Lammefrikassé er en en gryterett med lam og fyldig saus.

Lammefrikassé med gode grønnsaker

Lam og fyldig saus med gode grønnsaker – lammefrikassé er søndagsmiddagen som stort sett putrer seg i mål sjøl.

 

– Ferskt lammekjøtt, høstens rotgrønnsaker og en god frikassesaus med en liten fløteskvett. Det skal mye til for å slå dette, altså, mener matbloggeren matblogger Edel Randgaard.

Om høsten bugner kjøttdiskene av billig, ferskt lammekjøtt, så trenger du et alternativ til fårikål, er lammefrikassé definitivt en vinner på middagsbordet.

🐑 PRØV OGSÅ: Fårikål med hvitløk

LAMMEFRIKASSE ER TRADISJONSMAT

– Klassisk husmannskost som dette, laget akkurat på samme måten som bestemor og mor, bringer fram så mange gode barndomsminner. Det er noe trygt med denne typen tidløse retter, sier Edel, som står bak bloggen Edels mat & vin.

Ettersom det tar en stund å koke kjøttet, er dette spesielt godt egnet som søndagsmiddag. Og følger du Edels tips, skal det godt gjøres å tulle det til! 

Lammefrikassé med grønnsaker i gryte.
KLASSIKER: Dette er sesongmat så det holder. Bruk rotgrønnsaker som er i sesong nå, så får du virkelig smaken av høst. 

LAMMEFRIKASSÉ – FØLG EDELS 7 TIPS

1. FERSKT KJØTT
Bruk ferskt lammekjøtt av god kvalitet, gjerne litt store stykker av bog, side eller lår. Dropp billig fårikåkjøtt som inneholder masse bein og fett.

2. SKUM AV
Etter at du har kokt opp vannet, lagt i kjøttet og kokt opp, vil det komme masse skum til overflaten. Dette bør fjernes slik at du unngår usmak og et grumsete utseende.

3. AROMATER
Litt laurbærblad, løk, gulrot og pepper i kokekraften vil høyne smaken betraktelig. Ekstra godt blir det med litt frisk timian i tillegg.

4. LA TREKKE
Kjøttet skal kun trekke, ved cirka 90 grader under lokk, til kjøttet slipper beinet. Det tar rundt halvannen time. Ta en titt under lokket innimellom for sikkerhets skyld. Kjøtt kokt på for sterk varme blir tørt og hardt.

5. HOLD KJØTTET VARMT
Mens du koker grønnsakene og lager sausen, kan du holde kjøttet varmt i aluminiumsfolie, aller helst på svak varme i ovnen, for eksempel 70 grader.

6. BRUK SESONGENS ROTGRØNNSAKER
Bruk ferske grønnsaker i sesong, som gulrøtter, blomkål, persillerot og purre. Ikke overkok grønnsakene, de er best med litt tyggemotstand.

PRØV OGSÅ: Pannestekte gulrøtter

7. LAG EN NYDELIG SAUS
Lag saus av smør, hvetemel og kraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter så du blir kvitt den rå melsmaken. Ikke glem å tilsette en skvett fløte og smake til med salt og pepper.

Lammefrikassé er en klassisk gryterett med lam, fyldig saus og grønnsaker.
HVA ER DET?: Definisjonen på frikassé er kjøtt og/eller grønnsaker delt opp i middels store biter kokt i buljong eller saus og jevnt med smør, fløte og eggeplomme, ifølge Wikipedia. 

PRØV OGSÅ: Saftig lammestek

Oppskrift på lammefrikassé

Til 4 porsjoner

DU TRENGER: 

Kjøttkraft:
1,5 kg lammekjøtt, f.eks. bog eller lår m/ bein
1 løk
2 gulrøtter
1 laurbærblad
1 ts hel pepper
2 ts salt
Vann, ca. 2 liter

Frikassé:
2 rødløk
2 gulrøtter
1/2 kålrot
1 purre
50 g smør
50 g hvetemel
1 l kjøttkraft – fra kokingen av kjøttet
1 dl fløte
250 g grønne erter
Persille

SLIK GJØR DU: 

1. Del kjøtt, løk og gulrot i biter. Ha i en kjele, og fyll på med vann til alt er dekket. Ha i laurbærblad, pepper og salt, og kok opp. La syde på svak varme under lokk i ca. 2 timer. Skum gjerne av de urenhetene som samler seg på toppen etter ca. 30 minutter.

2. Sil av kraften og sett til side. Avkjøl kjøttet og del i biter. Fjern bein.

3. Del rødløk, gulrøtter, kålrot og purre i biter, og fres i ei gryte med smør i ca. 2 minutter.

4. Dryss over mel, rør raskt rundt og hell i kjøttkraft. Rør godt, kok opp og la småkoke i ca. 20 minutter. Rør underveis.

5. Tilsett fløte, erter og lammekjøtt. Kok videre i ca. 5 minutter. Server med persille.

FLERE GODE MIDDAGSOPPSKRIFTER