8 nye måter å bli enda mer avhengig av peanøttsmør

Glad i peanøttsmør? Men disse ideene fra Instagram kan du spise enda mer av det – på helt nye måter.

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise «en liten håndfull usaltede nøtter om dagen».

Nøttesmør er en god, alternativ måte å få i seg den daglige håndfullen med nøtter som Helsedirektoratet anbefaler oss å spise. Men det er kun dersom du velger en variant som inneholder mye nøtter, lite sukker, lite salt og lite mettet fett.

Green Choice sitt økologiske peanøttsmør med crunch som du får hos Extra, er en av testvinnerne i bramat.no sin store test av nøttesmør  – og begrunnelsen var nettopp det høye innholdet av nøtter (99,3 %), salt, sukker og mettet fett.  

Peanøtter er en god kilde til sunt fett, og inneholder i tillegg mye fiber, protein, vitamin E, vitamin B og andre antioksidanter. I følge Norsk Helseinformatikk, bidrar inntak av nøtter blant annet både til å redusere kolesterol og forekomst av koronar hjertesykdom.

Nå som du vet hvorfor du bør spise peanøttsmør, får du åtte ideer fra Instagram til hvordan du kan spise mer av det på nye måter.

1. Bananpannekaker med peanøttsmør 

Disse proteinrike bananpannekakene fra @smoothieobsessed er perfekte både til frokost, lunsj eller kveldsmat.

Mellom lagene finner du både peanøttsmør og bananer, og tårnet er toppet med sjokoladesirup og tørkede morbær. Morbær er søte bær som minner om rosiner, og kan fint erstattes med rosiner. Hvis du ikke har ferdig havremel, kan du lage havremel selv ved å stavmikse havregryn.

Bananpannekaker med peanøttsmør. Foto: @smoothieobsessed

Du trenger (1 porsjon):

1 moden banan
50 gram havremel
1 egg
3 ss mager kesam
1 ts kardemomme
Litt salt
Topping (peanøttsmør, banan, sjokoladesirup, morbær/rosiner) 

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene med en stavmikser, og la røren svelle i cirka 10 minutter før du steker små lapper i en middels varm panne. Fordel peanøttsmør og bananskiver mellom lagene, og topp med for eksempel sjokoladesirup og rosiner.

2. Havregrøt med frukt og peanøttsmør 

Havregrøt er billig, sunt og mettende, og er perfekt å spise for eksempel til frokost eller lunsj. 

De sunne havregrynene inneholder masse fiber og litt protein, og inneholder en rekke vitaminer og mineraler som jern, sink, magnesium, E-vitamin og vitamin B1.

Det er toppingen på grøten som forvandler måltidet fra litt kjedelig til smaksrikt. @Wannabeoatmealchef lager sin havregrøt med egg for ekstra proteiner, og topper den med jordbær, blåbær, banan og peanøttsmør.

Havregrøt med frukt og peanøttsmør. Foto: @Wannabeoatmealchef.

Du trenger (1 porsjon): 

1-1 1/2 dl havregryn
3,5-4,5 dl vann eller melk
1/2 ts salt
1 egg
1/2 ts kardemomme
Topping (jordbær, blåbær, banan, peanøttsmør) 

Slik gjør du:

Kok opp havregryn med vann eller melk, og la den småputre i 10-15 minutter på svakere varme. Skru opp varmen mot slutten av koketiden, og tilsett egget. Rør raskt om, og bland godt sammen. Topp med bær, banan og peanøttsmør.

3. Riskaker med peanøttsmør og jordbær

Riskaker er – i motsetning til hva mange tror – ikke spesielt sunt. De inneholder mye karbohydrater, og har en høy glykemisk indeks.

Men når du skal unne deg noe godt, er disse riskakene med peanøttsmør, jordbær, kokos og mørk sjokolade fra @the.health.enthusiast raske å lage.

Riskaker med peanøttsmør og jordbær. Foto: @the.health.enthusiast

Alt du trenger å gjøre, er å smøre peanøttsmør på riskakene, og toppe dem med jordbær i skiver, kokos og eventuelt mørk sjokolade.

4. Energibiter med peanøttsmør og mørk sjokolade

Disse saftige og crunchy energibitene fra @norwegian_way_of_healthy er i følge henne selv perfekt «krisesnacks» når søtsuget melder seg.  

