9 frosne desserter som merkelig nok er sunne

Når søtsuget kommer snikende om kvelden, er disse frosne dessertene geniale å ha på lur i fryseren.

Er du litt lei av å spise kesam med bær eller grønnsaksstaver med dip når du blir litt fysen om kvelden? Da kan disse frosne dessertene være akkurat hva du trenger for å få ny inspirasjon.

De fleste av disse dessertene har naturens eget sukker i hovedrollen, og er så sunne at du kan spise dem hver kveld om du ønsker.

 Den «hemmelige» ingrediensen i de fleste av disse dessertene, er frossen frukt. Mange av fruktene smaker ekstra søtt og godt om du bruker moden eller overmoden frukt, og er et bevis på at du aldri bør kaste frukt som er i ferd med å bli litt dårlig. Gjør det til en leveregel å alltid kutte opp overmoden frukt i biter, og hiv dem i fryseren i en plastikkpose eller plastboks.

La deg inspirere av disse flinke folkene på Pinterest, og finn din nye, sunne favorittdessert som kan nytes med den aller beste samvittighet. 

1. Mangosorbet med banan og ananas

Denne sorbeten fra den fantastiske bloggeren «This Rawsome Vegan Life»  inneholder kun tre ingredienser: Mango, ananas og banan. Disse fruktene har en kremet konsistens som egner seg godt til å fryses ned. Siden sorbeten kun inneholder frukt, er dette en hundre prosent sunn dessert. Den er enkel og rask å lage, og er klar på få minutter. 

Mangosorbet med banan og ananas. Foto: This Rawsome Vegan Life

Du trenger (1 stor porsjon):

1 kopp frossen mango
1 kopp frossen ananas
2 modne bananer 

Slik gjør du:

Frys ned mango, ananas og bananer i biter kvelden før. Kjør mango, ananas og bananer til en glatt masse på høy fart i en blender. Pynt gjerne med friske blåbær og jordbær.

extra-bannere-900x450-fruktoggront.jpg

2. Frosne yoghurtbiter med granateple

Disse små yoghurtbitene fra bloggerne «May I have that recipe» // @mayihavethatrecipe, er perfekte å ha i fryseren når du får lyst på en liten snacks. De består kun av tre ingredienser, og er enkle og raske å lage. Du bør helst ha en isbitform for å lage disse, men har du ikke det kan du fint fryse ned yoghurten i en form og kutte den i biter etter nedfrysning. Oppbevar bitene i en lufttett beholder eller pose, så har du alltid noe godt på lur når du får lyst på noe godt.

Frosne yoghurtbiter med granateple. Foto: @mayihavethatrecipe.

Du trenger (24 biter):

2 kopper gresk yoghurt
1 kopp melis
2 granatepler 

Slik gjør du:

Visp sammen yoghurt og melis i en bolle til en kremet konsistens. Tilsett granateplefrø, og bland godt sammen. Hell miksen i firkantede isbitformer, og sett formene i fryseren i cirka 2 til 3 timer til de er frosne.

3. Bananis med mynte og sjokolade

Hvis du er på Instagram, har du kanskje hørt om «nice cream». «Nice cream» er en forkortelse for «banana ice cream», og er en sunn bananis som lages hovedsakelig av frosne bananer. Smakene kan varieres i det uendelige, så med bananis kan du lage en sunn variant av din favorittiskrem. Prøv denne bananisen fra «Casey’s Wholesome Kitchen» // @wholeandhealthy med smak av banan, mynte og sjokolade. 

Bananis med mynte og sjokolade. Foto: Casey’s Wholesome Kitchen

Du trenger (1 porsjon):

2 modne, frosne bananer
2 ss melk
¼ avokado
½ ts spirulinapulver (kan sløyfes)
2 dråper peppermynteolje
Litt mørk sjokolade 

Slik gjør du: 

Frys ned bananene i biter i en pose minst 5 timer før du lager iskremen. La bananene tine litt før du legger dem sammen med melk i en foodprosessor, og kjør til en kremet konsistens. Pass på å ikke tilsette for mye melk, for da ender du opp med en smoothie. Tilsett avokado, peppermynteolje og eventuelt spirulina for å gi iskremen den fantastiske grønne fargen. Bland til du har en kremet og fin konsistens og farge. Hell i en skål, og strø over hakket mørk sjokolade. 

4. Avokado-is med dobbel sjokolade

Hvis du er svak for sjokolade, så er denne avokadoisen fra bloggeren «Hummusapien» din sunne redning. Den er lynrask å mikse sammen, og gir deg smaken av sjokolade på en mye sunnere måte. Siden den inneholder både kakaopulver og hakkede sjokoladebiter, gir den deg dobbel dose sjokolade.

Avokado-is med dobbel sjokolade. Foto: Hummusapien

Du trenger: 

1 stor, moden avokado
1/2 kopp lett kokosmelk
1/4 kopp honning eller lønnesirup
3 ss kakaopulver
1/2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljeessens
3 ss hakket, mørk sjokolade
Litt salt 

Slik gjør du:

Putt alle ingrediensene i en blender eller food processor, og kjør blandingen en god stund til den blir myk og kremet.  Rør inn sjokoladebitene. Hell blandingen i en beholder, og legg i fryseren i 4-6 timer. Når du får lyst på en kule med sunn sjokoladeis, lar du isen tine litt før du lager iskuler. Server gjerne med friske bær!

5. Yoghurtbarer med pistasjnøtter og jordbær 

Disse lekre yoghurtbarene med knasende pistasjnøtter og friske jordbær er laget av «The Healthier Cook», og tar kun ti minutter å lage. Når du får lyst på en knekk, er det bare å la den tine i 5 minutt, så er den klar for å nytes. I oppskriften er det brukt honning som søtning, men du kan fint bruke andre former for søtning.

