Arabisk gryte med karbonadedeig og poteter.

Arabisk gryte med karbonadedeig

Billig og enkel middag med karbonadedeig eller kjøttdeig er alt du trenger på en hverdag. Få ingredienser, lett å lage, middag som «alle» liker og til og med allergivennlig.

Arabisk gryte er av alle ting en «norsk» klassiker med bare sju ingredienser. Sannsynligvis har du mesteparten av dem i skapet fra før. 

De sju ingrediensene blir til sammen en billig middag: Karbonadedeig (eller kjøttdeig), poteter, løk, tomatpuré, buljongterning, salt, pepper. That's it! 

Og det er en rett som «alle» liker! Arabisk gryte er i utgangspunktet bare krydret med salt og pepper, og vil ikke skremme vekk kresne ganer. 

Her er det naturligvis en åpning for å tilsette krydder etter ønske. Hvis du vil kan du for eksempel smake den til med malt koriander, paprika, spisskummen og tørket oregano.

PRØV OGSÅ: Kyllinggryte med pasta og creme fraiche

Rask gryterett

Mange gryteretter må koke i evigheter. Men arabisk gryte trenger kun å putre i 25-30 minutter før den er klar for servering. 

Tove Johansen, som driver bloggen Uten alt med fokus på god allergivennlig mat, stiftet bekjentskap med arabisk gryte for første gang da hun var på besøk hos en kollega. Hun falt umiddelbart for den smakfulle retten og har siden delt den med sine lesere på bloggen.

– Den er kjapp å lage, og har enkle, lett tilgjengelige ingredienser man ofte har i huset. Dessuten er den super med tanke på allergier! I alle fall de allergiene vi har i familien vår, som er gluten, melk, soya, nøtter, fisk, skalldyr og hvitløk, forteller Johansen, som har servert den til både små og store med stort hell.

Gryteretter smaker som vanlig alltid enda bedre dagen etter, så ikke nøl med å lage en ekstra stor porsjon når du først er i gang.

PRØV OGSÅ: Indisk fiskegryte med mild karrisaus

Arabisk gryte

Steg 1

Karbonadedeig, potetskiver, tomatpuré og pepper.

Gjør klart ingrediensene: Del poteter og løk i skiver.

Steg 2

Stekt karbonadedeig med potetskiver på toppen.

Brun karbonadedeigen og legg den lagvis i en kjele sammen med potet og løk. Start med kjøtt og avslutt med løk. Fortsett å legge lagvis til alle ingrediensene er brukt opp.

Steg 3

Hell buljong og tomatpuré over karbonadedeigen.

Varm opp buljongen og rør inn tomatpureen. Hell dette over i kjelen. Kok opp og la det småputre på lav varme i 25-30 minutter, eller til potetskivene er møre.

Steg 4

Arabisk gryte med karbonadedeig og poteter.

Ferdig! Server gjerne med en frisk salat. 

Arabisk gryte 

Dette trenger du:

Til 4-6 personer

500 g karbonadedeig (eller kjøttdeig) 
1 kg poteter
2 løk
Salt og pepper
5 dl varm buljong (vann med 1 buljongterning eller tilsvarende mengde konsentrert fond)
2-3 ss tomatpuré

Slik gjør du:

1. Brun karbonadedeigen i en stekepanne. Skrell og skjær opp poteter og løk i skiver.

2. Legg et lag karbonadedeig i en kjele, og legg så et lag potetskiver og løk på toppen. Fortsett å legge kjøtt og potet/løk lagvis i kjelen helt til alt er brukt opp. Salte og pepre mellom lagene.

3. Rør tomatpureen inn i den varme buljongen, og tøm den over innholdet i kjelen. Kok opp, legg på lokk og la gryta småkoke på lav varme i 25-30 minutter, eller til potetskivene er møre.

4. Server gjerne sammen med salat eller dampede grønnsaker.

Tips: Du kan tilsette krydder som for eksempel malt koriander, paprika og spisskummen, og/eller litt tørket oregano. 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ ENKLE OG BILLIGE MIDDAGER