De inneholder blant annet gulrot, dadler, peanøttsmør, frø og nøtter – i tillegg til masse krydder. De er som navnet tilsier nokså rike på energi, så disse bør man ikke overspise seg på.

Energibitene er enkle å lage, og skal kun mikses sammen før de avkjøles en times tid i kjøleskapet.

Energibiter med peanøttsmør og mørk sjokolade. Foto: @norwegian_way_of_healthy

Du trenger:

½ gulrot
1 kopp tørkede dadler eller aprikos
½ kopp cashew- eller pekannøtter
½ kopp havregryn eller chiafrø
¾ kopp peanøttsmør
¼ kopp mørk sjokolade
½ ts vaniljeessens
1 ts kanel
1 ts kardemomme 

Slik gjør du: 

Rasp gulroten, og bland alle ingrediensene sammen i en mikser. Ikke miks for lenge, for blandingen skal være litt «crunchy». Form blandingen til små rundinger, og avkjøl en times tid i kjøleskapet.

5. Bananis med peanøttsmør-cookie-dough

Bananis – eller nice cream – er iskrem laget hovedsakelig av frosne bananer. De frosne bananene mikses sammen i en blender eller food processor, og deretter tilsettes de ønskede smakstilsetningene.

@Theconscientiouseater sin bananis har peanøttsmør i røren, men i tillegg toppes den med små kuler av peanøttsmør og hakket mørk sjokolade – som får de til å minne litt om «cookie-dough»-is.  

Du kan servere bananisen umiddelbart, eller fryse den ned i et par timer for å få iskuler.

Bananis med peanøttsmør-cookie-dough. Foto: @Theconscientiouseater

Dette trenger du (2 personer): 

2 frosne bananer i skiver
Litt melk
4 ss peanøttsmør
Litt hakket mørk sjokolade 

Slik gjør du:

Miks sammen bananer og melk i en blender, food processor eller med en stavmikser, og tilsett 2 ss peanøttsmør. Kjør til blandingen er myk og kremet, og hell i et glass eller en skål. Topp med kuler av peanøttsmør og hakket mørk sjokolade, og eventuelt en dæsj sjokoladesirup.

6. Speltlompe med peanøttsmør og cottage cheese

Speltlomper kan brukes til frokost, lunsj og middag, men ikke minst er den et perfekt utgangspunkt for sunnere snacks til kveldskosen.

@Lenebeate fyller sin speltlompe med cottage cheese, peanøttsmør, jordbær og mørk sjokolade. Dette er en genial smakskombinasjon med både friske og søte smaker.

Speltlompe med peanøttsmør og cottage cheese. Foto: @Lenebeate

Hvis du har lyst på noe varmt, kan du steke en speltlompe med bananskiver og peanøttsmør i vaffeljernet.

7. Cottage cheese med peanøttsmør og valnøtter

Når @lillelinnea får lyst på en søt frokost eller liten dessert, er cottage cheese med peanøttsmør og valnøtter en sikker vinner. 

Med både peanøttsmør og valnøtter i, får du i deg rikelig med nøtter, mens cottage cheese gir deg mettende proteiner.

Cottage cheese med peanøttsmør og valnøtter. Foto: @lillelinnea

Alt du må gjøre, er å blande sammen ønsket mengde cottage cheese, og toppe den med peanøttsmør og valnøtter. Hvis du har en god sirup, kan du unne deg en liten dæsj av det også.

8. Sjokolade- og peanøttfudge

Denne sjokolade- og peanøttfudgen fra @homemadebyme_laila er farlig god – og ikke en snacks du bør unne deg for ofte. 

De er laget av hvit sjokolade, melkesjokolade eller mørk kokesjokolade og peanøttsmør, og er superenkel å smelle sammen. 

Alt du må gjøre, er å smelte sjokoladene med peanøttsmør, og helle den i en form med aluminiumsfolie.

Sjokolade- og peanøttfudge. Foto: @homemadebyme_laila

Du trenger:

225 gram melkesjokolade eller mørk kokesjokolade
225 gram hvit kokesjokolade
2,5 dl peanøttsmør 

Slik gjør du:

Fordel halvparten av peanøttsmøret i hver sin bolle med sjokolade, og smelt over vannbad. Fordel vekselsvis blandingen med lys og mørk sjokolade i en form med aluminiumsfolie, og lag et mønster i blandingen med en gaffel når du er ferdig. Sett formen i kjøleskap i to timer, og del i firkantede biter. Fudgen kan oppbevares i lufttett boks i opptil en uke.