Yoghurtbarer med pistasjnøtter og jordbær. Foto: The Healthier Cook

Du trenger (16 stykker): 

2 kopper gresk yoghurt
4 ss honning
1 kopp grovhakkede pistasjnøtter
1 ¼ kopp grovhakkede jordbær 

Slik gjør du:

Rør yoghurt og honning godt sammen. Hell miksen i en firkantet form (24×24 cm), og fordel miksen jevnt utover. Strø over pistasjnøtter og jordbær, og dekk til miksen med plastikkfilm helt inntil yoghurten. La den stå i fryseren til den er frossen (gjerne over natten). Ta formen ut av fryseren, og la den tine i 5 minutt før du kutter i biter. Oppbevar bitene i en lufttett boks i fryseren, eller i brødposer.

6. Frosne bananer på pinne med sjokolade og strø 

Frossen banan på pinne er en smart erstatning for ispinner som vil falle i smak hos både små og store. Når du fryser bananen, blir smaken av banan mildere, og kan minne litt om vaniljeis. Gjør som bloggeren «Ambrosia» // @ambrosiabaking, og dypp bananene i smeltet, mørk sjokolade og dryss over strø. Du kan bruke nærmest hva du vil som strø, men Ambrosia sverger til pistasjnøtter, salte kringler, kakestrø eller kokosmasse. 

Frosne bananer på pinne med sjokolade. Foto: @ambrosiabaking

Du trenger (6 ispinner):

3 bananer delt i to
350 gram mørk sjokolade
1 ts vegetabilsk olje
Topping (hakkede nøtter, kokosmasse, kakestrø)
6 ispinner 

Slik gjør du:

Legg bakepapir på et stekebrett. Del bananene i to, og stikk ispinner halvveis inn i hver ende av bananene, og legg dem på stekebrettet. Frys i minst én time.

Når bananene er fryst, smelter du sjokoladen helt til den er glatt og myk. Tilsett oljen, og rør godt sammen. Hell sjokoladen i et høyt glass, og dypp bananene i sjokoladen. Strø umiddelbart på toppingen på bananene, og legg dem på stekebrettet. Sett i kjøleskapet et par minutter til sjokoladen har stivnet.

7. Thai iste på pinner

Hvis du er glad i en kopp te om kvelden, er disse ispinnene av svart te med kokosmelk fra bloggeren «Seasonal and savory» // @seasonalsavory noe for deg. Du kan lage disse så søte du ønsker med kokossukker, lønnesirup eller honning. Lag teen litt søtere enn normalt, ettersom kulden roer ned sødmen. Kokosmelken i ispinnene sørger for en kremet konsistens, og gir deg en ispinne som er dømt til å blåse søtsuget av banen. 

Thai iste på pinner. Foto: @seasonalsavory

Du trenger (10 ispinner):

4 poser svart te
1 hel stjerneanis
2 kopper varmt vann
1 ½ kopp kokosmelk
1 ts vaniljeekstrakt
Søtning (kokossukker, lønnesirup eller honning) 

Slik gjør du:

Legg teposene og stjerneanis i en bolle, og hell over varmt vann. Rør om, og la miksen hvile til den er nokså sterk. Rør inn kokossukker, lønnesirup eller honning til ønsket sødme. Ta ut teposene og stjerneanisen, og hell teen i ispinneformer til formene er halvfulle.

Rør sammen kokosmelk, vaniljeessens og litt søtning til sukkeret er oppløst. Smak, og juster til ønsket sødme. Hell kokosmelken i ispinneformene til formene er fulle, og sett i pinnene. La de ligge i fryseren over natten eller til ispinnene er frosne. 

8. Frossen banansandwich med peanøttsmør og sjokolade 

Banan og peanøttsmør er en uslåelig kombinasjon, og de er ikke mindre smakfulle etter en tur i fryseren. Disse banansandwichene med peanøttsmør og sjokolade, er laget av bloggeren «Kale With Love». De er raske og enkle å lage, og inneholder kun 75 kalorier per bit.

Frossen banansandwich med peanøttsmør. Foto: Kale With Love

Du trenger (6 stykker):

1 banan
2 ss peanøttsmør
2 ss sjokoladedråper 

Slik gjør du:

Del bananen i tolv biter. Legg 1/3 ss peanøttsmør på 6 av bitene, og fordel lett med en kniv. Form til en sandwich med de resterende bananbitene. Smelt sjokoladen, og bruk en skje til å fordele litt sjokolade på toppen av hver sandwich. Sett i kjøleskap til sjokoladen blir hard, eller frys bananene ned i poser. 

9. Blåbærdrops med yoghurttrekk 

Det er ikke alltid så mye som skal til for å ta knekket på søtsuget. Disse små blåbærdropsene med yoghurttrekk er laget av bloggeren «Paints and Paws», og er en kremet og deilig snacks. For lekrest resultat bør du dyppe ett og ett blåbær i yoghurt, og til dette kan du bruke en tannpirker eller lignende. Har du en pose med disse i fryseren, kan søtsuget bare komme når det vil. 

Blåbærdrops med yoghurttrekk. Foto: Paints and Paws

Dette trenger du:

En pakke friske blåbær
1/2 boks gresk yoghurt 

Slik gjør du:

Stikk en tannpirker inn i hvert blåbær, og dypp blåbærene i en skål med yoghurt. Legg blåbærene på et stekebrett og sett bærene i fryseren til de er frosne. Oppbevar blåbærene i en lufttett pose.