Det går ikke an å lage en mer amerikansk pizza enn dette

Deep dish-pizza passer perfekt for alle pizza-elskere der ute - som savner litt ekstra tomatsaus, pepperoni og ost i livet.

Hva kan være bedre enn pizza? En ekte amerikansk deep dish pizza som har mye mer bunn, saus og topping som vanlig pizza, vel! 

Forskjellen på en vanlig pizza og en deep dish-pizza er selve formen: Mens den klassiske italienske pizzaen er flat og med ost på toppen, er den amerikanske deep dish-pizzaen (som navnet tilsier) formet som en dyp pai med høye kanter, og med osten på bunnen. 

Deep dish-pizza lages ved å fylle en dyp rund form med pizzadeig. Og siden formen er såpass dyp blir det desto mer plass til et godt og tykt lag tomatsaus, ost, pepperoni, og alt annet du måtte ha lyst til å fylle den med. Dermed føles den nok mest som en pizza-pai - som helst spises med kniv og gaffel for å unngå at alt fyllet renner ut på vei til munnen.

Chicago style 

I motsetning til den klassiske flate pizzaen, kommer ikke deep dish-pizza fra Italia, men fra Chicago i USA. Den spesielle pizza-paien ble til ved at to italiensk-amerikanske entreprenører - Ike Sewell og Ric Riccardo - ville prøve å kombinere italiensk og amerikansk kultur. Dette gjorde de ved å lage verdens første deep dish-pizza i 1943, ifølge BBC

Den dype pizza-en ble en slager, og ansees nå som en klassisk Chicago-rett. Og nå kan du lage den hjemme på ditt eget kjøkken, ved å følge oppskriften lenger ned på siden.

Annerledes rekkefølge

Når du lager deep dish-pizza er det viktig å legge mesteparten av osten i bunnen av pizza-en. Dette er både for å unngå at osten svir seg under stekingen, og for å oppnå at osten blir skikkelig smeltet og digg inni sausen. 

Mens den tradisjonelle deep dish-pizzaen ble fylt med italiensk pølse, har vi valgt å fylle den med den litt mer tilgjengelige pepperonien. Men du kan fylle den med det du måtte ønske - så lenge du har tomatsaus og ost som base. 

Pizza-en serveres med kakespade, og nytes gjerne med en frisk og god salat ved siden av. Tro oss - du kommer til å elske denne varianten av fredagspizzaen.

Sjekk ut hvordan du lager Chicago-pizzaen under:

Deep dish-pizza med pepperoni

Foto: Ina Shelby/Kjokkentjeneste.no

Dette trenger du

Deig:
5 dl
hvetemel
Ca. 2,5 dl lunkent vann
Ca. 12 g fersk gjær eller 1/4 pose tørrgjær
1-2 ss olivenolje
1/2 ts salt
1 ts honning 

Tomatsaus:
2-3 fedd
hvitløk
Olivenolje til steking
1 boks hermetiske tomater
Salt og pepper
1 ts timian
1 ts honning 

Fyll:
200 g
revet ost
1 pakke fersk mozzarella
100 g pepperoni
Små tomater, valgfritt
Gul løk i tynne skiver, valgfritt
1 dl finrevet parmesan 

Slik gjør du:

1. Start med å lage deigen. Rør ut gjær i lunkent vann. Ha mel, olje, salt og honning i en bakebolle og rør det lett sammen med vannet. Elt deigen til den er smidig og fløyelsmyk, gjerne opp til 15 minutter med en kjøkkenmaskin. Sett til heving på lunt sted med plastfolie over bollen. La den stå til den er hevet til dobbel størrelse.

2. Lag tomatsausen mens deigen hever. Surr knust og hakket hvitløk, salt, pepper og timian i litt olje på svak varme i en gryte. Ha i tomatboksen og la det syde under lokk på svak varme resten av tiden deigen hever. Kjør alt glatt med en stavmikser om ønskelig og smak til med litt honning.

3. Montering av pizzaen: Sett komfyren på 240 grader. Smør en ildfast form eller en panne som tåler å stå i ovnen med litt olivenolje. Trykk deigen godt ut i formen og la den hvile et par minutter.

4. Legg utover den ferske mozzarellaen i bunnen, samt halvparten av den revne faste osten. Legg på pepperoni og hell over tomatsausen. Legg på tynne løkringer og halve tomater. På toppen drysses resten av den faste revne osten, samt finrevet parmesan. Stekes i ovn i ca 20-30 minutter.