rotgrønnsakschips. Foto: Istock

Du trenger (2 porsjoner):

2 torskefileter
2 gulrøtter
1 persillerot
½ sellerirot
½ liten kålrot
3 ss vegetabilsk olje
Krydder (paprikapulver, chilipulver, hvitløkspulver, salt, pepper)
1 ss maisenna
½ sitron
Hot chilisaus 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader, og sett inn et stekebrett. Når ovnen er varm, heller du 2 ss vegetabilsk olje på stekebrettet slik oljen varmes opp til rotgrønnsakene skal inn i ovnen. 

Kutt gulrot, persillerot, sellerirot og kålrot i smale strimler. Bland sammen 1 ss olje med 1 ss maisenna og ønsket krydder, og bland krydderblandingen med rotgrønnsakene. Fordel de jevnt utover stekeplaten, og bak i ovnen i ca. 30 minutter til de er møre. Snu gjerne grønnsakene når halve steketiden har gått.

Når rotgrønnsakene snart er ferdig, kan du krydre torskefiletene med salt og pepper. Stek i litt olje i cirka tre minutter på hver side, og server med rotgrønnsakene, sitronbåter og hot chilisaus.