Pannekaker er alltid godt – til middag, frokost og dessert. Men pannekakene kan bli enda bedre med noen enkle triks.
Pannekaker – supertynne og perfekte, det er noe matblogger Maria Bondeson kan. Her er noen enkle triks som gjør at du kommer til å lykkes med pannekakene hver gang.
👇 Du finner Maria Bondesons oppskrift på pannekaker nederst i saken. 👇
MARIAS 10 PANNEKAKETRIKS
1. MASSE EGG
For å kunne steke supertynne pannekaker uten at alt bare blir «grøt», er det viktig å bruke mange egg i forhold til væske.
– Eggene fungerer som et bindemiddel i pannekakerøra. Den blir mer stabil slik at det blir lettere å unngå at pannekakene revner når du skal snu dem, forteller Maria.
2. VANILJESUKKER I PANNEKAKENE
Dropp sukkeret og bruk vaniljesukker i stedet. Duften av vanilje gir pannekakene mer sødme uten at du trenger å bruke masse sukker. Dette gir sunnere pannekaker og du unngår at pannekakene blir så fort brune under steking.
3. FLYTENDE MARGARIN I PANNEKAKERØRA
– Bruk Flytende Melange i røra. Det sparer både tid og oppvask. Du slipper å smelte margarin eller smør, og det er mindre risiko for at pannekakene setter seg fast i pannen, forklarer hun.
PRØV OGSÅ: Amerikanske pannekaker med blåbær
4. GROVT MEL
– Om du vil ha litt grovere pannekaker, kan du bytte ut halvparten av melet med sammalt hvete eller annet litt mer fiberholdig mel.
5. TILSETT KUN HALVPARTEN AV MELKEN
Hold igjen halvparten av væsken i første omgang.
– Da får du en tykk røre som blir enklere å vispe kraftig. Bruk helst en stavmikser eller håndmikser om du vil være sikker på å få ut alle klumper. Deretter kan du røre inn resten av væsken gradvis til du får en passe tynn konsistens.
6. GI PANNEKAKERØRA TID TIL Å SVELLE
Etter at røra er blandet sammen, bør den få svelle i minst en halvtime.
– Røra binder seg bedre og blir lettere å håndtere om den får stå en stund, slik at melet kan trekke til seg væsken. Du kan forresten fint lage røra dagen i forveien, men da må den stå tildekket i kjøleskapet over natta, tipser Maria.
PRØV OGSÅ: Tre gode pannekaker til middag
7. STEK PANNEKAKENE PÅ MIDDELS HØY VARME
Sett plata på ca. 7-8 på en skala fra 1-10. Bruker du Flytende Melange, er det enkelt. Flytende Melange har nemlig et «innebygd steketermometer», og fargen på margarinen forteller deg når temperaturen er perfekt.
– Når margarinen er gyllenbrun, er det tid for å øse i røren. Er margarinen blitt nøttebrun, er temperaturen for høy, og du bør skru ned plata, forteller Maria.
Maria anbefaler å tilsette litt margarin før hver pannekake, selv om du bruker non-stick-panne.
– Med riktig temperatur vil du faktisk unngå at den første pannekaka blir slapp og mislykka, lover Maria.
8. SNU PÅ STEKEPANNEN IDET DU ØSER I RØRA
Når du skal helle i røra, bør du holde panna i den ene hånda og øsen i den andre. Da kan du dreie panna i det samme røra helles i, og du får fordelt røre i et tynt lag slik at pannekakene blir jevnere stekt.
9. SNU PANNEKAKA TIL RIKTIG TID
Når pannekaka er gyllen under, begynner å bli tørr på oversida og ytterkantene begynner å brunes, er det på tide å snu den.
– Skulle undersiden bli for mørk før oversiden har begynt å bli tørr, har du for høy varme.
– Ei perfekt stekt pannekake for meg har en gyllenbrun farge. Er den for mørk, får den lett en brent smak. Er den for bleik, blir konsistensen litt deigete, mener matbloggeren.
10. LØSNE SIDENE FØRST
For å unngå at pannekakene henger fast i et «hjørne» i panna og dermed revner når du skal snu den, er det et triks å alltid løsne litt langs kanten med stekespaden først.
– De ferdigstekte pannekakene kan du holde varme ved å dekke dem til med en bolle som settes opp ned over tallerkenen, tipser pannekakeeksperten.
🥞 SERVERINGSTIPS TIL PANNEKAKENE
I tillegg til det obligatoriske sukkeret og syltetøyet, fins det også mye annet godt å ha på pannekakene.
– Det er godt med et par skiver ost og skinke, cottage cheese toppet med blåbær eller friske bær kuttet i mindre biter, forteller Maria, som står bak matbloggen Marias Salt & Søtt.
PRØV OGSÅ: Pannekaker på 3 nye måter
Oppskrift på verdens beste pannekaker
DETTE TRENGER DU:
Til 20 mellomstore pannekaker
6 egg
5 dl melk
½ ts salt
325 g hvetemel (ca. 5 ½ dl)
2-3 ts vaniljesukker (valgfritt)
½ dl Flytende Melange til røren
Flytende Melange til steking
SLIK GJØR DU:
1. Ha egg i en bolle og visp dem godt sammen. Tilsett halvparten av melken og visp den inn.
2. Tilsett salt, hvetemel, vaniljesukker og Flytende Melange, og visp kraftig. Bruk gjerne en stavmikser eller håndmikser for å bli kvitt alle klumper.
3. Visp inn resten av melken.
4. Dekk til bollen med et lokk eller kjøkkenhåndkle, og la røra svelle i en halvtimes tid.
5. Rør godt i røra før du begynner å steke. Rør inn mer melk om den er for tykk. Tykk røre gjør det vanskelig å steke tynne pannekaker.
6. Varm opp stekepanna høy middels varme (7-8 på en skala fra 1-10). Ha i noen dråper Flytende Melange, la margarinen bruse i panna til fargen skifter til gyllenbrun, og hell i røre. Drei/snu stekepanna umiddelbart for å få røra til å bre seg utover i et tynt, jevnt lag.
7. Når undersiden er gyllenbrun og oversiden begynner å bli tørr, snur du den. Løsne gjerne litt på pannekaka rundt kantene før den snus, da er det mindre sjanse for at den revner.
8. Hold de ferdige pannekakene varme ved å dekke dem til med en tallerken eller bolle som settes opp ned over tallerkenen.
HER ER FLERE OPPSKRIFTER PÅ BILLIGE MIDDAGER
Rester til overs?Skulle det faktisk bli noe til overs, kan du fylle dem med litt ost og skinke eller annet godt pålegg i matpakka neste dag.
– Eller gjør som min mormor og fyll pannekakene med litt stekt kjøttdeig og grønnsaker, rull dem sammen, legg i en ildfast form, dryss på litt revet ost og gratiner i ovnen. Det er helt magisk godt! avslutter Maria.